”En häftig känsla som tränare”

För första gången i klubbens historia kan Alingsås HK titulera sig som seriesegrare i Handbollsligan. 48 inspelade poäng räckte till en historisk förstaplats. Handbollsligan tog därför ett snack med huvudtränare Mikael Franzén och lagkapten Niclas Barud.

– Jag tycker det är häftigt att vi äntligen vann serien, säger huvudtränare Mikael Franzén.

Mikael Franzén kom till Alingsås sommaren 2012 och har sedan dess lett klubben till ett SM-guld och fem SM-finaler totalt. Inför årets säsong var siktet inställt på såväl serieseger som ett SM-guld. AHK skulle helt enkelt bli bäst i Sverige.

– Jag tycker vi hade en bra trupp och satte därför höga målsättningar. Sammanfattningsvis gjorde vi en väldigt stabil säsong. Vi hade en liten svacka i december men i övrigt radar vi upp poäng. Jag tycker det är häftigt att vi äntligen vann serien. Det är en tränardröm att få bevisa att man är bäst över hela året och inte bara två månader på våren. Det är en häftig känsla som tränare, även som såklart ett SM-guld väger tyngre.

Varför tror du att just ni vann serien?

– Dels var vi stabila som sagt. Försvarsmässigt har vi kanske inte varit lika vassa som tidigare år, men framåt hade vi många spelare som kunde avgöra. Felix Claar är ett litet fusk vi blir av med nu. Han har varit otroligt viktig för oss. Andreas Lang har klivit fram och gjort den kanske enskilt största utvecklingen i laget. Vi hade lite olika matchvinnare varje match, fortsätter Franzén.

Hur mycket har du hunnit tänka på nästa säsong?

– Jo men ganska mycket eftersom tiden finns nu. Vi ska försöka hitta saker som gör att vi kan ersätta Felix på ett bra sätt. Hitta ett spel som passar spelarna som är kvar bra. Det funderar jag på rent träningsmässigt och hur vi kan få ut det i september förhoppningsvis när serien drar igång igen.

Det var många som höjde på ögonbrynen när ni föll hemma mot nykomlingarna HK Varberg i julas. Ett par månader senare åkte ni ner och krossade de dåvarande serieledarna HK Malmö. Hur förklarar du de två olika prestationerna?

– Vi spelade jämnt med Varberg men den här säsongen skulle ju inte de kunna besegra oss. Resultatmässigt var det en bedrövlig match men jag tycker vi hade några prestationer under året som var sämre men då lyckades vi vinna, som IFK Ystad borta exempelvis. Men det klart att den hemmaförlusten sved lite extra. Vi hade julbord efter den matchen som inte var världens roligaste direkt, berättar Franzén.

– Mot Malmö var vi väldigt kliniska och spelade lite slutspelshandboll. Det var fantastisk bra av oss att åka ner och vinna såpass överlägset.

Lagkaptenen Niclas Barud spelade 30 av 31 matcher och ser framförallt en offensiv anledning till att sitt AHK vann serien:

– Vi hittade fler lösningar i anfallsspelet som vi inte hade tidigare år. Därför blev vi mer stabila i uppställt anfallsspel. Det är definitivt någonting som vi ska försöka ta med oss och bygga vidare på nästa säsong.

Har ni i laget firat seriesegern på något vis?

– Inte ännu. Vi ska ha en avslutningsmiddag den 24 april då vi stänger den gamla säsongen och börjar den nya. Vi börjar träna nästa vecka på annandag påsk. Annars har jag inte tänkt så mycket handboll nu. Jag tar vara på tiden nu med familjen och ska försöka fira en första påsk utan slutspelshandboll. Det blir en liten annorlunda vår.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Alingsås HK:s interna skytteliga

Samuel Lindberg, 155
Andreas Lang, 145
Felix Claar, 116
William Andersson Moberg, 96
Benjamin Helander, 79
Axel Franzén, 73
Andreas Berg, 63
Niclas Barud, 50
Johan Nilsson, 35
Fredrik Teern, 30

Alingsås HK:s interna MEP-liga

Felix Claar, 98,91
Andreas Lang, 89,52
Samuel Lindberg, 87,55
William Andersson Moberg, 55,81
Axel Franzén, 52,44

Foto: Bildbyrån