Tova Alm: ”Måste ta poäng”

Tova Alm är en av flera unga talanger som utmärker sig i Lugi. 17-åringen berättar om sin debutsäsong i SHE och poängjakten inför slutspelet.

LUGI HF-VÄSTERÅSIRSTA • SÖNDAG 17 FEBRUARI 15.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

LUGI har en stark tradition att satsa på unga spelare. En av de senaste löftena som tagit chansen är Tova Alm, som kom till klubben inför säsongen från grannklubben H43 Lund. Där blev hon förra våren svensk juniormästare och utsedd till USM:s mest värdefulla spelare.

– Det var ett stort steg att ta från att spela juniorhandboll till att kastas direkt in på seniornivå. Det har varit väldigt kul och lärorikt än så länge. Samtidigt jätteutvecklande att spela med och möta de bästa i Sverige, säger Tova Alm. 

Redan debuten mot Skövde gjorde vänsternian fem mål, och under sin första säsong i SHE har 17-åringen fått mycket speltid.

– Det har gått lite upp och ner, men det är jättekul att jag fått stort förtroende i vissa matcher. Sedan har väl laget varit lite upp och ner under de senaste matcherna också. 

Vad är den största skillnaden till att nu spela i SHE?
– Nästan allt skulle jag säga. Men främst att man möter starkare spelare och ett aggressivt försvarsspel. Man får hela tiden kontakt med motståndarna i försvaret. Sammantaget möter man tyngre och starkare spelare hela tiden. 

Hur ser du på att många betraktar dig som en stor talang?
– Det är bara kul att folk tycker att man är duktig på handboll. Men det är inget jag tänker på faktiskt. Jag ska låta det ta den tid det tar att komma in i spelet. Denna säsongen har jag lagt fokus på att träna och utvecklas. Sedan kommer tiden när jag blir en mer rutinerad spelare. 

Nyligen skrev Tova Alm på ett nytt kontrakt med Lugi.

– Det känns jättebra och kul. Jag trivs bra här i Lugi och det ska verkligen bli kul att fortsätta utvecklas här. Sedan är det praktiskt och bra för mig som bor i Lund.

Med fem matcher kvar av grundserien är Lugi femma i tabellen, tre poäng bakom VästeråsIrsta som kommer till Sparbanken Skåne Arena under söndagen.

– Nu gäller det att vinna så många matcher som möjligt för att få en bra placering. Då slipper vi möta de tre bästa lagen i kvartsfinal. Förhoppningsvis kan vi då ta oss vidare därifrån och gå så långt som möjligt. Vi måste ta poäng nu i de sista matcherna, säger Tova Alm och fortsätter:

– Matchen mot VästeråsIrsta kommer att bli tuff. Vi förlorade mot dem senast och vill inte göra om samma misstag igen. Framförallt har vi inte riktigt hittat rätt i försvarsspelet på sistone. Om vi gör det nu har vi chansen att vinna.

MARCUS HEED