Andrea Johansson: ”Närmare flytta till Italien”

Inför säsongen gjorde Andrea Johansson en flytt på 150 mil till sin nya klubb. Den målfarlige vänstersexan stortrivs i Boden och siktar på seger i hemmapremiären mot VästeråsIrsta.

BODEN HANDBOLL–VÄSTERÅSIRSTA HF • TORSDAG 20 SEPTEMBER 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

I SHE-premiären stod Boden för en av de starkaste upphämtningarna. Laget låg under med nio mål mot BK Heid på bortaplan, men jobbade sig tillbaka och fixade oavgjort (25–25). 

– Direkt efter matchen var man både besviken och glad. Vi gjorde en ganska dålig insats, framför allt i början av andra halvlek när Heid fick sticka iväg. Man var förbannad och tänkte: ”Vad är det som händer?”. Men vi visade kämparglöd, höll igen försvaret och jobbade ikapp till slut, säger Andrea Johansson.

I fjol gjorde vänstersexan 88 mål för Team Eslöv, som åkte ur ligan. Nu har den fyrfaldige landslagsspelaren från Stockholm bytt Eslöv mot Boden och Skåne mot Norrland – en flytt på närmare 150 mil uppåt i landet. 

– Innan flytten räknade jag ut att det skulle vara närmare att flytta till Italien än att flytta upp hit. Men rent praktiskt är det närmare hem till Stockholm. Det är längre avstånd, men jag flyger alltid och tidsmässigt går det fortare än att åka tåg. Sedan går alla våra bortaresor via Stockholm, så jag har faktiskt kunnat hälsa på hemma lite mer än innan. Men jag gillar Norrland nu när jag bott här ett tag. 

Vad gillar du med Norrland?

– Det är sköna människor här och dialekten är ju go. Det är stor skillnad mot vädret i Skåne. Jag är jättetaggad inför vintern och längtar efter att få uppleva en ”riktig” vinter. I Skåne är det bara slask vid den tiden på året. Men vi får väl se vad jag säger efteråt…

Andrea berättar att hon bara haft positiva intryck av Boden hittills. 

– Det är väldigt proffsigt. Det finns mycket folk som engagerar sig i klubben och laget har fina resurser. Vi har till exempel en fystränare som alltid är med, och samma sak med det medicinska teamet. Sedan är det hårt och tufft på träningarna. Folk vill satsa och många spelare som flyttat hit har inte familjen i närheten. Då blir man tajtare och umgås mer utanför handbollen också.

Förra säsongen slutade Boden på åttonde plats i SHE och gick till slutspel för första gången i klubbens historia. Nu gör klubben sin tredje säsong i högsta serien. 

– Jag tror att Boden kommer att vara bättre i år. Vi är ett svårt lag att möta på vår hemmaplan. Vi ska nog springa en del och utnyttja att vi har bra spelare på alla positioner.

Under torsdagen ställs Boden mot VästeråsIrsta. En viktig möjlighet att få fart på säsongen enligt Andrea Johansson. 

– Jag är framför allt supertaggad på att vi ska göra en bättre prestation än senast. Det är vår hemmaplan och vår premiär. Vi ska mala och kötta liksom. Det ska bli kul och jag hoppas på mycket publik. Det kommer bli en jämn och tuff kamp för VästeråsIrsta är inget stryklag.

MARCUS HEED

Skytteligan i SHE för kantspelare 2017/18

1. Andrea Johansson, Team Eslöv, 88 mål
2. Janita Svenheden, BK Heid, 85 mål
3. Kristin Ullén, VästeråsIrsta, 72 mål
4. Marie Wall, H65 Höör, 71 mål
5. Matilda Forsberg, VästeråsIrsta, 65 mål

SHE-spelarna som debuterade i A-landslaget i Sydkorea i juni

Mikaela Mässing, H65 Höör, 4 matcher/20 mål
Sara Johansson, Skara, 4/16
Ulrika Olsson, Skuru, 4/14
Jenny Södrén, Skuru, 4/10
Alexandra Bjärrenholt, Skuru, 4/8
Johanna Forsberg, Sävehof, 4/8
Evelina Källhage, H65 Höör, 4/6
Andrea Johansson, Boden, 4/4
Elinore Johansson, Lugi, 4/4
Elin Hansson, Skuru, 4/3
Irma Schjött, VästeråsIrsta, 4/0
Melissa Petrén, Lugi, 1/0