Fabian Norsten: ”Jag har höga förväntningar”

IFK Skövdes Fabian Norsten är tillbaka från sin meniskskada och redo att ta sig an sitt första SM-slutspel i karriären. Vi tog ett snack med burväktaren inför den första kvartsfinalen mot Alingsås HK.
– Det blir tufft med en gång. Alingsås är alltid starka i slutspel, säger Norsten.

IFK SKÖVDE–ALINGSÅS HK
TORSDAG 18 MARS 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

SM-slutspelet är igång och efter onsdagens premiärer i Skåne tar vi oss till Skövde för ett kittlande Västgötaderby mellan IFK Skövde och Alingsås HK.

Fabian Norsten och hans blåa kamrater plockade hem båda mötena i grundserien. Men när målvakten nu gör sitt första slutspel tror han på en oviss kvartsfinalsserie.

– Hemmafördelen betyder inte lika mycket utan publiken. Dessutom kan ett corona-utbrott störa vilket lag som helst. Det är mer ovisst känns det som. Men det är inget nytt. Det har alltid varit charmen med slutspel.

Du gör ditt första SM-slutspel. Vilka förväntningar har du?

– Svårt att säga. Jag hoppas att det ska bli roligt. Sen tror alla lag att det ska gå hela vägen. Men för oss har det känts bra på senaste. Det har varit bra nivå på träningarna. Jag har höga förväntningar.

Hur ser du på att möta Alingsås HK i en kvartsfinalsserie?

– Det blir tufft med en gång. Alingsås är alltid starka i slutspel. Men vi har en fördel i att komma från en elvamålsseger i Estrad senast. Sen kan alla prata om teorier fram och tillbaka. Men jag tror ingen av oss har glömt bort den matchen när vi väl står på plan i ett slutspel.

Kände ni att det var ett AHK i toppform som ni besegrade i grundseriens sista omgång?

– Framför allt var vi i toppform. Sen har jag väldigt svårt att se att de inte ville vinna matchen.

I höstas saknades Fabian Norsten till följd av en meniskskada. Det var under sommaruppehållet som oturen höll sig framme för den unga burväktaren.

– Jag tränade på lite väl hårt. Det gjorde att kroppen sade i från. Menisken rök och sen tog det längre tid än vad jag hade trott. Sex månader rehab. Det var en jobbig tid.

Men du menar att skadan var självförvållad? Eller var det otur inblandat?

– En kombination skulle jag säga. Det var en blandning av förslitningsskada och akutskada. Ibland har man lite oflyt. Men det känns bra att det var för mycket träning i stället för för lite.

I grundserien slutade IFK Skövde på en fjärdeplats, samma position som säsongen 2019/20 som tog slut med en omgång kvar att spela. Norsten menar att laget är nöjda med tabellplaceringen och har börjat hitta rätt med formen.

– På ett sätt har vi lyckats med alla bitar av spelet. Nu ska vi bara göra det över längre tid och hitta kontinuitet. Vi har jobbat på mycket detaljer och spelat bra försvarsspel. Vi har de flesta bitarna på plats inför slutspelet.

Ni var laget som släppte in minst mål i grundserien. Bland annat tack vare din målvaktskollega Håvard Åsheim. Var du imponerad över hans spel i höstas?

– Ja, han gjorde det jättebra. Det var väldigt skönt när jag själv inte kunde bidra. Det var jävligt viktigt för laget också.

Märker du av på träningarna att det är slutspel?

– Ja, det gör man. Det är kul men också lite komiskt med ”Krille” (Kristian Svensson) som inte tar i i vanliga fall. Men nu när det närmar sig kör han stenhårt på träning.

Han har varit med förr…

– Haha, ja. Så är det.

Vad ger du er för chanser att gå långt?

– Som jag var inne på har vi hittat tillbaka till de flesta bitarna. Får vi till alla dem i slutspelet tror jag absolut på oss. Men det kommer bli tufft. Det lär inte bli någon elvamålsseger mot Alingsås på torsdag.

Är du oroad?

– Nej, jag är inte speciellt oroad av mig. Jag försöker se möjligheter. Det ska bli kul att spela viktiga matcher igen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 4

18 mars: IFK Skövde–Alingsås
24 mars: Alingsås–IFK Skövde
28 mars: IFK Skövde–Alingsås
Ev 1 april: Alingsås–IFK Skövde
Ev 5 april: IFK Skövde–Alingsås

Räddningsprocent i grundserien

1. Fabian Norsten, IFK Skövde, 38.50%
2. Anton Hellberg, HK Malmö, 38,18
3. Håvard Åsheim, IFK Skövde, 36,30
4. Dan Beutler, HK Malmö, 35,74
5. Espen Christensen, IFK Kristianstad, 35,60
6. Mattias Skogberg, Önnered, 35,58
7. Anton Hagvall, Alingsås, 35,57
8. Adam Krantz, Redbergslid, 35,37
9. Simon Sejr, Lugi, 35,21
10. Erik Hvenfelt, 34,58
*Målvakter som fått minst 100 skott mot sig

Foto: Bildbyrån