Tilda Matthijs: ”Ska spela respektlöst”

Tilda Matthijs har gjort succé i Önnered sedan hon kom hem från sitt utlandsäventyr i Spanien. SHE tog ett kort snack med mittnian om bland annat återkomsten till Sverige och hennes dagsform.– Jag utvecklade verkligen mitt offensiva spel i Spanien, berättar 25-åriga Matthijs. 

ÖNNEREDS HK-IK SÄVEHOF • ONSDAG 20 FEBRUARI 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Tilda Matthijs karriär tog en smått oväntad riktning sommaren 2017. Övergången från Skövde HF till spanska Granollers kom plötsligt efter bara ett års spel i SHF. Men tiden i Spanien blev inte särskilt långvarig, och Matthijs vände hemåt i somras för spel i Önnered. 

– Jag fick bättre förutsättningar här i Sverige med jobb och privatliv. Första tiden är superrolig utomlands men även det blir vardag till slut. Önnered hörde av sig rätt tidigt att de ville satsa och presenterade det på ett bra sätt. 

Vad lärde du dig under tiden i Spanien?
– Spelet och idéerna är väldigt annorlunda där så man får ett annat perspektiv på saker och ting. De har inte lika mycket fokus på försvaret. Jag utvecklade mitt offensiva spel där och fick mycket förtroende framåt. Det är jättekul att kunna visa det spelet i SHE nu, berättar Matthijs vidare. 

Matthijs har gjort imponerande 60 mål och 23 assist på 18 matcher i sin comebacksäsong. I senaste matchen mot sina tidigare lagkamrater i Skövde stod hon för fem mål och blev delad målbäst i segrande Önnered med Louise Karlsson och Frida Tegstedt

– Vi gjorde en riktigt bra match. Vi fick till det bakåt och spelade med mycket fart och självförtroende. 

Vad säger du om dina egna insatser hittills?
– Jag är vanligtvis inte den som gör mest mål utan gör ofta grovjobbet istället. Men jag har blivit bättre och bättre och fått mer förtroende. Jag har fått ta ett större ansvar framåt efter ett par tråkiga skador. 

Önnered ligger för närvarande på en sjätteplats i tabellen, två poäng bakom VästeråsIrsta på den åtråvärda fjärdeplatsen. Enligt Matthijs har man goda chanser att sluta topp fyra men betonar att många lag är med i jakten om hemmafördel. 

– Vi siktar ju på att komma så högt upp så möjligt. Vi tar en match i taget och ska se till att vi avslutar grundspelet på rätt sätt. Tabellen är jättetajt från fjärdeplatsen ner till kvalspel och det känns som att alla lag där kan sluta fyra. Men det var skönt att rycka ifrån de andra lite efter Skövdematchen. 

På onsdagskvällen väntar en tuff uppgift för Önnered på hemmaplan. Giganterna och tredjeplacerade IK Sävehof gästar ÖHK-hallen för en mycket underhållande match på förhand. Matchen i Partille i höstas slutade 29–17 till Sävehof medan mötena förra året var aningen jämnare med slutresultaten 27–26 och 24–20 till Sävehof. 

– Vi har en god känsla just nu i laget. Vi ska ha samma självförtroende och fart som senast och tro på vårt eget spel. Det blir viktigt att få träff på dem bakåt och få lite enkla mål. Vi kan inte stångas mot dem i uppställt. 

Vad är svårast med att möta Sävehof?
– Att det är Sävehof. De har varit i jämna situationer innan och har en vinnarkultur i laget. Jag tror de vinner mycket på att lag har den inställningen när de möter dem. Därför blir det viktigt att vi spelar respektlöst.

OLOF ERICSON

Slutstriden om fjärdeplatsen: 

VästeråsIrsta HF, 19 p
H 65 Höör (hemma)IK Sävehof (borta)Boden Handboll IF (hemma)Skara HF (borta)

Lugi HF, 18 p 
Kristianstad HK (borta)BK Heid (hemma)Kungälvs HK (hemma)Skövde HF (borta)

Önnereds HK, 17 p
IK Sävehof (hemma)Boden Handboll IF (borta)Skara HF (hemma)Kungälvs HK (borta)

Kungälvs HK, 16 p
Skuru IK (borta)Kristianstad HK (hemma)Lugi HF (borta)Önnereds HK (hemma)

Skara HF, 15 p
Boden Handboll IF (hemma)H 65 Höör (borta)Önnereds HK (borta)VästeråsIrsta HF (hemma)

Skövde HF, 14 p
BK Heid (borta)Skuru IK (hemma)Kristianstad HK (borta)Lugi HF (hemma)