Första Ystadsderbyt på åtta år: ”David mot Goliat”

Åren går, rivaliteten består. Med åtta års uppdämd stämning som grund går IFK Ystad och Ystads IF en het match till mötes, det första derbyt i den nya arenan.

– Två föreningar i en liten stad, det blir uppdelade läger. Vem som vinner och vem som ska ha revansch kommer att leva kvar, säger YIF:s Linus Nilsson och känner på derbypulsen.

YSTADS IF–IFK YSTAD
Ystad Arena, 19.00
Sänds i Cmore

Han har funnits i båda läger som spelare. Historiken mellan rött och vitt går ännu längre tillbaka än Linus Nilssons 18 säsonger.

Vilket är ditt första derbyminne?

– Det första derbyt i modern tid minns jag, då var jag 14–15 år och Per Carlén hade sin storhetstid. IFK ledde fram till slutet, i sista sekunden avgjorde Tommy Sjölander med en frikastvariant för YIF.

Vilka minnen poppar upp från din egen karriär, fyra derbyn i YIF:s tröja?

–   Jag kommer framförallt ihåg första året när vi tog oss upp, var underdogs men lyckades vinna båda derbyna. Då hade jag nyss bytt klubb också, mötte de gamla lagkamraterna i IFK så det var väldigt speciellt.

Den här gången är IFK Ystad nykomling och ni favorit?

– Ja, det är klart, sen kan det bli lite David mot Goliat och handboll är en kampsport så vi kan inte gå in med fel inställning. Vi har mer erfarenhet, lite skador men också en bredare trupp.

Två matcher och två förluster hittills, vad säger du om den starten?

– Mot Lugi hemma i premiären var det lite nerver, de körde med sitt sju mot sex-spel och alla var inte riktigt beredda på det. Kristianstad borta gör vi bra i 40 minuter, men tröttnar på slutet. Så ingen katastrof, men heller inte den starten man vill ha. Vi vill ha en vinst för att känna trygghet, säger Linus Nilsson med en känsla av att han är inkastad i verkligheten.

Skadesituationen kräver sin försvarsklippa, veteranen som egentligen tackade för sig våren 2015 har kontrakt fram till årsskiftet.

Hur gick tankarna inför comebacken?

– Först var det skrämmande, hur skulle man klara det. Lite overkligt att stå på planen igen, men tankesättet sitter i. Det är mest att kroppen ska vakna, och det går bättre och bättre. Jag känner mig nästan mer motiverad nu än sista året, kan njuta bättre av att springa in i en fullsatt arena som man var bortskämd med innan.

FREDRIK HASSELGREN

YSTADSDERBYN PÅ 2000-TALET
061201: Ystads IF–IFK Ystad 25–22
061226: IFK Ystad–Ystads IF 24–28
081109: Ystads IF–IFK Ystad 31–27
081229: IFK Ystad–Ystads IF 25–38

YSTADS IF:S START I HANDBOLLSLIGAN
160913:
Lugi HF (h), 20–22
160916: IFK Kristianstad (b), 25–30

IFK YSTADS START I HANDBOLLSLIGAN
160913:
HK Malmö (b), 11–27
160917:
HK Aranäs (h), 22–26