Hampus Andersson: ”Man blir nästan lite chockad”

Åtta–nio mål per match hör inte till ovanligheterna för den snabbfotade vänstersexan. Trots Hampus Anderssons formtopp har Ystads IF tappat stinget till odiskutabla förluster.

– Mina mål spelar mindre roll när man förlorar, man tänker inte så mycket på att man haft flyt, säger han med en märklig känsla i kroppen.

– När man gjorde många mål som yngre betydde det alltid att vi vann matcherna. När det går såpass bra i Handbollsligan blir man nästan lite chockad, men det är en utmaning och ska inte vara lätt, fortsätter Ystads senaste kanttalang.

YSTADS IF–IFK KRISTIANSTAD
YSTAD ARENA 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Hampus Andersson sprang förbi allt i november, var bäst på sin position i hela serien och fortsätter succésäsongen med en topp-tio-plats i skytteligan.

Det vita laget återspeglar en annan verklighet med en av de sämre formraderna. Med åtta poäng från skiljelinjen där de sex bästa huserar pågår snarare en kamp om slutspelsplatsen.

Orsakerna till den oväntade motgången går att hitta både på och bredvid planen. Alexander Borgstedt har bara varit i spel i några veckor efter sin långtidsskada, Kim Andersson som stått över några matcher den gångna månaden är också med igen men letar efter full kapacitet.

Emil Hansson och Herman Hugosson och får vänta längre på sina comebacker, med mera på skadefronten.

– Man kan inte göra så mycket annat än tänka på de som kan spela men från tränarperspektiv eller från organisationen antar jag att det inte är det de tänkt sig. Hugosson är en viktig kugge i försvaret och en riktig stämningshöjare som är borta, det sätter lite griller i huvudet. Lite som att köpa ett pussel på julrean och det saknas 15 bitar, säger Hampus Andersson som ändå upplevde lite bättre takter i derbyt precis före jul.

– LUGI-matchen var ändå första matchen på länge då vi hade två rätt lika halvlekar. Tidigare har vi varit under isen i första och sedan släppt på alla bromsar.

Få hinner med dina rusningar längs kanten, vad betyder snabbheten för dig?

– Det gör mycket i hemlöp, försvarsspelet blir mer stabilt. I kontringar kan man få bollen och hinna förbi alla spelaren det gäller att utnyttja det maximalt.

I år har Hampus Andersson också skött en större del av straffskyttet med fin utdelning.

Kristianstad väntar och du får springa ikapp med Tim Sørensen. Hur ser du på uppgiften?

–  Han får väl springa ikapp med mig. Att möta Kristianstad är en svår uppgift, men vi har alltid roliga matcher med bra stämning på läktaren.

FREDRIK HASSELGREN

Straffskytteligan

Fredrik Gustavsson, Eskilstuna Guif, 41 (80 procent)
Jerry Tollbring, IFK Kristianstad, 40 (85 procent)
Tommy Atterhäll, HK Aranäs, 39 (78 procent)
Tobias Johansson, Redbergslids IK, 31 (91 procent)
Rasmus Wremer, IFK Skövde, 29 (85 procent)
Simon Jeppsson, LUGI HF, 28 (73 procent)
Fredrik Petersen, HK Malmö, 28 (75 procent)
Magnus Persson, Alingsås HK, 26 (78 procent)
Hampus Andersson, Ystads IF, 22 (84 procent)
Nils Pettersson, Hammarby IF, 22 (78 procent)
Henrik Olsson, Ricoh HK, 20 (74 procent)
Anton Hallbäck, Ystads IF, 20 (74 procent)

Ystads IF:s Skytteliga

Hampus Andersson, V6, 75 (22) mål
Kim Andersson, H9, 73 mål
Anton Hallbäck, H9, 59 (20) mål
Carl Löfström, M6, 53 mål
Eric Forsell Schefvert, M9, 49 mål
Jonathan Svensson, V9, 35 mål

Bilden: Hampus Andersson är Ystads IF:s bästa målskytt den här säsongen. I kväll väntar tufft motstånd i form av svenska mästaren IFK Kristianstad. Foto: Bildbyrån.