Johan Nilsson: ”De lär vara desperata”

Fredagskvällen i Handbollsligan bjuder på inte mindre än sex matcher. Vi tog ett snack med Alingsås HK:s Johan Nilsson som beskriver stämningen som rådde efter kollapsen mot Ystads IF samt vad han förväntar sig från gästande Lugi ikväll.

– De lär vara desperata efter två poäng, säger AHK-profilen.

ALINGSÅS HK–LUGI HF
FREDAG 24 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Det såg länge ut att gå Alingsås HK:s väg borta mot Ystads IF i tisdags. Mikael Franzéns gäng, som inledde seriespelet med att besegra HK Aranäs, var bara 15 minuter från två ytterligare poäng och kanske en serieledning.

Men trots ledning 28–20 åkte alingsåsarna hem tomhänta från Skåne. Detta efter en total kollaps i både anfall- och försvarsspel. Ystad vann de sista femton minuterna med 10–1.

– Vi spelade på klockan lite för tidigt. Vi skulle tryckt på i några minuter till för att verkligen avgöra matchen. Nu fick Ystad momentum, säger högernian Johan Nilsson, en av ledargestalterna i Alingsås HK.

Är det så att ett lag med momentum inte går att stoppa?

– Jo, det borde ju gå. Men denna gången blev det extremt. Att förlora sista kvarten med 1–10 händer inte varje handbollsmatch. Vi gjorde inte mål på våra lägen och var passiva. Men å andra sidan är det bättre att göra en sån avslutning i september än i april då vi förhoppningsvis står i slutspel.

Hur var stämningen i omklädningsrummet efteråt?

– Det var först irriterat och sen tyst. Man säger ju inte dem smartaste grejerna till varandra. På bussresan hem satt vi mest för oss själva. Det är så det brukar vara efter förluster. Men vid segrar är det högljutt och alla pratar med varandra. Det är alltid en stor skillnad.

Hur är du som karaktär i omklädningsrummet?

– Jag är väl en av dem som reagerar mest högljutt. Jag brukar tycka och tänka, fortsätter Nilsson som kom till Alingsås HK från grannkommunsklubben IK Baltichov.

Förra året var Nilsson korsbandsskadad. Inför seriepremiären mot Aranäs den 15 september hade han inte gjort en match i Handbollsligan på knappt ett och ett halvt år.

Hur mår knät idag Johan?

– Det känns bra. Det är lite stelt dagen efter match men det är naturligt efter en operation. Man är ju inte 20 år längre.

Som lag har ni tagit två av fyra poäng i Handbollsligan, tagit er till kvartsfinal i ATG Svenska cupen samt avancerat i European Cup. Men hur nöjd är du med din egna säsongsinledning?

– Jo, jag är rätt så nöjd. Jag har spelat mycket i tre raka matcher nu. Sett till hur länge jag var borta tycker jag det ser bra ut. Men jag har några steg kvar. Både anfall- och försvarsmässigt. Jag vill spela båda vägar.

Under fredagskvällen får Alingsås besök av Lugi. De vinröda från Lund, som nådde SM-semifinal i våras, har inlett Handbollsligan med två raka förluster. Den senaste kom på hemmaplan mot IF Hallby (23–32).

– Lugi har ett bra lag. Det brukar alltid vara speciella resultat under säsongsinledningen så man ska inte dra för stora växlar av deras resultat. De har haft skadebekymmer med både Jonas Elverhøy och Theo Übelacker. Vi har haft svårt för Lugi genom åren och gjort svaga matcherfortsätter en påläst Johan Nilsson.

Men en niomålsförlust i deras hemmapremiär borde oroa er eller?

– Ja, så är det verkligen. De lär vara väldigt revanschsugna på sig själva och desperata efter två poäng. Jag skulle bli mycket förvånad om de inte var taggade.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Alingsås HK 2021/22

MV: Rickard Frisk, Anton Hagvall (lämnar för Skjern efter Lugi-matchen)
V6: Jesper Filén, Christoffer Thor
M6: Niclas Barud, Pontus Josefsson Säll, Jacob Lundahl
H6: Samuel Lindberg, Rasmus Torbjörnsson
V9: Daniel Blomgren, Mathias Pedersen
M9: William Andersson Moberg, Mathias Møller, Hjalmar Macfie
H9: Johan Nilsson, Jonathan Sandberg, Adam Svensson

Intern skytteliga (Handbollsligan)

1. Mathias Pedersen, 12 mål
2. Jesper Filén, 9
2. William Andersson Moberg, 9
2. Daniel Blomgren, 9
5. Johan Nilsson, 8

Foto: Bildbyrån