Hallberg: ”Har bra koll på dom”

Så nära men ändå så långt borta. Lugi lyckades inte fälla Kristianstad i den första semifinalen men trotjänaren Anders Hallberg har en god känsla med sig inför fortsättningen.

LUGI-IFK KRISTIANSTAD
TISDAG 24 APRIL, 19.00
SPARBANKEN SKÅNE ARENA
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN OCH C MORE

Länge var det jämnt och tajt i Kristianstad Arena men till slut kunde hemmalaget förlänga sin imponerande svit och ta hem första semifinalen mot Lugi. Små saker avgjorde, menar Lugis spelmotor Anders Hallberg.

– Vi når inte riktigt fram i de små detaljerna, det var samma sak i grundserien mot Kristianstad. Dom har en förmåga att vinna matcher där det är jämnt mot slutet och det är därför dom har den där hemmasviten. Då måste man som motståndare vara sjukt skarp när man kommer till avslut, och se till att bollarna sitter i nät.

Det är inte svårare än så helt enkelt?

– Haha, nej precis.

Hur mycket betyder det att det var just ni som senast vann nere i Kristianstad av alla lag i Handbollsligan?

– Det är klart det är något vi pratar om, vi har varit nära ett par matcher nu och det ger oss en tro på att vi kan lösa det. Har man inte tron så blir det storförlust.

Kan ni ändå känna att ni gjorde en bra match trots förlusten?

– Vi är hyfsat nöjda ändå såklart. Vi hade trots allt inte spelat match på tre veckor och var osäkra på matchformen, men visar att vi ligger rätt så bra i fas. Inför returen hemma i Lund känns det som att vi har bra koll på dom.

Man kan lugnt säga att försvars- och målvaktsspel varit erat framgångsrecept den här säsongen, vad ligger bakom det?

– Det är många timmars träning, ju fler desto bättre! Det gör att man har lättare att göra de där valen på en hundradel som man ställs inför på match, då man känner varandra och inte behöver kommunicera på annat sätt. Det här laget är ett bygge under längre tid, jag spelade ju ihop med flera av dom redan innan jag åkte till Danmark och Bjerringbro-Silkeborg för att ta ett exempel.

Det känns lite grann som att Lugi inför säsongen och under stora delar av den smugit under radarn hos många. Det har helt enkelt inte pratats så mycket om Lugi, har det varit en fördel på något vis tror du?

– Inför säsongen var jag själv rätt osäker på var vi stod faktiskt. Men sedan klev vi in i Europaspelet vilket innebar en väldigt positiv effekt för laget. Det har visat för oss själva att det vi gör håller på hög nivå och vi lyckades ta med oss det in i serien och sedan slutspelet. Det finns ett jäkla självförtroende i gruppen.

Och mot Kristianstad slår ni ur underläge såklart?

– Ja men det är klart, ingen trodde väl vi skulle sopa hem kvartsfinalen i tre raka. Har man ingen yttre press på sig och ingen som direkt pratar om en, så kan man också jobba mer i det tysta.

MARCUS LÖFSTRÖM

FLEST MATCHER FÖR LUGI T.O.M. 2016/17

Sten Sjögren, 432
Anders Hallberg, 365
Kristian Meijer, 336
Mommo Flemister, 324
Johan Folin, 303

IFK KRISTIANSTAD-LUGI 1–0

19/4 IFK Kristianstad-Lugi HF 25–23
24/4 Lugi HF-IFK Kristianstad
27/4 IFK Kristianstad-Lugi HF
Ev 29/4 Lugi HF-IFK Kristianstad
Ev 2/5 IFK Kristianstad-Lugi HF

Foto: Bildbyrån