Dan Beutler: ”Vi kommer sälja oss dyrt”

Söndagen bjuder på ett profilstarkt Skånederby mellan HK Malmö och Ystads IF. Handbollsligan tog ett snack med den nyss fyllda 43-åringen Dan Beutler som stortrivs i handbollsvardagen igen.
– Det är obeskrivligt. Jag njuter av varje sekund, berättar Beutler.

HK MALMÖ–YSTADS IF
SÖNDAG 11 OKTOBER 17.30
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Med tre vinster och tre förluster är HK Malmö knappast nöjda med säsongsinledningen. Försäljningen av fjolårets skyttekung Hampus Olsson har satt sitt tydliga avtryck, åtminstone enligt Dan Beutler.

– Jag tycker förutsättningarna har förändrats. Så blir det när man säljer en av sina bästa spelare. Vi tar en match i taget, menar Beutler som fortsätter:

– Det har varit mycket turbulens i klubben på slutet. Försäljningen av ”Hampe” kom som en blixt från klarblå himmel. Det var lite halvknackig information från styrelsen. Men nu skulle jag ändå säga att vi har samlat oss.

Ni vann mot Hallby i veckan. Hur skönt var det?

– Otroligt skönt. Det är en svår bortamatch och vi alla var lite spända och nervös. Personligen kände jag av pressen på oss. Vi hade underpresterat mot Alingsås och IFK Skövde. Det hade därför varit tungt att torska mot Hallby också. Men vi gjorde en otroligt bra första halvlek som räckte till seger.

Är ni pressade inför Ystads IF på söndagen?

– Nej, absolut inte. Det tycker jag inte. Det kommer bli en hård och tuff match. Vi är jämnbördiga. Men det blir en viktig omgång. Alla slår alla i år. De enda som ser riktigt tunga ut är Kristianstad.

Dan Beutler fick förnyat kontrakt tidigare i våras av Malmö efter comeback från sin dopningsavstängning. Målvakten är dessutom äldst i serien med råge. I veckan firade han sin 43:e födelsedag.

Grattis i efterskott!

– Tack så mycket!

Hur firade du?

– Jag fick frukost på sängen av familjen. Sedan bar det iväg till träning. I laget är det obligatorisk fika när man fyller år så jag plockade med mig en bageribakad rulltårta. Men inget speciellt så. Jag är helnöjd.

Trodde du själv att du skulle spela elithandboll vid 43 års ålder?

– Haha, nej. Det trodde jag inte helt ärligt. Jag hade som mål att sluta vid 40 år, där var det nog tänkte jag. Men jag älskar handboll verkligen. Under min dopningsavstängning blev saknaden bara ännu större. Jag ville verkligen komma tillbaka och avsluta på mitt sätt. Nu njuter jag av varje match och plan jag får beträda. Det är en obeskrivlig känsla att vara med i laget, säger Beutler som fostrades i Hallstahammar SK.

Mot Alingsås HK återfanns du på tränarbänken. Vad var orsaken?

– Jag har någon form av vätskebildning i knät. Nu har det äntligen släppt men det började med vår försäsongsträning i Lindesberg. Vi hoppade på en sådan där air max-matta som gymnaster studsar omkring på. Där flög jag omkring och trodde jag var 20 år. På så vis började det med min knäbelastning. Det i sin tur har lett till muskelinflammation. Men nu är jag redo, även om jag spela periodvis.

Kommer du till spel mot YIF?

– Ja. Det ska mycket till för att missa den. Mot Alingsås gick det inte, men annars brukar jag aldrig lämna in på matcher. Jag saknar att köra 110% som inte är möjligt nu.

Hur går tankarna i övrigt inför matchen?

– Det ska bli kul. Många gamla på plan med mig, Kim Andersson och Dalibor Doder. ”Dado” och jag möttes senast i Bundesliga tror jag. När han spelade i Minden och jag i Lemgo. Han gjorde inga mål då vill jag minnas. Men det ska bli kul som vanligt att spela match. Speciellt ett Skånederby. Det blir också kul att möta Jim Andersson som blivit en god vän till mig efter våra år i Malmö. Dessutom är min gamla lagkamrat från Tyskland Oscar Carlén tränare för dem, berättar Beutler som fortsätter:

– De har tre raka segrar nu och ser bra ut. Det blir en spännande drabbning med inte så mycket skönlir tror jag. Det finns stora herrar i båda lagen. Vi kommer sälja oss dyrt.

Du har än så länge inte uttalat dig om något karriärslut. Men hur ser drömscenariot ut?

– Drömslutet vore ett SM-guld. Det är inget att sticka under stolen med. Sen om vi tar det i år eller nästa år återstår att se. Sen vill jag inte säga för mycket om jag slutar i år. Det blir kanske ett år till. Jag för en bra dialog med Stian (Tönnesen). Men skulle vi ta SM-guld i vår kan jag gärna slänga mina 15 år gamla dojor. Men det är en lång väg dit.

Hur kul är det att befinna sig mitt i handbollsvardagen igen?

– Det är obeskrivligt som jag sade innan. Jag njuter av varje sekund på banan. Bara att stiga in i hallen och känna pulsen stiga är en häftig känsla. Det här har varit mitt stora mål sedan avstängningen. Det är otroligt kul faktiskt. Bara känslan att gå från omklädningsrummet och värma upp är svår att beskriva. Det är ren lycka, avslutar en upprymd Beutler.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Handbollsligans 70 och 80-talister

Dan Beutler, HK Malmö, född 1977.
Fredrik Lindahl, HK Malmö, född 1983.

Dalibor Doder, Ystads IF född 1979.
Kim Andersson, Ystads IF, född 1982.

Kristian Svensson, IFK Skövde, 1981.
Rasmus Wremer, IFK Skövde, född 1982.
Matias Helt Jebsen, IFK Skövde, född 1988.

Fredrik Petersen, IFK Kristianstad, född 1983.
Espen Christensen, IFK Kristianstad, född 1985.

Robin Andersson Dickfors, Eskilstuna Guif, född 1988.
Daniel Freyr Andrésson, Eskilstuna Guif, född 1989.
Markus Hagelin, Eskilstuna Guif, född 1989.

Daniel Bergqvist, HK Aranäs, född 1987.
Niclas Barud, Alingsås HK, född 1988.
Tobias Johansson, Redbergslids IK, född 1989.
Anton Månsson, OV Helsingborg, född 1989.

Foto: Bildbyrån