HK Malmö och Ystads IF inleder Europacupspelet

I helgen kastar två Skåneklubbar igång Europacupsäsongen för svensk del. Fjolårets tabelltvåa Ystads IF och trea HK Malmö ställs mot danska Bjerringbro-Silkeborg och ungerska Balatonfüredi i European Leagues första kvalomgång.

– Det är stort för alla inblandade, säger HK Malmös Adam Tumba.

Fem svenska klubbar representerar Handbollsligan den kommande säsongen i Europacupspelet. Seriesegraren och regerande svenska mästarna IK Sävehof är sedan tidigare direktkvalificerade till European Leagues gruppspel dit HK Malmö och Ystads IF nu ska försöka nå genom två kvalomgångar.

Både YIF och Malmö inleder sina dubbelmöten på bortaplan. För Oscar Carléns Ystad är det Bjerringbro-Silkeborg, med före detta YIF-spelaren Ludvig Hallbäck som nytt tillskott i truppen, som väntar på lördagseftermiddagen.

– Vi åker dit som underdogs. Vi möter ett topplag som var i final i danska mästerskapet. Vi slår definitivt ur underläge, säger Carlén om motståndet som utöver Hallbäck även har svenskarna Johan Sjöstrand och William Bogojevic i truppen.

– Sjöstrand spelade jag själv med i Flensburg och i landslaget. Det är en duktig och erfaren målvakt. Bogojevic har haft fina säsonger i Danmark sedan han lämnade Sävehof. Han har tagit en stor plats i laget, fortsätter den påläste Carlén som i våras nådde final i tredjeturneringen European Cup med sitt Ystad.

Vad ger du er för chanser att gå vidare?

– Procentsatsmässigt är det nog 80-20 till dem. Vi är medvetna om att Bjerringbro-Silkeborg är ett bra lag. Samtidigt som vi själva har mycket kvaliteter och erfarenhet av Europacupspel. Vi har inga direkta målsättningar utan stötre på bästa möjliga motstånd i första kvalrundan. Det skulle vara en stor skräll om vi vann det här dubbelmötet.

Hur ska ni få stopp på Hallbäck?

– Vi har ju bra koll på hans styrkor och svagheter. Han är dynamisk och duktig i sina genombrott och skott. Det gäller att vara på tårna och hjälpa varandra. Det ska bli kul att möta Ludde, avslutar YIF-tränaren.

Ystad spelar första matchen på lördag 15.00. Returen spelas i Ystad Arena 4 september. I ATG Svenska cupen har YIF spelat två matcher. Borta mot Enköpings HF vann de 35–25 och hemma mot allsvenska HIF Karlskrona spelade de oavgjort 31–31.

”Storvuxet lag av det lilla jag har sett”

För HK Malmö väntar desto längre bortaresa. Under söndagen ställs de mot ungerska Balatonfüredi KSE. Laget slutade på fjärdeplats i den ungerska ligan förra säsongen och är rutinerade i Europacupsammanhang.

– Ett storvuxet lag av det lilla jag har sett. Det blir tufft men vi har alla möjligheter att ta oss vidare, säger Malmös nyförvärv från IF Hallby Adam Tumba som ser fram emot Europaäventyret.

– Jag minns från min tid i Lugi hur roliga dessa matcher är. Det blir en annan typ av handboll. Att få testa sina vingar i Europa är något man alltid strävar efter.

Hur prioriterar ni i HK Malmö Europacupspelet?

– Vårt främsta mål är att komma topp tre i ligan och gå till slutspel. Där siktar vi på att ta SM-guld. Så det är det största fokuset för klubben. Men för oss spelare och Stian (Tönnesen, huvudtränare) är det lika roligt att vara ute i Europa. Många i ledningen vill med ut och tycker det är roligt. Det är stort för alla inblandade.

Malmö spelar på söndag i Ungern 16.30. Returen spelas nästa vecka den 5 september i Baltiska hallen. Malmö har inlett tävlingssäsongen i ATG Svenska cupen. Hemma mot OV Helsingborg föll de med 29–32 och borta mot HK Aranäs vände de och vann övertygande med 35–28.

OLOF THYRELIUS ERICSON

YSTADS IF, EUROPEAN LEAGUE

Kvalomgång 1:
28 augusti 15.00:
 Bjerringbro-Silkeborg, Danmark (b)
4 september 14.00: Bjerringbro-Silkeborg (h)

HK MALMÖ, EUROPEAN LEAGUE

Kvalomgång 1: 
29 augusti 16.30: Balatonfüredi KSE, Ungern (b)
5 september 16.30: Balatonfüredi KSE (h)

European League (före detta EHF-cupen) är EHF:s andrarankade turnering bakom Champions League. I fjol nådde IFK Kristianstad hela vägen till kvartsfinal där det tyska storlaget SC Magdeburg blev för svåra. 

De övriga två svenska klubbarna i Europacupspel i höst är Alingsås HK och IFK Skövde. Båda är kvalificerade till European Cup som spelas på traditionellt vis med utslagsmatcher hela vägen från första omgång till final. AHK går in i den andra kvalomgången och spelar sin första match 11 september. I egenskap av finalplatsen i SM-slutspelet är IFK Skövde direktkvalificerade till den tredje ronden. 

Foto: Bildbyrån