Henrik Tilsted: ”Glad att jag valde Sävehof”

Efter en blygsam säsongsinledning är det upp till bevis för IK Sävehof på onsdagskvällen när OV Helsingborg kommer på besök.
– Vi är väldigt sugna på seger. Speciellt eftersom vi inte har vunnit hemma ännu, berättar den danska kantspringaren Henrik Tilsted.

IK SÄVEHOF–OV HELSINGBORG
ONSDAG 14 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

När speltiden uteblev för Henrik Tilsted i den danska toppklubben GOG valde vänstersexan att lämna hemlandet och testa vingarna i Sverige. Valet föll på IK Sävehof och en handbollspräglad tillvaro i Partille.

Med ett tidigt höstfacit i hand har det blivit en lyckad flytt för 26-åringen. Tilsted leder den interna skytteligan i Sävehof och ligger på en fjärdeplats i den totala MEP-ligan. Men framförallt trivs han utanför handbollsplan.

– Jag är verkligen glad att jag valde Sävehof. Det är kul att testa på handbollslivet i Sverige. Jag är tacksam över möjligheten att få göra det, berättar Tilsted.

Hur vill du jämföra tempot i Danmark kontra Sverige?

– Svår fråga. Toppnivån är snabbare i Danmark eftersom de stora lagen har mer ekonomi än dem svenska. Men i Sverige är många lag bra. Det ser vi inte minst i resultaten. Alla slår alla. I Danmark vinner topplagen i stort sett varje match.

På onsdag kväll gästas IK Sävehof av OV Helsingborg. Skådeplatsen Partille Arena har vi vant oss vid efter Sävehofs flytt från Partillebohallen sommaren 2016.

– Som alltid blir det kul med hemmamatch. Vi är väldigt sugna på seger. Speciellt eftersom vi inte har vunnit hemma ännu.

NI föll senast borta mot IFK Ystad. Hur sur var bussresan hem från Skåne efter förlustsiffrorna 22–23?

– Den var inte rolig. Vi kände att vi spelade okej i stora delar av matchen. Speciellt bakåt. Men vi missade allt för många skott. Det var orsaken till förlusten, menar Tilsted.

Vad har ni pratat om på träning sedan dess?

– Om att bli skarpare och göra mål på våra chanser. Men det sitter samtidigt lite mentalt för oss. Det är inget man kan träna bort så lätt. Vi behöver titta mer video och ta bort stressen i avslutssituationerna.

Hur är självförtroendet bland er spelare?

– Den är det inget fel på. Vi hade gärna vunnit två matcher till, men det blev oavgjort mot både Önnered och Ystads IF hemma. Men vi tror på oss själva och att vi kan vinna alla matcher.

Du är ny inför säsongen men många av dina lagkamrater vet hur det känns att vinna SM-guld. Märker du av det?

– Ja, det är en riktig fördel för oss. I Sävehof handlar det om att vinna och att ta alla små chanser. Det finns aldrig någon som inte tror på sig själv. Det är svårt att lära sig det utan den erfarenheten.

Hur långt tror du att årets upplaga av Sävehof kan nå?

– Också svårt att svara på. Jag har inte varit här så jättelänge. Men först och främst vill vi ha hemmafördel i kvartsfinalerna. Men då krävs ett hårt arbete och tålamod. Vi har många unga spelare som det svänger lite om. Men hittar vi stabiliteten finns det inget lag vi inte kan slå.

Vilka faktorer pekar du på som extra betydelsefulla mot OV Helsingborg på onsdag?

– Att vi är med mentalt och står bra bakåt. Vi ska fokusera på oss själva, även om OV har ett lag med stora killar. Det finns goda förutsättningar för att vinna och få lite ro. Vi kan inte gå hur länge som helst utan seger i Partille Arena.

OLOF THYRELIUS ERICSON

MEP-ligan

1, Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad, 25,2
2. Daniel Ekman, HK Malmö, 24,78
3. Karl Wallinius, Lugi HF 24,73
4. Henrik Tilsted, IK Sävehof, 24,46
5. Charles Hugoson, IF Hallby, 22,90
6. Isak Persson, Lugi HF, 21,74
7. Jack Thurin, IFK Skövde, 21,40
8. David Florander, OV Helsingborg, 21,11
9. Oskar Joelsson, Redbergslids IK, 20,57
10. Viktor Hallén, Lugi HF, 20,53

Foto: Bildbyrån