Awad: ”Växt in i rollen mer och mer”

En vänsternia med begränsad rutin på högsta nivå har vuxit fram till HK Malmös nya försvarsgeneral den här säsongen. Själv passar Kassem Awad på att njuta så mycket det bara går.

HK MALMÖ-ALINGSÅS HK
TORSDAG 26 APRIL, 19.00
BALTISKA HALLEN
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN OCH C MORE

Kassem och hans HK Malmö kunde efter semifinal två i Alingsås andas ut så smått, då en bra prestation innebar kvitterad matchserie.

– Det var riktigt, riktigt skönt. Vi behövde verkligen den prestationen. I första matchen kom vi inte upp i nivå, kanske på grund av att vi inte spelat på så länge. Egentligen ska det inte spela någon roll, vi har ju tränat på jäkligt bra hela tiden, men det är semifinal, första matchen på länge… Vi gjorde massa saker då som vi normalt sett inte gör, säger Awad som tillsammans med sina lagkamrater fortsätter skriva historia i HK Malmös historiebok.

– Men vi har inte snackat så mycket om det där faktiskt, det var mer när vi gick vidare från kvartsfinalen som det nämndes. Vi tar matcherna som dom kommer, en i taget, påpekar han.

Att just Kassem Awad, 23, är HK Malmös försvarsgeneral den här säsongen är egentligen en rätt osannolik historia. Speciellt sett till den ringa erfarenhet han hade innan säsongen och framförallt positionen han då spelade på.

– Förra säsongen vid den här tiden spelade jag division II med utvecklingslaget. A-laget fick i samma veva en massa skador och jag blev uppkallad mest för att känna mig för och avlasta lite grann. Jag spelade inte jättemycket då heller, tiden som var kvar på säsongen, minns Kassem som då inte var utpräglad försvarsspecialist utan en storväxt niometare.

Men mycket kan hända på en försäsong, så även för Kassem Awad.

– Jag fick en bra försäsong i kroppen och tränade hårt, sedan växte jag in i försvarsrollen mer och mer. Jag spelade ju trea i försvaret även i division II men som niometare framåt, inte på linjen som nu. Men jag var vänsternia och det var inte helt enkelt med speltid när man har spelare som Adam Lönn och Anton Blickhammar att tampas med (skratt).

Vad hade du för förväntningar på den här säsongen egentligen?

– Inga alls, det fick bli lite som det blev. Det har ändå varit rätt skönt att ha den inställningen med mig, man slipper bli besviken och kan slappna av mer.

När kände du att det här skulle bli din genombrottssäsong?

– Jag vet inte om jag känt så någon gång, haha! Först tänker man att jag spelar ju bara bakåt, det är inte så viktigt, men jag har ju märkt hur stor betydelse det faktiskt har under säsongen. Jag har bara kört på och varit glad för all speltid.

Har du hunnit njuta av framgångarna?

– Nej inte än faktiskt. Det går i ett, jag pluggar till fyra, åker till träningen, käkar och sover. Det får kanske bli efter säsongen.

Erkänn – du är lite sugen på att kliva fram ibland och dra in ett dyngskott från nio meter?

– Haha, det har nog släppt lite faktiskt ju mer jag vuxit in i rollen och accepterat att jag inte är niometare längre. Jag försöker utveckla mitt spel som mittsexa istället, vilket är tufft på ett helt annat sätt. Man blir sliten och trött! Jag visste inte vad dom gick igenom innan, mittsexorna, men nu vet jag.

MARCUS LÖFSTRÖM

FÖRSVARSSPECIALISTER I SEMIFINAL

Philip Henningsson, IFK Kristianstad
Grundserie: 70 mål, 46 assist, 39 tekniska fel, 9 utvisiningar, 39,11 MEP
Slutspel: 18 mål, 11 assist, 9 tekniska fel, 3 utvisningar, 8,45 MEP

Niclas Paradis, Lugi HF
Grundserie: 59 mål, 46 assist, 37 tekniska fel, 11 utvisningar, 37,14 MEP
Slutspel: 13 mål, 9 assist, 9 tekniska fel, 1 utvisning, 7,98 MEP

Niclas Barud, Alingsås HK
Grundserie: 37 mål, 5 assist, 9 tekniska fel, 15 utvisningar, 20,25 MEP
Slutspel: 3 mål, 2 assist, 1 tekniskt fel, 5 utvisningar, 0,62 MEP

Kassem Awad, HK Malmö
Grundserie: 18 mål, 6 assist, 11 tekniska fel, 13 utvisningar, 6,85 MEP
Slutspel: 3 mål, 1 assist, 1 tekniskt fel, 5 utvisningar, 1,1 MEP

HK MALMÖ-ALINGSÅS HK

19/4 HK Malmö – Alingsås HK 24–27
23/4 Alingsås HK – HK Malmö 23–28
26/4 HK Malmö – Alingsås HK
Ev 29/4 Alingsås HK – HK Malmö
Ev 2/5 HK Malmö – Alingsås HK

Foto: Bildbyrån