Anders Hallberg: ”Det är hårt och ärligt”

Han gör sitt tionde slutspel i sitt enda svenska elitlag. Semifinalplatsen som hägrar har Anders Hallberg bara upplevt tre gånger tidigare, utgångsläget är ypperligt men LUGI-veteranen lämnar ingenting åt slumpen. 

KVARTSFINAL 3: LUGI HF–YSTADS IF
SPARBANKEN SKÅNE ARENA, TORSDAG 20 APRIL, 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE
2–0 I MATCHER TILL LUGI HF

Alla kvartsfinaler står 2–0, den skånska serien framstår som jämnast där LUGI först var uddamålet före och sedan vann efter dubbla förlängningar.

– Det har varit två otroligt tajta matcher, det var vi också inställda på när vi tog beslutet, säger Anders Hallberg.

– Leder man med 2–0 får man ett mentalt övertag. De har kniven på strupen, men att ta ut något i förskott är livsfarligt. Alla lag som är med här kan äta upp underlägen, fortsätter han.

Vad har avgjort för er?

– Framför allt har vi varit lite kyligare när det ska avgöras. De övriga minuterna har varit ställningskrig, Ystad ryckte lite från start i första matchen men sedan följdes vi åt. Jag tror det kommer bli likadant i match tre, man måste vara skarp när det gäller.

Tuff och tajt handboll, hur är attityden mellan lagen hittills?

–  Det är hårt och ärligt, inga onödiga grejer eller filmningar, ge och ta på ett schysst sätt.

En taktiskt detalj som LUGI konsekvent utnyttjar är 7–6-spelet. Där andra lag har sett röriga byten och öppet mål för motståndaren har vinrött formerat sig och ökat trycket.

– När man fick höra om regeln i somras var man ganska skeptisk, när man tar det till sig inser man att det går att göra någonting. Vi har tränat mycket på det, sen handlar det om att inte göra tekniska fel för att få trygghet i spelet. Men det känns gött att ha en dimension utöver det vanliga.

Plus där, men i perioder har ni minus i hanteringen av Ystads 5–1-försvar?

– Absolut, (Anton) Hallbäck är irrationell och gör lite olika varje gång. Vi måste läsa av situationen lite mer varje gång, sen tycker jag ändå att vi gjorde det bra med 7–6 mot deras 5–1.

Hallberg stod själv för ett tal som det är betydligt enklare att resonera kring, åtta mål senast och dubbelt upp jämfört med tidigare säsongsbästa.

– Ser man till säsongen har jag inte fått spela så mycket mittnia som jag vill. När jag får större ansvar växer jag som spelare och jag har känt det på slutet. Klart att det betyder mycket för självförtroendet att göra mål men det viktiga är att hjälpa laget mot vårt slutliga mål.

Som inkluderar guldvibbar?

– Årets mål är att ta oss till SM-final, väl där ska vi absolut kunna gå efter guldet.

FREDRIK HASSELGREN

Anders Hallbergs slutspel med LUGI HF

2004/05: Kvartsfinal, 3 matcher, 5 mål
2005/06: Semifinal, 8 matcher, 5 mål
2006/07: Kvartsfinal, 5 matcher, 15 mål
2008/09: Kvartsfinal, 4 matcher, 9 mål
2010/11: Slutspelsserien, 6 matcher, 38 mål
2011/12: Kvartsfinal, 5 matcher, 12 mål
2012/13: Semifinal, 8 matcher, 37 mål
2013/14: SM-final, 8 matcher, 25 mål
2015/16: Kvartsfinal, 5 matcher, 7 mål

Bilden: LUGI-veteranen Anders Hallberg har gjort nio mål i årets slutspel, varav åtta kom i den senaste matchen mot Ystads IF. I kväll kan han bli klar för sin fjärde semifinal i karriären. Foto: Bildbyrån.