Hampus Henningsson: ”Fått det bästa av två världar”

Lugi siktar på tredje raka derbysegern på hemmaplan. Efter två Ystad-möten väntar nu HK Malmö i Lund.
– De är lite oberäkneliga, säger Hampus Henningsson. 

LUGI HF-HK MALMÖ
ONSDAG 12 DECEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

Förra veckan var Lugi upp och kände på delad serieledning efter hemmasegern mot Ystads IF. Under den senaste månaden har Lundalaget varit ett av seriens formstarkaste lag med fyra segrar på de fem senaste matcherna. 

– Vi gjorde en bra insats mot Ystads IF och hade ett antal segrar i rad. Sedan har vi kanske mest mött lag på undre halvan, men de matcherna ska vinnas också. Jag tycker att vi har prickat in försvar- och målvaktsspelet riktigt bra. Det har lett till många kontringar som gjort att vi kunnat göra lätta mål. Då slipper vi att stångas framåt hela tiden, säger Hampus Henningsson

Lugi förlorade däremot senast mot IFK Skövde på bortaplan med 25–29. 

– Det var en liten missräkning. Skövde gjorde det bra och startade matchen extremt aggressivt. Lite som vi brukar spela och vi var kanske inte riktigt med på det. Vi blev lite tagna på sängen och fick jaga hela tiden. Vi fick inte riktigt till det framåt. 

Under det senaste året har Hampus Henningsson kliva fram och tagit en stor roll i Lugi. Främst i försvarsspelet, men även framåt där högernian är lagets fjärde bästa målskytt. 

– Det har gått ganska uppåt för mig. Jag har haft lite tuffare inledningen på den här säsongen, men efter förra juluppehållet kände jag att jag kom in ett bra flow med bra självförtroende. Jag bara körde på och det gav utdelning, bland annat att jag fick chansen i ligalandslaget. Försvarsspelet är inga konstigheter, det är anfallsspelet som jag behöver fortsätta att utveckla. 

Hampus fostrades i IK Lågan där han spelade tillsammans med kusinen Philip Henningsson i IFK Kristianstad.

– Vi gick i samma klass också från förskolan till nian. Vi hade ett bra lag i Lågan, men vi var få. Vi hade kanske bara tio spelare på matcherna och det gjorde att man fick mycket speltid. I laget fanns det egentligen bara tre niometersspelare och det hjälpte nog både mig och Philip ganska mycket. 

Medan Philip flyttade till handbollsgymnasiet valde Hampus en annan inriktning. Den tog honom senare också till höstaligan. 

– Jag hade inte riktigt ambitionen att bli elitspelare när jag skulle välja inriktning på gymnasiet. Jag valde att utbilda mig till snickare istället och bytte till H65 Höör. När sedan Tomas Axnér kontaktade mig valde jag att ge handbollen en chans. Samtidigt är jag glad över att jag tog chansen att utbilda mig och att jag nu har enskild firma. Jag har fått det bästa av två världar. 

Med sina 200 centimeter och 106 kilo har Henningsson flera fysiska fördelar. 

– Jag är ingen skytt från elva meter, men jag gillar det fysiska spelet. Jag utmanar gärna man mot man och använder min styrka i försvarsspelet. Det triggar också igång mig under matcherna. Jag gillar att ta stryk och dela ut stryk. 

Efter två raka segrar mot Ystad-lagen väntar nu nästa Skånederby när HK Malmö gästar arenan i Lund. 

– Malmö har haft mycket skador och är lite oberäkneliga. De kryssade mot Önnered senast och man vet inte riktigt vad de har för dag. Men det är alltid tuffa matcher mot dem. De är 100 procent laddade och har två målvakter som är ruggigt bra. Vi måste få hål på dem och deras försvarsspel. Det blir svårt om vi inte gör det. 

MARCUS HEED

Lugis derbymånad

16 nov: IFK Ystad (h) 28–19
5 dec: Ystads IF (h) 32–21
12 dec: HK Malmö (h)
21 dec: IFK Kristianstad (h)
26 dec: IFK Kristianstad (b)