Helge Freiman: ”Svårt att hitta tajming”

På lördagseftermiddagen ställs Alingsås HK mot Ystads IF i en mycket tuff uppgift. Vi tog ett kort snack med Helge Freiman inför toppmötet.
– Det blir viktigt att begränsa deras duktiga handbollsspelare, säger Freiman som tillsammans med AHK jagar slutspelsformen.

ALINGSÅS HK–YSTADS IF
LÖRDAG 27 FEBRUARI 15.15
SÄNDS PÅ CMORE

Helge Freiman är tillbaka från sina skadebekymmer och redo för att möta slutspelsvåren i AHK-tröjan. Tre omgångar återstår av grundserien innan Alingsås äntrar sitt 14:e raka SM-slutspel.

– Självklart går man runt och tänker lite på slutspelet. I och med att det blev inställt i fjol har man väntat lite extra länge. Även om publiken saknas märker man att tempen skruvas upp nu mot våren, säger Helge Freiman som anslöt till Alingsås HK i höstas från IFK Kristianstad.

– Jag trivs bra här i Alingsås. Staden är mysig och klubben är välskött. Det är en skön miljö att utvecklas i, både som människa och handbollspelare.

Hur mår din kropp?

– Jo men på det stora hela är det bra. Det har varit en kämpig rehab men det börjar känns bra. På ett sätt har det varit skönt med tätt matchande. Jag behöver spela ihop med mig grabbarna och hitta formen.

Är du redo för 60 minuter?

– Ja, det tror jag. I alla fall rent fysiskt. Sen ska ju prestationen räknas in i ekvationen. Där är jag mer osäker. Det är svårt att hitta tajming med många nya spelare. Men för mig är det viktigaste att jobba på allt det där.

På tisdag möter ni Besiktas i en förhållandevis betydelselös match. Känns det skönt att ha sådana matcher i spelschemat?

– Ja, det klart. Man får inte sådana tillfällen inför slutspel. Det ska vi absolut utnyttja och träna på saker som kan bli ännu bättre. Det är nog bara positivt tror jag.

Innan dess väntar hemmamatch mot Ystads IF. Ett YIF som jagar sin första serieseger sedan 1993.

– Strålande sol och lördagsmatch. Det ska bli skitgött, konstaterar Helge Freiman.

Vad blir viktigast mot YIF?

– Vi behöver begränsa deras väldigt duktiga handbollsspelare. Det genom ett bra försvarsspel. Jag hoppas vi kommer upp i nivå bakåt och tar det därifrån.

Fredrik Teern blev i torsdags klar för comeback. Kommentar?

– Det är jättepositivt för oss. Jag har alltid stått på andra sidan och mött Fredrik, vilket inte är det roligaste. Jag tror han kan bli en jäkla tillgång.

Hur var Teern att möta?

– Jag ska inte ge honom för mycket beröm men visst var det en av mardrömsmotståndarna. Han ger och tar stryk. Det är sådana spelare man älskar att spela med men hatar att möta. Jag ska försöka njuta av att ha honom bredvid mig nu, skrattar Freiman.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån