Skagerling: ”Känner stor tacksamhet”

En elitidrottsmans liv kan förändras snabbt, det vet inte minst Alingsås Gustav Skagerling. Han har gått från ett långvarigt skadehelvete till att bli Alingsåspublikens nya kelgris med flera avgörande insatser mellan stolparna.

ALINGSÅS HK-HK MALMÖ
MÅNDAGEN DEN 23 APRIL, 19.00
ESTRAD ALINGSÅS
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det är inte så konstigt att han njuter, Gustav Skagerling. Han sitter på en av Alingsås många caféer under en blå fredagshimmel som en av Alingsås matchhjältar i första semifinalen mot Malmö. Inte minst efter en sensationell första halvlek.

– Vi står väldigt bra bakåt och får inte så många avslut mot oss, men det är klart att jag kommer åt några bollar där. Framförallt sista tio minuterna där vi kan gå ifrån. Det tog några minuter innan jag fick in känslan och de tre första skotten slank in, men så är det ibland. Jag fick en enkel räddning och kom in i det seda, säger Skagerling.

Du fick byta med Rickard Frisk i andra, hur gick tankarna där?

– Jag släpper två-tre raka som jag tycker jag ska kunna ha och har lite otur med att vara på någon boll som går in. Då blir jag utbytt och det visade ju sig vara ett helt riktigt byte. Jag har kanske inte riktigt orken att klara en hel match än, så att kunna byta är skönt.

Är det en trygghet i din situation att ha Rickard där?

– Absolut. Vi känner varandra såpass bra, jag och Rickard, och har hela tiden en dialog.

Han må vara den alla snackar om nu, men så har det inte varit tidigare under säsongen. Skador och sjukdomar i en oändlig ström har minst sagt stört hans debutsäsong i Alingsås och Handbollsligan.

– Som mörkast var det väl i januari-februari när jag åkte på min hjärnskakning direkt i min återkomst, mot Hammarby. Då var det väldigt, väldigt mörk och man var inte så värst sugen på handboll, det får jag vara ärlig och säga. Men idag känner jag mest en stor tacksamhet att jag fått chansen och att det gått helt okej. Nu är jag delaktig och känner att jag bidrar.

Du är en del av laget på ett annat sätt?

– Ja precis. Det är inte kul att komma till en ny stad och ett nytt lag och känna att man inte kan vara med och bidra. Man känner sig inte lika delaktig.

Du hade ett år i Norge som var extremt skadedrabbat också, tänkte du på det mycket under din frånvaro i Alingsås?

– Jo men det är klart. Sedan trivs jag mycket bättre i staden och laget här än vad jag gjorde där, men visst kände man lite “inte nu igen”. Det har varit som att klättra ur en stor grop, när man kommer till kanten kommer någon jäkel och sparkar ner en igen. Jag tror inte på ödet och så, men det kändes nästan som det inte var meningen att jag skulle spela handboll någon annanstans än i Tyresö (skratt)!

Hur är det att spela slutspelshandboll för första gången?

– Skitskoj och häftigt på alla sätt och vis. Det är klart man märker att anspänningen är större, jag vill ju visa vad jag kan och se om jag håller på den här nivån. Jag har trots allt inte spelat i Handbollsligan innan detta. Man vill ju känna förtroende och att folk tycker man är lite bra, som målvakt handlar det mycket om självförtroende och få en go känsla. Nu njuter jag, en dag som denna när vi slagit Malmö, solen skiner och det är fredag. Då ska man inte klaga!

MARCUS LÖFSTRÖM

MÅLVAKTSLIGAN SLUTSPELET

Måns Landgren, Ystad, 11/24 (46%)
Josip Cavar, Lugi, 62/140 (44%)
Dan Beutler, Malmö, 42/102 (41%)
Gustav Skagerling, Alingsås, 61/161 (38%)
Richard Kappelin, Kristianstad, 48/132 (36%)

HK MALMÖ-ALINGSÅS HK 0–1

19/4 HK Malmö – Alingsås HK 24–27
23/4 Alingsås HK – HK Malmö
26/4 HK Malmö – Alingsås HK
Ev 29/4 Alingsås HK – HK Malmö
Ev 2/5 HK Malmö – Alingsås HK