Jesper Gustavsson: ”Vi måste våga sticka in näsan”

Han var Ystads IF:s mest effektiva spelare i den första semifinalen. Inte en dag för tidigt för Jesper Gustavsson, som upplevt både en och två smällar under nykomlingsåret i klubben.

– Det är ingen säsong man vill minnas. Med insatsen igår (läs: i onsdags) är det på rätt håll iallafall.

SEMIFINAL 2: YSTADS IF–IFK KRISTIANSTAD
YSTAD ARENA, 19.10
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE
1–0 I MATCHER TILL IFK KRISTIANSTAD

När Lukas Nilsson lämnade en lucka ledig på vänsternio bytte storskytten från Aranäs klubb. Att Jesper Gustavsson hade en skada med sig in i säsongen gjorde inte saken bättre i ny omgivning.

– Jag fick en fraktur i foten efter bara två eller träningar. Sen var jag tillbaka innan uppehållet men kände inte att jag kom in i laget och hade det lite tufft, säger han.

Hur kom du ur situationen?

–  Jag gick på gymmet mycket med Emil (Hansson) och började känna mig bekväm. Då kom besvären med ljumsken, jag blev avställd igen och självförtroendet var långt nere i gruvan.

Hösten handlade mycket om rehab och våren har varit ett långt letande efter formen. Jesper Gustavssons signum är de hårda skotten, som också blev lidande när timingen saknades.

– Man kryper närmare försvaret och får mindre yta att skjuta på. Varken kraft eller avstånd stämmer.

Fem mål mot IFK Kristianstad, bäst på planen så länge Ystad hade greppet var trots allt inte taget ur luften. Efter att ha kammat noll i fyra kvartsfinaler gjorde Gustavsson två sköna mål sista 20 i den femte och hjälpte till att knäcka LUGI.

En tydlig vändpunkt?

– Lite så, jag får göra mål det första jag gör och ett mål till direkt efter, efteråt vågade jag hålla i och kände mig lugn på träningen.

Du ligger bra till för att göra dina bästa insatser sist på säsongen, hur känns det med tanke på allt som varit?

– Jag har fortfarande mer att ge men har börjat visa varför de ville ha ner mig till Ystad. Innan tänkte man mer: vad tycker alla om mig, med insatsen igår är det på rätt håll.

Hur summerar du intrycken från semifinal ett?

– Vi får en klockren träff i början, kommer med fart och skapar kanonlägen. När de jobbar sig in gör vi misstag och de får igång kontringsspelet. Sen glider vi isär för mycket och de får komma igenom lätt, vi måste också våga sticka in näsan.

Nästa match, med Ystad som hemmalag kommer snabbt på. Och för Jesper Gustavsson har allt gått fort på slutet – från nyförvärv med motgångar till positiv formkurva mitt i slutspelsdramatiken.

– Det är mitt första slutspel så jag har ingenting att jämföra med, jag går bara in med inställningen att vi har allt att vinna. Vi har slagit Kristianstad en gång, då var jag, Emil och Kim (Andersson) inte med så vi har kvaliteterna.

FREDRIK HASSELGREN

Jesper Gustavsson under 2016/17

Grundserien: 49 mål/97 skott (50 procent)
Kvartsfinalspelet: 2 mål/8 skott (25 procent)
Semifinal 1: 5 mål/9 skott (55 procent)

Bilden: Jesper Gustavsson svarade för en imponerande förstakvart mot IFK Kristianstad i den första matchen, sedan föll både han och laget tillbaka. Foto: Bildbyrån.