Fansen har sagt sitt – ännu en vinst i Månadens Spel till IFK Skövde

Håvard Åsheims limräddning var decembers häftigaste spelsekvens i Handbollsligan. Det står klart när Månadens Spel-omröstningen nu är avslutad och fansen har sagt sitt. IFK Skövde tilldelas nu 10 000 kronor till #viställerupp-projektet IFK Skövdes Handbollsakademi. Det är andra gången klubben vinner fansens röst.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarens förening tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

I december hade juryn plockat fram tre kandidater i Handbollsligan som alla stod för handbollsgodis på hög nivå, men det fanns en klar favorit. Med 56 procent av rösterna vann IFK Skövdes Håvard Åsheim som stod för en riktigt spektakulär räddning i bortamatchen mot IK Sävehof då han limmade ett skott från Sebastian Karlsson.

– Det händer väl inte så ofta att man limmar ett skott så. Men det var kul, och man ser på min reaktion att jag blev överraskad, berättar Håvard som är väldigt glad över att bli uppmärksammad av fansen.

– Det är roligt att bli uppmärksammad och att få en utmärkelse. Det är kul att kunna bidra med lite pengar till klubben och att utveckla det arbete vi har i klubben.

10 000 kronor till handbollsakademi
För vinsten tilldelas han nu 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel. Pengarna skänker han till IFK Skövde Handbollsakademi, ett projekt som han själv är initiativtagare och projektledare för.

– Det är ett projekt som startades när jag kom till klubben för två och ett halvt år sedan. Jag hade varit tränare i olika klubbar i Norge och önskade fortsätta lite med det i Sverige, berättar Håvard.

IFK Skövde Handbollsakademi vänder sig till handbollsspelande flickor och pojkar runt om i hela Skaraborg med omnejd. Syftet är att ge alla ungdomar, oavsett kön och klubbtillhörighet, möjligheten att få ta del av IFK Skövdes kunskap, engagemang och välmeriterade instruktörer och på så vis bredda och stärka ungdomshandbollen i distriktet.

– Det har varit ett stort engagemang. Vi har behövt anpassa det lite nu under pandemin, men det är många deltagare och väldigt populärt, berättar Håvard Åsheim.

Hyllas av tidigare landslagsspelare
Projektet hyllas av #viställerupp-ambassadören, jurymedlemmen och tidigare landslagsspelaren Loui Sand.

– Att genom IFK Skövde Handbollsakademi ge möjlighet till spelare från olika klubbar i hela regionen att ta del av den expertis som finns inom en av landets bästa handbollsklubbar är fantastiskt. På så sätt är IFK Skövde med och bidrar till att stärka handbollen i hela Skaraborg. Det är väldigt positivt, säger han och får medhåll av Stina Packalén, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

– Handboll är en idrott för alla och att en storklubb som IFK Skövde genom sin akademi är med och fostrar spelare från hela Skaraborg visar på ett fantastiskt engagemang som vi på Svenska Spel är väldigt glada att få vara med och stötta. För oss är det viktigt att bygga handbollen från grunden, från gräsrot till elit, och det här är ett lysande exempel på när en elitförening tar ansvar för gräsroten, säger hon.

Det här är andra gången som IFK Skövde vinner Månadens Spel. I september/oktober var det Victor Ljungquist som var fansens favorit. Han valde då att skänka vinstsumman till klubbens satsning på fler och bättre kvinnliga ledare.

I SHE var det ingen omröstning i december på grund av Handbolls-EM.

De har vunnit Månadens Spel

Handbollsligan
December: IFK Skövde, Håvard Åsheim – IFK Skövdes Handbollsakademi
November: Eskilstuna GUIF, Eric Johansson – GUIF Kompis
September/oktober: IFK Skövde, Victor Ljungquist – fler kvinnliga ledare

SHE
November: IK Sävehof, Laura Jensen – Rullstolshandboll
September/oktober: Skara HF, Rikke Thorngaard – Handboll för alla