Malmö i uppförsbacke inför returen med Toulouse

14 år efter föreningens bildande är HK Malmö en match från gruppspel i European League, EHF:s andrarankade turnering för klubblag. Men då krävs hemmaseger med minst sex bollar mot fjolårets franska ligafyra Fenix Toulouse. 

– Det kommer krävas en riktigt bra kontringsmatch av oss, säger Adam Krantz inför tisdagens returmöte. 

HK MALMÖ–FENIX TOULOUSE
TISDAG 28 SEPTEMBER 18.45

Tre gånger om har HK Malmö misslyckats att kvalificera sig för gruppspelet i European League, före detta EHF-cupen. Men på tisdagskvällen kan det bli fjärde gången gillt då de möter Fenix Toulouse i ett avgörande returmöte.

Stian Tönnesens mannar har visserligen ett sex måls stort underläge att försöka jobba ikapp. Men frågar du burväktaren Adam Krantz är uppdraget långt i från omöjligt.

– De har tunga och bra spelare över hela linjen. Så det klart att dem är bra och ett topplag i en av de bästa ligorna i världen, säger han och fortsätter:

– Men nu är vi på hemmaplan och det finns vissa delar i vårt spel som passar dem dåligt. Om jag spelar bra i mål och vi står bra bakåt kan vi kontra och göra många enkla mål. Vi är ännu större underdogs än vad vi var förra veckan. Man tänker ju att de bara ska åka till Sverige och hämta hem det här, säger Krantz.

Förra veckan föll Malmö med 24–30 mot Toulouse. Krantz sätter sina ord på första mötet:

– Det kändes surt att vi föll med sex bollar. Det speglade inte matchbilden enligt mig. Vi stod upp bra och kunde kanske förlorat med tre bollar i stället. Jag kunde räddat några bollar till.

I EHF:s turneringar gäller bortamålsregeln. Alltså går Malmö vidare vid en eventuell sexmålsseger med 31 mål eller fler i hemmalagets protokoll.

– Det kommer krävs en riktigt bra kontringsmatch av oss. Och det är vi kapabla till. Vi har alla möjligheter.

I Fenix Toulouse spelar den svenske A-landslagsmannen Fredric Pettersson. Tillsammans med den österrikiska lagkamraten Tobias Wagner utgör han ett svårstoppat mittsex-par.

– De två väger som en startuppställning. Det är såklart en utmaning för oss att hålla emot. Men man får spela smart och se till att bollen inte kommer dit. Man får vara snabb i fötterna, tycker jag utan att vara en försvarschef, avslutar Krantz.

Matchen sänds ej men EHF erbjuder livescore på sin hemsida. Till EHF European Leagues gruppspel är de svenska mästarna IK Sävehof redan direktkvalificerade. Ystads IF föll i första kvalomgången mot Bjerringbro-Silkeborg.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HK Malmö, European League

Kvalomgång 1: 
29 augusti: Balatonfüredi KSE, Ungern, 25–27 (b)
5 september: Balatonfüredi KSE, 22–20 (h)
HK Malmö vidare till andra kvalomgången efter fler gjorda bortamål (47–47).
Kvalomgång 2:
21 september:
Fenix Toulouse, Frankrike, (b), 24–30
28 september: Fenix Toulouse (h)

Foto: Bildbyrån