Fingren: ”Vi måste smälla på mer”

Bara en ledig dag mellan de två första matcherna och sen bara två fria dagar inför den tredje. Niclas Fingren tror att hans Sävehof drar mest nytt av det tuffa matchandet. 

– Jag tycker att vi går runt på fler spelare och tror att vi har mest fördel där, säger han. 

SEMIFINAL 2: IK SÄVEHOF–ALINGSÅS HK
PARTILLE ARENA, 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE LIVE & C MORE
1–0 I MATCHER TILL ALINGSÅS HK

Inför den första semifinalen mellan Alingsås och Sävehof stod det 20–20 i segrar i inbördes möten lagen emellan i elitserien, slutspelet och Handbollsligan. I 21 av lagets totalt 44 möten (fyra har slutat oavgjorda) hade det skiljt max två mål mellan lagen, i 26 av matcherna max tre.

De flesta räknade med en ny, tuff match lagen emellan och så blev det också. Det smällde på åt båda hållen.

– Alingsås tog slutspelet till en nivå till. De pangar ner oss med tufft spel och det är väl bara att konstatera att vi får hitta den nivån till nästa match, sa Sävehofstränaren Robert Wedberg till klubbens hemsida efter matchen.

Niclas Fingren, som själv sällan lägger några fingrar emellan, håller dock inte med.

– Jag tycker inte, eller hoppas i alla fall inte, att vi blev överraskade. Alingsås spelar alltid tufft och på gränsen, men jag tycker egentligen inte att det var värre nu än i serien. Vi vet att det smäller, säger han.

Kommer ni att smälla på mer i kväll? 

– Det hoppas jag. Vi måste göra det för att jämna ut oddsen och ha någon chans. Jag tycker ändå att vi bjöd upp hyfsat i den första halvleken. Det var en öppning som var smått historiskt med nästan nio minuter till första målet och båda lagen spelade bra försvarsspel. Vi stod rätt i första halvleken, men sen blev vi lite stillastående i anfallsspelet och började att göra saker som Alingsås vill att vi ska göra, brottas och stångas, mycket kamp. Jag fick en utvisning i slutet av första, som vi tog med oss in andra och då kunde de rycka lite.

Hur kommer det sig att det nästan alltid blir vådligt fysiska matcher mot Alingsås?

– Jag tror att vi har stor respekt för varandra och våra kontringsspel. Minsta lilla misstag framåt så har man ett mål i baken mot dem, och då är det kanske svårt att släppa loss som vi behöver göra.

Matchens mest omdiskuterade situationen var den med Oscar Bergendahl och Jonas Larholm i slutet av den första halvleken, där Larholms arm knäcktes till. Fingren, som spelade med Bergendahl från de första åren och hela vägen upp till och med elitserien med gemensamma moderklubben Aranäs, är inte allt för upprörd över den dagen efter.

– Jag frågade honom (Bergendahl) på planen vad han höll på med, men samtidigt är det sånt som händer i stridens hetta. Jag har själv gjort många dumma saker på planen. Det skulle kanske varit en tvåa, men det är svårt att se allt.

Båda slutade högt uppe i utvisningsligan i grundserien, Fingren slutade trea med 28 utvisningar, Bergendahl åtta med 24. I slutspelet har båda ett lägre utvisningssnitt.

– Det är roligare att vara på banan, men jag får kanske ta någon tvåa till för att jämna ut oddsen.

Trivs du i den försvarsroll du har i Sävehof? 

– Ja, det gör jag. Jag får mycket förtroende och det är svinkul att smälla på.

DANIEL VANDOR

TIO SENASTE MELLAN SÄVEHOF OCH ALINGSÅS

170509 Alingsås HK–IK Sävehof 27–20
170305 Alingsås HK–IK Sävehof 29–26
161207 IK Sävehof–Alingsås HK 27–21
161012 Alingsås HK–IK Sävehof 30–32
160217 Alingsås HK–IK Sävehof 24–23
151211 IK Sävehof–Alingsås HK 22–25
150930 Alingsås HK–IK Sävehof 32–24
150211 Alingsås HK–IK Sävehof 19–19
141208 IK Sävehof–Alingsås HK 27–24
140924 Alingsås HK–IK Sävehof 26–25

FLEST UTVISNINGAR UNDER SÄSONGEN (INKL SLUTSPEL)

Troels Vejby Jørgensen, Ricoh HK, 31
Henrik Weglin, Redbergslids IK, 29
Niclas Fingren, IK Sävehof, 28
Jonathan Carlsbogård, Redbergslids IK, 28
Markus Sjöbrink, Eskilstuna Guif, 27
Adam Samuelsson, IFK Skövde, 27
Oscar Bergendahl, Alingsås HK, 26
Alexander Morsten, Hammarby IF, 26
Johan Nilsson, IFK Ystad, 25
Patrik Kvalvik, HK Malmö, 25

Bilden: Niclas Fingren och hans Sävehof tar i kväll emot Alingsås i den andra semifinalen lagen emellan. Foto: Bildbyrån.