Julia Olsson: ”Vet att vi är starka hemma”

19 år och nyckelspelare i ett Lugi som spelar semifinal. Julia Olsson berättar om sin utveckling den här säsongen och varför de har chansen att utmana Skuru. 
– Vi har fått jobba hårt för varje vinst, säger högernian. 

I ett ungt Lugi har Julia Olsson tagit enorma kliv den här säsongen. Den 19-åriga högernian gjorde 62 mål i grundspelet (hennes bästa facit hittills i karriären) och har fått en nyckelroll i laget. I slutspelet ligger Olsson även femma i skytteligan med sina 27 mål på åtta matcher.

– Det känns väl okej. I semifinalserien har jag inte riktigt fått ut det jag velat och inte kommit till lika många lägen. Men överlag känner jag att jag har utvecklas extremt mycket den här säsongen, säger Julia Olsson. 

Vad är skillnaden på dig som spelare nu och för ett år sedan?

– Jag skulle väl säga den fysiska biten. Jag är lite starkare, men även den mentala biten att jag tror på det jag gör. Jag tror hela tiden på att jag kan bidra och göra mål. 

Vad är din målsättning med handbollen?

– Jag tycker det är extremt kul med handboll. Jag lägger också mycket tid på egen fysträning utöver tiden med laget. Man vill träna för att bli så bra som möjligt och det är kul att se resultatet från träning. Hur långt det leder får man se, men jag hade inte tackat nej till att spela utomlands i framtiden. 

I semifinalerna mot Skuru ligger Lugi under med 1–2 i matcher. Senast förlorade man mot seriesegrarna på bortaplan med 20–29.

– Jag tror att vi fortfarande har chansen att vinna om alla bara går för det. Vi ska visa att vi vill vinna den här semifinalserien mot Skuru. På hemmaplan senast vann vi med sju bollar och vi vet att vi är starka hemma.

Hur är känslan i laget efter förlusten senast?

– Den är väl bra trots omständigheterna. Det var lite för få spelare som tog ansvar sist. Vi slarvade lite framåt och Skuru bollade ut oss, så där har vi en del att jobba på. Annars är känslan bra, vi är revanschsugna. 

I SHE slutade Skuru 18 poäng före Lugi. Nackalaget vann också den senaste matchen mellan lagen i grundspelet med hela 39–19. I slutspelet har Lugi däremot visat att de kan rå på seriesegrarna. I den senaste hemmamatchen vann Lundalaget med 32–25.

– Jag tror det beror på vi haft mycket täta matcher i serien. Vi har fått jobba hårt för varje vinst medan Skuru haft en ganska lätt väg hela året. De har kunnat gå på halvfart och ändå vinna. Hamnar de då i underläge blir de kanske mer stressade än oss. Det kanske är det negativa med att bara förlora en match i grundserien – de flesta av deras vinster har varit enkla men vi har fått kriga för varje seger. 

Hur ska ni besegra Skuru på onsdag?

– Det blir väl att hålla tätt bakåt. Även hålla disciplinen i anfallet så att de inte får sina lätta kontringsmål. Det vill vi stoppa, för i uppställt spel har vi hyfsat bra koll på dem. Det viktigaste blir ändå att hela kollektivet fungerar och att alla kan bidra.

MARCUS HEED

Skytteligan – slutspel

1. Hannah Flodman, 52 mål
2. Melissa Petrén, 50
3. Mikaela Mässing, 34
4. Emma Fernis, 32
5. Julia Olsson, 27

SKURU IK–LUGI HF 2–1

18 april: Skuru IK–Lugi HF, 28–19
24 april: Lugi HF–Skuru IK, 32–25
28 april: Skuru IK–Lugi HF, 29–20
1 maj, 17.30: Lugi HF–Skuru IK
Ev 6 maj, 19.00: Skuru IK–Lugi HF