Joakim Larsson: ”Det hänger på försvaret”

Efter nio år i tyska klubbar känner sig Joakim Larsson hemma i svensk seriehandboll igen. I IK Sävehof har han funnit en inspirerande mix av återvändare och spännande framtisdnamn.

– Det ser jätteintressant ut, vi har ett par riktigt bra talanger som kan komma ut och spela både som proffs och i landslag. Strukturen på ålder ser också bra ut, vi har mycket ung entusiasm, säger han.

IK SÄVEHOF–RICOH HK
FREDAG 22 SEPTEMBER 19.00
PARTILLE ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Jonas Larholm fick en nystart i Partille i fjol, i år har linjespelaren Joakim Larsson och Johan Jakobsson bytt utlandet mot utlandet mot stora roller i traditionsklubben i Handbollsligan.

– Det är samma sport, men spelet skiljer en hel del. Här är det lite mer snabb handboll, vilda västern ibland, säger Larsson som haft bekanta Bundesliga-adresser i Grosswallstadt, Gummersbach och Minden.

Hur mycket anpassning har du känt av efter flytten till Sävehof?

– Visst, det tillåts lite mer där men det är också mycket större spelare så det kommer automatiskt. Vissa saker behöver jag kolla lite mindre på än i Tyskland, annat behöver kolla lite mer på inför matcherna här. Man behöver också lära känna domarparen, säger 33-åringen som tar det mesta av förändringen med ro.

Sävehof, av många betraktat som ett lag att räkna med långt fram i slutspelet, har kommit ur serieupptakten med oavgjort (mot Redbergslid) och en uddamålsförlust (mot Guif).

– Inte riktigt vad vi hade hoppats på men vi kommer inte gå och gräva ner oss. Det gäller att vi närmar oss det vi kan som lag, får vi till vårt spel kommer vi vinna många matcher och det är inga stora grejer som behöver ändras.

– Vi har haft vissa perioder där vi stått ganska passivt bakåt framåt. I fjol gjorde Sävehof flest mål i ligan så det hänger på försvaret, kan vi få ner det till 25 insläppta ser det bra ut, fortsätter Larsson.

Två tajta matcher för er hittills, hur maximerar ni chansen om det blir jämnt igen?

– Det handlar om att veta vad man ska göra och att det inte finns några oklarheter. Alla ska veta exakt vad som krävs, säger Sävehofs nye lagkapten.

När Larsson blev Tysklandsproffs var Ricoh satsning på elithandboll ännu inte påtänkt. Även om försökt hålla sig uppdaterad om den svenska eliten återstår en del när han blivit bofast i Sävehof.

– En del spelare har man bättre koll på och när man mött ett lag en gång går det lättare. Ricoh spelar väldigt disciplinerat och väldigt ordnat, har ett par intressanta namn på nio meter, säger han.

FREDRIK HASSELGREN

Joakim Larssons tidigare elitklubbar (serieplacering)

2001–2008: IFK Skövde (4–5–2–1–4–6–) + två SM-finaler
2008–2013: TV Grosswallstadt (12–8–10–12–16)
2013–2015: VfL Gummersbach (13–10)
2015–2017: GWD Minden (2 i andraligan–12)

Mittsexor i IK Sävehof

2012/13: Jesper Nielsen (110 mål), Viktor Rhodin (18), Adam Bucht (4), Marcus Jakobsson.
2013/14: Oskar Ysander (103), Viktor Rhodin (43), Marcus Jakobsson.
2014/15: Oskar Ysander (72), Viktor Rhodin (47).
2015/16: Atli Ævar Ingolfsson (109), Viktor Rhodin (26).
2016/17: Atli Ævar Ingolfsson (87), Viktor Rhodin (39), Jonathan Lind.
2017/18: Joakim Larsson, Viktor Rhodin

Bilden: Skövdesonen Joakim Larsson har vänt hem till Sverige igen efter många proffsår utomlands. Foto: Bildbyrån.