Anton Blickhammar: ”Har inte fått ut max av min speltid”

På pappret ser allt lätt och lovande ut, HK Malmös fem främsta val på nio meter gjorde alla över 100 spelmål förra säsongen. Verkligheten, att få ihop samspelta konstellationer och pricka rätt med byten är en annan femma.

– De flesta av oss är vana att spela för fullt, nu får vi dela på tiden och det är en omställning. Hittills har det varit mycket smågrejer, framför allt behöver vi ha tålamod framåt i stället för att vara för heta på att avsluta, säger Anton Blickhammar.

HK MALMÖ–IK SÄVEHOF
BALTISKA HALLEN, 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

Malmö är det tippade topplaget som så här långt haft svårt att hävda sig mot sina värsta konkurrenter.

Efter framgången med tre raka segrar har motgången och lika många nollor kommit. IK Sävehof hemma på måndag är ännu en chans att plocka fram samma höga kapacitet som under försäsongen.

– Det handlar om att vi ska sätta tryck som vi gjorde då, då kommer målen i andrafas också, säger Anton Blickhammar.

Du lämnade Drott som storskytt och ohotad etta på din position. I Malmö är du spelande vänsternia men håller också till i mitten emellanåt, ett nytt upplägg att hantera?

– Jag är egentligen genombrottspelare men i Drott fanns ingen riktig skytt att konkurrera med. Här har vi Adam (Lönn) som är renodlad skytt. Det har varit intressant att spela på två positioner och få vara med och styra lite mer.

Hur ser ett bra läge ut för dig?

– Jag vill helst hamna i man-man-situationer för att utnyttja explosiviteten. Men jag har ännu inte fått ut max av min speltid här i Malmö, säger Blickhammar som är en del den aktiva bytesupplägget.

– Om vi pratar om mig, Adam och ”Robban” (Robert Månsson) är tanken att alla ska komma igång i spelet i första halvlek. I andra spelar vi med dem det gått bättre för. Men vi har mer att ge allihop på nio meter.

Apropå Månsson, ni spelade tillsammans med succé i Sävehofs juniorled. Hur har återföreningen varit?

– Det är skoj, något man alltid har velat få till. Det är ju inte så många från det laget som fortfarande är kvar och spelar, Peter Johannesson har gått utomlands.

I Handbollsligan har Sävehof bäst form just nu. En svår motståndare, men också speciell för dig?

– Ja, framför allt att möta lillbrorsan (Johan). Han spelar bara bakåt just nu, har problem med knäna. Det blir inte så mycket handbollssnack när vi pratar, jag får nog ringa honom och kolla läget men jag tror inte han kommer att avslöja så mycket om laget, ler Anton Blickhammar.

FREDRIK HASSELGREN

HK Malmös 9M-spelare 2016/17 (2015/16)

Adam Lönn 23 mål/39 avslut (110 spelmål)
Robert Månsson 22 mål/43 avslut (114 spelmål)
Zoran Roganovic 14 mål/31 avslut (106 spelmål i LUGI HF)
Linus Persson 14 mål/26 avslut (105 spelmål)

Bilden: Anton Blickhammar, med ett Terry Burcher-bandage i förra matchen, är en viktig kugge i dagens HK Malmö. I dag möter han moderklubben Sävehof. Foto: Bildbyrån.