Johan Dahlin: ”Så handboll ska vara”

Grundserien går mot sitt slut och topplagen jagar de bästa förutsättningarna inför slutspelet. Ystads IF:s Johan Dahlin värdesätter hemmaplansfördelen högt men vet hur tufft det blir att nå topp fyra.
– Alla slår alla, det är så handboll ska vara, säger Dahlin inför tisdagens match mot IFK Kristianstad.

YSTADS IF-IFK KRISTIANSTAD
TISDAG 5 MARS 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

I och med Alingsås HK:s vinst över Sävehof på måndagen petades Ystads IF ner på en femteplats. Kampen om hemmaplansfördelen går med all tydlighet in i sitt slutskede. För YIF:s del siktar man på att studsa tillbaka efter förlusten borta mot AHK. 

– Det var framförallt anfallsspelet som gick i stå. Vi hänger med bra i första halvlek men vi låter det rinna iväg i andra. Vi fick inte hål på dem, säger Johan Dahlin, egen produkt och vänstersexa i Ystad. 

Hur högt värdesätter ni hemmaplansfördel i kvartsfinalerna?

– Det känns jätteviktigt. Det värdesätter vi verkligen. Men alla slår alla i årets upplaga av Handbollsligan. Det är sjukt jämnt i både toppen och botten. Det kommer avgöras i de sista matcherna. Det är så handboll ska vara, allt kan hända. 

Johan ”Dalle” Dahlin har varit sin moderklubb trogen sedan barnsben och har medverkat i alla Ystads 27 matcher hittills. På vänstersex konkurrerar han med Hampus Andersson, en annan Ystadpåg. Tillsammans har de gjort 118 mål den här säsongen

Hur nyttig är den konkurrensen?

– Den är otroligt nyttig. Varenda träning måste man vara på tå och vi pushar varandra. Det gör att man växer mycket som handbollsspelare. Men samtidigt är det en trygghet att veta om jag inte har dagen så har han nog det. 

På tisdagskvällen ställs Ystad mot Kristianstad i ett på förhand mycket spännande Skånederby. Senast de möttes var YIF nära att bryta IFK:s hemmasvit, förlustsiffrorna skrevs 23–26. 

– Jag minns att vi gjorde en katastrofal första halvlek och en betydligt bättre andra. 

Hur går man till väga för att slå Kristianstad?

– Vi måste minimera våra tekniska fel så de inte få kontra. Det gör de bäst, straffar andras misstag. Framåt ska vi ha kvalitét och komma till bra lägen. 

IFK Kristianstads Olafur Gudmundsson blev nyligen utsedd till månadens spelare i februari. Den svenska förbundskaptenen Kristján Andrésson kallade honom ligans mest komplette niometersspelare när det gäller försvar-kontring-anfall. 

Hur viktigt blir det att stoppa honom?

– Han är ju nyckeln i det hela. Men de har duktiga spelare på alla positioner. Det gäller att hela försvaret spelar bra. 

Vad tror du på för matchbild?

– Jag tror det blir en försvarsmatch, vi är båda duktiga bakåt. Förhoppningsvis kan vi vara kliniska och föra matchen. Det blir en riktig kamp. 

Ystads IF:s spelschema

IFK Kristianstad (hemma)
Eskilstuna Guif (borta)
Redbergslids IK (hemma)
IFK Skövde (borta)
IK Sävehof (hemma)