Freiman: ”Jobbigt att förlora oavsett motstånd”

Efter en tuff vecka, med resor och bortaförluster i Stockholm och Barcelona, är IFK Kristianstad tillbaka hemma i Arenan. Där trivs de regerande mästarna med 78 segrar i svit mot svenskt motstånd.

– Vi vill upp på vinnarspåret igen, säger Helge Freiman, 26.

IFK KRISTIANSTAD–ALINGSÅS HK
ONSDAG 20 FEBRUARI 19.00
SÄNDS ÄVEN I C MORE

Tre nederlag på raken (även hemmamatchen i Champions League mot polska Kielce inräknad) är inte likt den skånska maskinen som spelat hem SM-guldet de senaste fyra åren.

Fast även om det gått resultatmässigt knackigt en kort period leder IFK fortfarande Handbollsligan överlägset?

– Vi vill vinna titeln även denna säsongen, klargör Helge Freiman.

Härnäst väntar möten i ligan med fem av blivande slutspelskonkurrenter?

– Det är tufft i tabellen och inget lag går säkert. Se bara vad som hände oss mot Hammarby som låg sist i serien. Vi ledde ändå klart i paus med fem mål men åkte dit till slut (28–31).

Extra surt för dig som är stockholmare med Lidingö SK som moderklubb?

– Inte alls av det geografiska skälet. Det är jobbigt att förlora oavsett motstånd. Man vill helst spela ny match redan samma dag.

Dagen efter Bajen-matchen flög ni hem till Kristianstad för att byta kalsonger och påbörja helgens resa till Barcelona där ni av logistiska skäl tvingades vara borta fredag till måndag, drygt tre dygn, för att spela i 2 x 30 minuter?

– Smällar man får ta när man spelar i Champions League. Men jag vill inte ha de här resorna ogjorda. Vi ska för övrigt till Vitryssland för att möta Brest om tio dagar efter att ha spelat hemma mot Vardar Skopje på lördag. Det är en fantastisk morot och känsla att få mäta sig med de allra bästa. Och lärorikt på många sätt. Fast att förlora med 17 bollar (26–43) som i söndags i Barcelona är förstås inte lika roligt även om det är ett världslag som kör över oss.

Nu väntar Alingsås HK – som ni åkte dit mot i november med tio mål (23–33) på bortaplan?

– En svag insats och match av oss som nu kräver revansch från vår sida, inget snack om saken.

Helge Freiman slog igenom tidigt som 17-årig elitseriedebutant i IFK Tumba. Värvades till Eskilstuna Guif som 19-åring och blev 2014 som 21-åring utsedd till årets komet i svensk handboll, tog plats i elitseriens all star team, och debuterade i A-landslaget.

Fast UVM-guldet året innan i Bosnien kanske smäller högre?

– Helt klart en jättegrej att minnas för livet. Finalsegern mot Spanien (28–23) i all ära, men hela resan vi gjorde under flera år med den här årskullen var så fantastisk. Vi var en härlig grupp som hängde ihop och det har gått bra för väldigt många (se sammanställningen nedan).

Trots att Jim Gottfridsson, den stora stjärnan, och Hampus Wanne den sommaren satsade på proffsflytten till Flensburg-Handewitt i stället för VM-spel?

– Ha, ha. Resultatet vi övriga åstadkom visade väl att vi var många som kunde fylla luckorna.

Vilka UVM-kompisar har du mest kontakt med?

– Företrädesvis Josef Pujol, en mycket nära vän. Men vi är flera som hör av oss till varandra då och då. Andreas Berg sms:ade mig i söndags. Han kommer visst hit till Kristianstad med sitt Alingsås på onsdag kväll…

Vad hände med Helge Freiman efter succéåret 2014?

– Jag fick tyvärr problem med axeln. Men ingenting jag vill skylla på i dag. Jag fick ett kontrakt med Minden i Bundesliga sommaren 2016, fick klubbkompisar som Dalibor Doder, Magnus Jernemyr, Charlie Sjöstrand och Joakim Larsson, men tyvärr inte så mycket speltid som jag önskade för att fortsätta. Då kändes bättre att flytta hem till Sverige och vinna SM-guld med IFK Kristianstad.

Det är allom bekant att det funnits en turbulens hos mästarna under vintern där klubben och tränaren Ola Lindgren skiljdes åt. Därefter har Ulf Larsson tagit över temporärt och snart tillträder Ljubomir Vranjes.

Hur ser ni spelare på allt som hänt och händer?

– Vi kan bara göra vårt bästa även om det är nya omständigheter. De namn du nämner är olika personligheter och givetvis skiljer det sig kring träningar och coachning även om vi inte lärt känna ”Ljubo” ännu eftersom han inte hoppar på hästen förrän nästa vecka.

Inga sömnlösa nätter alltså huruvida IFK Kristianstad ska fortsätta att dominera svensk klubblagshandboll?

– Personligen försöker jag gå till jobbet varje dag och göra mitt yttersta utan att tänka för mycket på saker jag inte kan påverka.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

Den svenska guldtruppen vid UVM i Bosnien 2013

Målvakter: Peter Johannesson (nu i Lemgo), Marcus Holmén (IFK Skövde)
Vänstersexor: Andreas Berg (Alingsås), Hampus Andersson (Ystads IF)
Mittsexor: Anton Lindskog (Wetzlar), Jonatan Leijonberg (slutat) Högersexor: Daniel Pettersson (Magdeburg), Andreas Flodman (Kolding)
Vänsternior: Philip Stenmalm (Pays d’Aix), Olle Forsell Schefvert (Wetzlar), Viktor Östlund (Holstebro)
Mittnior: Helge Freiman (IFK Kristianstad), Josef Pujol (GOG), Robert Månsson (HK Malmö)
Högernior: Albin Lagergren (Magdeburg), Jakob Nygren (Ystads IF)
Totalt sett är i dag sex spelare verksamma i den svenska Handbollsligan, fem i Tyskland, tre i Danmark, en i Frankrike, medan en lagt skorna på hyllan.
Ledare: Jan ”Proppen” Karlsson (Ystads IF), Magnus Andersson (Porto).

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån