Darj: ”Vi har många som kan kliva fram”

Förlust i Partille i torsdags, besked i fredags att försvarspartnern Fredrik Teern missar både resten av slutspelet och höstsäsongen. I eftermiddag ligger ännu mer ansvar än vanligt på lagkaptenen Max Darjs axlar.

– Det är bara att gilla läget och gå ut och köra, säger landslagsmannen.

SEMIFINAL 3: ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF
ESTRAD ALINGSÅS, 16.10
SÄNDS ÄVEN PÅ SVT1 & SVT PLAY
1–1 I MATCHER

Förra helgen var han med och spelade Sverige till EM i Kroatien, i dag ska Max Darj försöka hjälpa sitt Alingsås HK till fjärde raka SM-finalen. I händelse av två raka segrar eller två raka förluster mot Alingsås blir dagens matchen hans sista i AHK-tröjan, åtminstone för den här gången.

Efter slutspelet väntar, om han blir uttagen, de två avslutande EM-kvalmatcherna mot Montenegro (borta) och Slovakien (i Lidköping), bröllop, smekmånad och flytt till Tyskland där han kommande två säsonger ska spela för Bergischer.

– Det är mycket att göra just nu, men jag vill förstås inte att säsongen med AHK ska ta slut den kommande veckan. Vi ska till Malmö, säger han och syftar på SM-finalen.

Två gånger tidigare har han varit i Malmö Arena med AHK. 2014 fick han lyfta SM-bucklan efter att ha besegrat LUGI HF i finalen, förra året blev han och lagkamraterna överkörda i finalen av IFK Kristianstad.

Två segrar till krävs mot Sävehof för att boka finalbiljetten. I fredags konstaterades det att Darj & AHK måste försöka lösa det utan Fredrik Teern, som tvingades utgå efter tio minuter i den första matchen. En magnetkameraundersökning visade att bröstmuskeln är av och det troliga är att han är tillbaka först efter EM-slutspelet.

– Det är fruktansvärt tråkigt för Fredrik att inte få vara med när det ska avgöras. Jag missade förra slutspelet och det var frustrerande att tvingas sitta bredvid och titta på.

Vad betyder det för laget?

– Att vi tappar en riktigt bra försvarsspelare och en spelare som är oerhört skicklig i andrafas.

Hur löser ni det?

– Jag och ”Berget” (Oscar Bergendahl) får spela mer bakåt och framåt har vi olika lösningar som vi tror på. Vi kan inte ge upp bara för att vi får en skada, vi har många spelare som kan kliva fram och leverera.

Sävehof såg ut att ha bättre ork i andra halvleken senast. Vad talar för er i dag?

– Hemmaplanen är förstås viktig, men vi måste helt klart prestera bättre än vad vi gjorde i andra halvlek senast och det är jag säker på att vi kommer att göra.

DANIEL VANDOR

AHK:S FACIT MOT SÄVEHOF SEDAN MAX DARJ KOM

2009/10: En seger, en förlust
2010/11: En seger, fyra förluster
2011/12: Två segrar, en förlust
2012/13: Två segrar, en förlust
2013/14: Två segrar, en förlust
2014/15: En seger, en oavgjord, en förlust
2015/16: Tre segrar
2016/17: Två segrar, tre förluster
Totalt: 14 segrar, en oavgjord, 12 förluster

Bilden: Max Darj får klara sig utan parhästen Fredrik Teern under sina återstående matcher i AHK-tröjan. Foto: Bildbyrån.