Edvardsson: ”Handlar om att skapa vinnarmentalitet”

Han är Handbollsligans yngste lagkapten och en spelare som vill gå i bräschen. Jonathan Edvardsson vill Sävehofs egna spel i mötet med IFK Skövde.

IK SÄVEHOF–IFK SKÖVDE
TORSDAG 20 SEPTEMBER 19.45
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

I våras blev Jonathan Edvardsson lagkapten för Sävehof. Den här säsongen är 21-åringen dessutom hela ligans yngste spelare med bindel runt armen.

– Att få göra den resan i Sävehof är givetvis ärofyllt. Jag började i handbollsskolan och kollade a-lagets matcher, och att nu få växa in i en kaptensroll är stort. Sedan har vi flera rutinerade spelare och ledarfigurer i laget som hjälper till mycket, säger Jonathan Edvardsson.

Varför tror du att du får bära lagkaptensbindeln?

– Jag försöker hela tiden vara mig själv. Jag gillar att ta ansvar, gå i bräschen och jag står för de sakerna. Jag lägger stor vikt vid de sakerna som vi sätter upp i laget och hoppas att jag gör ett bra jobb. Det är en ära att vara kapten.

I fjol gjorde den 190 centimeter långe mittnian 66 mål och 57 assist (flest i laget) i Handbollsligan. Nu hoppas han på att ta ännu ett kliv i utvecklingen.

– För mig handlar om att ta mer ansvar bli ett ännu större hot framåt. Att våga ta för mig och gå i bräschen för mina lagkamrater. Sedan vill jag utvecklas mer genom att spela mer bakåt och vinna de duellerna.

Sävehof har inlett säsongen med ett kryss i derbyt mot RIK följt av en säker hemmaseger mot Hammarby.

– Vi har fått med oss tre poäng och det är vi ganska nöjda med. Vi gjorde en stark upphämtning mot RIK och spelade en rolig hemmapremiär med härligt drag i arenan. Vi har lyckats bra och hoppas på att kunna ta några steg ytterligare.

Klubben tog tre raka SM-guld 2010–2012, men sedan dess har Sävehof inte lyckats ta sig till någon final. I fjol gick laget till kvartsfinal, men Jonathan Edvardsson hoppas på en återkomst till toppen.

– Jag tror att det handlar om att skapa en vinnarmentalitet. Och det börjar på träning genom att höja allt ett snäpp. Det blir också lite extra roliga träningar när det handlar mycket om tävling. En nyckelsten är att vi ska bygga upp en grupp som jobbar tillsammans och har fokus på prestationen, säger han och fortsätter:

– Det känns som att vi har en spännande och bra grupp med fin dynamik. Det är många som älskar att vinna. Tillsammans med tränarna blir allt en bra kombo. Tidigare har vi alltid haft en bra kombo på papperet – nu handlar det om att få ut resultatet på planen också, det är den roliga utmaningen.

Under torsdagen tar Sävehof emot IFK Skövde i Partille Arena. En motståndare som besegrade Alingsås tidigare i veckan med 30–25.

– Mot Alingsås kunde man se ett laddat Skövde som verkar fått ihop det bra. Man kan prata mycket om att plugga på motståndarna, men i slutändan handlar det ändå om vår prestation. Vi ska fokusera på gå ut och spela som ett lag i vår arena. Får vi då försvaret att stämma och kan trycka på framåt blir det en rolig match för publiken där vi förhoppningsvis kan vinna.

MARCUS HEED

Handbollsligans lagkaptener

Jonathan Edvardsson, Sävehof, 21 år
Robert Månsson, Malmö. 26 år
Johan Nilsson, Alingsås, 26 år
Gunnar Pettersson, Hammarby, 27 år
Olafur Gudmundsson, IFK Kristianstad, 28 år
Rasmus Just, Önnered, 28 år
Tobias Johansson, Redbergslid, 29 år
Mathias Tholin, Eskilstuna Guif, 31 år
Anders Hallberg, Lugi, 32 år
Alexander Borgstedt, Ystads IF, 32 år
Jesper Linnéll, AIK, 32 år
Nicklas Grundsten HIF Karlskrona, 34 år
Fredrik Petersen, IFK Ystad, 35 år
Kristian Svensson, IFK Skövde, 37 år

SÅ HAR LAGEN INLETT SÄSONGEN

IK Sävehof:
Redbergslids IK (b), 25–25
Hammarby IF (h), 31–25
IFK Skövde:
Hammarby IF (b), 25–28
Redbergslids IK (h), 28–24
Alingsås HK (h), 30–25

Foto: Bildbyrån