Binai Aziz: ”Har blivit en klokare handbollsspelare”

Han är tillbaka i svensk handboll efter fem år i Norge – som en klokare spelare. 

– Jag har blivit mindre individualist och mer spelfördelare, säger Malmös Binai Aziz. 

HK MALMÖ–HIF KARLSKRONA
SÖNDAG 24 SEPTEMBER 16.15
BALTISKA HALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Som spelmotor och skyttekung fick han dra ett tungt lass i moderklubben LIF Lindesberg när laget under flera säsonger var uppe i högsta serien. De snabba fötterna och målfarligheten blev Binai Aziz största kännetecken.

Efter ett år i allsvenskan fick han ett erbjudande från norska Bodø, men den spontana tanken var att tacka nej.

– Jag hade aldrig hört talas om stället och fick skrolla högre och högre upp på kartan innan jag hittade det. Jag var inte jättesugen först, men åkte ändå upp dit och hälsade på. Laget hade en svensk tränare i Jesper Svensson och Rickard Olsson, Jonathan Tygesen och Fredrik Josefsson fanns också där. Jag tänkte att jag kunde pröva i ett år, men trivdes så bra och det blev till slut fem år, säger Aziz, som nu hunnit bli 32 år.

Han levererade på planen och trivdes utanför densamma. Han tog en kandidatexamen i ekonomi/finans och träffade också kärleken i en kanadensisk doktorand.

Till den här säsongen var det studieorten som fick avgöra klubbadressen. Han sökte till Bergen, Oslo och Köpenhamn för att kunna studera vidare och få en masters.

– Malmö var på mig redan inför förra säsongen och jag berättade att Köpenhamn var mitt förstaval och jag kom också in där på CBS (Copenhagen Business School).

Medan han mest varit van att slåss på den undre halvan med LIF Lindesberg får han nu möjlighet att spela för en av de främsta utmanarna till mästaren IFK Kristianstad. Hans Malmö är tippat i toppen och har också inlett med två segrar och ligger trea efter lika många spelade matcher. Laget har också släppt in minst mål i snitt (tillsammans med IFK Kristianstad).

– Jag tycker att vi har gjort det bra, även om jag hade hoppats på minst en pinne mot Ystad. Vi kan bli mer samspelta. När det kommer och vi kan behålla vårt tryck kommer vi att bli svårstoppade.

– Många lag har en bra förstasexa, men vi har två kompetenta spelare på varje position. Jag är inte van att ha så här många nior att gå runt på, det är jätteskönt. Det blir hård belastning annars och då ökar också risken för skador i längden.

Hur har du förändrats sedan du flyttade till Norge? 

– Jag tycker att jag har blivit en klokare handbollsspelare. Jag har blivit mindre individualist och mer spelfördelare. Jag hade Børge Lund som tränare i Bodø och han lärde mig oerhört mycket vad gäller inspel och tekniker. Jag gör färre mål i dag, men bidrar mer till laget.

Att han trivs mellan Adam Lönn och Linus Persson är han tydlig med, men den som imponerat mest på honom är vänstersexan Fredrik Petersen.

– Han håller fortfarande en fantastisk klass. Han är hela tiden delaktig i spelet. Han skjuter, spelar in, går på genombrott. Han är oerhört nyttig. Och han och (Dan) Beutler håller också låda vid sidan av, de är väldigt viktiga för laget.

I dag väntar Karlskrona för Aziz, ett lag han inte kan så mycket om.

– Det är nog bara Johannes Sandgren och Nicklas Grundsten jag mött, men jag har förstås sett Lars Møller Madsen en del. Jag tycker att det är kul att möta nya spelare och ser fram emot matchen.

DANIEL VANDOR

BINAI AZIZ SÄSONGSINLEDNING

HK Aranäs, borta (vinst 24–17)
6 avslut, 3 mål, 1 assist, 0 tekniska fel, 0 utvisningar, 1,70 MEP-poäng
Ystads IF, hemma (förlust 27–30)
5 avslut, 3 mål, 2 assist, 1 tekniskt fel, 0 utvisning, 3,04 MEP-piäng
OV Helsingborg, borta (vinst 32–19)
3 avslut, 3 mål, 2 assist, 1 tekniskt fel, 0 utvisningar, 2,40 MEP-poäng

SVENSKARNA I HANDBOLLSLIGAN SOM SPELAT I NORGE

Gustav Skagerling, Alingsås (Drammen)
Daniel Bergqvist, Aranäs (Fyllingen)
Simon Sonesten, Eskilstuna Guif (Viking)
Robin Hallberg, Hammarby (Runar)
Linus Nilsson, OV Helsingborg (Runar)
Mathias Meltzer, OV Helsingborg (Haugeland, Stord)
Andreas Thynell, OV Helsingborg (Runar)
Hampus Jildenbäck, Lugi (Bodø, Haslum)
Binai Aziz, Malmö (Bodø)
Anton Blickhammar, Malmö (Falk)
Jonatan Wenell, Redbergslid (Nøtterøy)
Felix Kasch, Skövde (Runar)

Bilden Binar Aziz är tillbaka i Handbollsligan efter fem år i Bodø. Nu spelar han för Malmö och har inlett med nio mål på tre matcher. Foto: Bildbyrån.