Emil Frend Öfors: ”Klart att A-landslaget har varit ett mål”

Nästa måndag sätter sig Emil Frend Öfors i bilen tillsammans med lagkamraterna Jesper Konradsson och Max Darj. Destinationen är Lund och första landslagssamlingen under nye förbundskaptenen Kristján Andrésson.

– Det ska bli väldigt kul att spela med de bästa svenska spelarna, säger 22-åringen.

ALINGSÅS HK–IFK YSTAD
ESTRAD ALINGSÅS, 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

Emil Frend Öfors är en av fyra extra spelare som kallats till landslagslägret i Lund utöver de 16 som är uttagna till VM-kvalet. På schemat står fyra dagars träning och förbundskapten Kristján Andrésson har varit tydlig med att han plockat med Frend Öfors för att han ska kunna lära från Jonas Källman.

– Jag får höra det en del att vi är lika i spelsättet, även om det inte är något jag tänker så mycket på själv. Men vi är väl båda långa och kan spela på olika positioner både framåt och bakåt. Men jag har en bra bit kvar till Källmans kvaliteter och meriter, säger Frend Öfors inför sin första A-landslagssamling.

Tidigare har han varit med J- och U-landslagen, bland annat under U21-VM i Brasilien förra året.

– Det är klart att det har varit ett mål att även få vara med i A-landslaget och även om det inte blir i matchtruppen nu så ska det bli kul och lärorikt att vara med och träna.

Att Emil Frend Öfors  blev kantspelare var inte helt naturligt. De första åren som handbollsspelare tillbringade han som målvakt och det var först i tolvårsåldern han tog steget ut i banan.

Han tillhörde IFK Tumbas framgångsrika 94-lag, som bland annat blev svenska mästare både som A-pojkar och juniorer. Henrik Olsson var den stora stjärnan i laget, men Frend Öfors och vänsternian Victor Bergqvist bidrog också starkt.

– Det blev två SM-guld på två finaler med Tumba. Sedan jag kom till Alingsås har det blivit två förluster på två finaler, säger han.

Tredje gången gillt i vår?

– Vi har kommit tvåa i serien båda mina år och sedan förlorat SM-finalerna, så vi kan ju inte sikta på något annat än att vinna.

Var AHK står i år kommer vi att få en bra blick över de kommande veckorna. Efter mötet med nykomlingen och tabelljumbon IFK Ystad väntar Lugi borta på lördag och sedan Kristianstad hemma i första matchen efter landslagsuppehållet (9 november).

– För mig spelar det ingen roll om vi möter IFK Ystad, IFK Kristianstad eller spelar bortamatch i Makedonien. Jag laddar inför alla matcher på samma sätt.

Vad talar för att ni ska vara med i toppen av Handbollsligan i vår och sedan kriga om en fjärde raka SM-final?

– Att vi har en enorm bredd. Senast mot Hammarby hade vi elva olika målskyttar bara i första halvleken. Vi är många som är med och bidrar och är det någon som inte har dagen kan vi skicka in en annan.

DANIEL VANDOR

Spelare från Handbollsligan uttagna till svenska landslagslägret

Jerry Tollbring, IFK Kristianstad
Simon Jeppsson, LUGI HF
Jesper Konradsson, Alingsås HK
Albin Lagergren, IFK Kristianstad
Max Darj, Alingsås HK
Emil Frend Öfors, Alingsås HK (ej i matchtruppen)

Bilden: Emil Frend Öfors åker på måndag på sin första landslagssamling och kommer att träna med landslaget i fyra dagar. Foto: Bildbyrån.