Hammarby mot AIK för första gången i högsta serien

Första stora derbyt i Stockholm på 13 år. Hammarby och AIK möts för första gången i högsta serien och inleder samtidigt en stekhet derbyvecka. 

HAMMARBY IF–AIK
ONSDAG 19 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN OCH C MORE

Aldrig tidigare har Hammarby och AIK möts i högsta serien. Senast det över huvud taget spelades ett Stockholmsderby mellan någon av de tre största klubbarna var 2005/06. Då vann Hammarby båda matcherna mot Djurgården och tog samma säsong sitt första SM-guld. Samtidigt åkte Djurgården ur dåvarande elitserien efter att ha slutat sist i tabellen.

Under onsdagen väntar det första Stockholmsderbyt på 13 år i Eriksdalshallen.

– Det ska bli väldigt kul att spela derby. Jag hoppas att det blir mycket folk som skapar en skön stämning. Jag hörde i alla fall att det har sålts fler förköpsbiljetter än tidigare. Vi är taggade och vill vinna, säger Hammarbys trotjänare Gunnar Pettersson.

Hammarby har inlett säsongen med en vinst och en förlust. Bajen besegrade IFK Skövde i hemmapremiären, men förlorade mot Sävehof i senaste omgången.

– Jag tycker att vi har börjat säsongen bra. Det känns som att vi hade många träningsmatcher i somras där vi fick spela ihop oss. Därför har vi kommit igång bra.

Inför säsongen skedde en del förändringar i Hammarby. Kalle Matsson lämnade tränarposten i våras efter sju år i klubben. Erik Larholm tog över huvudansvaret tillsammans med förra årets skyttekung Patrik Fahlgren.

– Det känns som att vi har något spännande på gång. Många yngre spelare tar för sig blandat med några äldre som varit med ett tag. Vi har också nya tränare med ett litet nytt försvarstänk. Tidigare har vi spelat 3–2–1, men nu står vi lite lägre. Jag tror att det kan passa oss. Vi siktar på slutspel, sedan får vi se hur det går.

Den 27-årige högernian, som varit i klubben sedan 2009, utsågs dessutom till ny lagkapten inför säsongen.

– Det var häftigt. Det var Erik och ”Falle” som frågade om jag ville bli lagkapten. Jag blev väldigt ärad, det är ett hedersuppdrag. Men det är inte speciellt stor skillnad mot min roll tidigare. De har väl sett innan att jag är en förebild som alltid ger allt för laget.

Mötet med AIK blir början på en het derbyvecka i Stockholm. Några dagar senare gör även klubbarna upp i en utsåld seriefinal på Friends Arena i fotbollsallsvenskan.

– Det blir en riktigt kul vecka. De har sålt ut fotbollsderbyt på söndag och jag hoppas att vi kan göra det också. Det hade varit fint att börja veckan med en seger och sedan följa helgens match.

Vad behöver Hammarby göra för att slå AIK?

– Vi behöver vara bra bakåt, så att vi kan kontra. Då får man mycket gratis. AIK har bara spelat en match mot Alingsås. Då tycker jag att de hängde med bra, så det kommer att bli tufft. Vi siktar på att vinna varje match och komma till slutspel, men det är klart man vill vara bäst i stan också.

MARCUS HEED

SENASTE DERBYMATCHERNA MELLAN DE TRE STORA STOCKHOLMSKLUBBARNA

27 november 2005: Hammarby IF–Djurgårdens IF 37–22
29 december 2005: Djurgårdens IF–Hammarby IF, 28–37

DE TRE STORA STOCKHOLMSKLUBBARNA I HÖGSTA SERIENS MARATONTABELL

16) Hammarby IF, 17:e säsongen, 474 matcher, 472 poäng, 3 SM-guld
26) AIK, 13:e säsongen, 229 matcher, 173 poäng, 1 SM-guld
46) Djurgårdens IF, 4 säsonger, 100 matcher, 54 poäng, 0 SM-guld