Emil Frend Öfors: ”Jag har haft tur”

Få spelare har varit lika träffsäkra som IFK Kristianstads Emil Frend Öfors under hösten. Vi tog ett snack med landslagsmannen inför bortamatchen mot hans tidigare klubb Alingsås HK.
– Det ska bli kul att hälsa på dem som är kvar från min tid, berättar Frend Öfors.

ALINGSÅS HK–IFK KRISTIANSTAD
LÖRDAG 14 OKTOBER 15.30
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

IFK Tumba-fostrade Emil Frend Öfors har precis som sitt IFK Kristianstad haft en flygande start på säsongen. Med 40 mål på 48 avslut har han bland de bästa skottprocenten i serien.

– Det är lustigt för på vänskapsmatcherna inför säsongen hade jag två på tio tror jag. Så jag får väl säga att jag har haft tur. Bollen har studsat in och inte ut, förklarar Frend Öfors.

Kollar du mycket på målvakterna inför matcherna?

– Nej, det gör jag inte. Jag går mycket på känsla när jag får läget, fortsätter kantspelaren.

Hans IFK Kristianstad leder serien med 16 poäng. De orangea har vunnit samtliga matcher förutom hemmamatchen mot Eskilstuna Guif, då de föll med uddamålet.

På lördag väntar en modern klassiker när Kristianstad tar bussen till Västergötland för bortamatch mot Alingsås HK, laget man besegrade i SM-finalerna 2015, 2016 och 2017.

Emil Frend Öfors var med i samtliga finaler men då i AHK:s blåa tröja. Därmed blir lördagens bortamatch en återträff utöver det vanliga.

– Det blir speciellt såklart. Det hade varit roligare med folk på läktaren men det är som det är. Det ska bli kul att hälsa på dem som är kvar från min tid. Frasse (Mikael Franzén), Dennis Sandberg, Samuel Lindberg, Johan Nilsson och Benjamin Helander.

Vad minns du bäst från tiden i AHK?

– Det är väl vårt lag. Vi var jäkla bra och hade kul ihop. Året vi spelade i Champions League var väldigt roligt. Jag utvecklades jättemycket under min tid där, både på plan och utanför plan. Det var även i Alingsås som jag träffade min nuvarande sambo.

Vad lärde du dig av Mikael Franzén och Dennis Sandberg?

– Jättemycket, både på och utanför plan. Hur man ser på handboll och hur man får ihop ett lag. Allt skulle man nästan kunna säga. Jag har dem att tacka för min utveckling och där jag är idag. Jag hade redan spelat tre år i Tumba men det var i AHK som jag tog det där extra klivet. Det får jag ändå säga.

Hur vill du jämföra Franzén med din nuvarande tränare Ljubomir Vranjes?

– Det är en svår fråga. Båda kan mycket handboll och vill ha ut mycket av sina spelare. Men det är svårt att jämföra dem. Vranjes största styrka är att alla spelare vet vad de ska göra. Gör motståndarna si ska vi göra så, och så vidare. Alla spelare vet vad man ska göra och inte göra. Frasses största styrka är lagbygget. När jag kom till klubben var vi fyra nya spelare från allsvenskan, samt en från utlandet. Ändå lyckades vi gå till SM-final.

Hur bra koll har du på Alingsås idag?

– Jag försöker ha bra koll. Det hade jag även under min tid utomlands. Jag har hyfsat bra koll på de spelare som har kommit in och ut, fortsätter Frend Öfors som utöver Tumba och AHK även har representerat THW Kiel och HSG Wetzlar.

På din tid i Alingsås var AHK kanske kända som Sveriges främsta kontringslag. Tycker du att de är lika vassa i disciplinen idag?

– Ja, men det tycker jag. Men nu har även andra lag börjat spela sådan handboll. Innan var vi nästan ensamma i serien att springa så mycket. Nu har de andra lagen hakat på det där. AHK är vassa både i första och andra fas, så det får vi vara med på.

Under hösten har AHK tagit sina poäng med ytterst små marginaler. Femteplatsen till trots har laget en målkvot på -4. Men det är inget som lugnar Frend Öfors.

– Det spelar ingen roll om man vinner med 100 mål eller ett. Bara man vinner. Vi har också haft matcher som vi har vunnit med uddamålet. Det är en jämn serie i år där hemmaplansfördelen inte är densamma.

Er match i veckan mot Sävehof blev uppskjuten med anledning av Covid-19-utbrott i Sävehof. Hur reagerade ni i spelartruppen?

– Det klart att det var tråkigt. Vi vill hellre spela handboll än träna handboll. Vi fick klämma in ett pass på gymmet i stället. Men det har gjort att vi har lagt större fokus på matchen mot AHK. Vi har inte spelat på snart två veckor.

Förra veckan blixtinkallades du till landslaget och spelade kvalmatch borta mot Kosovo. Hur upplevde du dagarna med Blågult?

– Det var kul såklart. Jag fick beskedet på torsdag kväll då Hampus Wanne skadade sig. Jag var där vid fredag lunch och hade en löpträning med landslaget direkt. Sen var det inga fler träningar förrän matchen på söndagen då.

Har du några landslagsambitioner inför VM i Egypten i januari?

– Nej, jag ska faktiskt få ett barn till i januari. Så det blir inget VM för mig.

Slutligen, vad blir er prioritet i matchen borta mot Alingsås?

– Det är väl att alltid ge hundra procent. Det spelar ingen roll vilken minut det är. OV Helsingborg vet jag ledde mot AHK med åtta bollar men då vände Alingsås och vann. Så även om vi har några bollars försprång ska vi gå hundra. Vara kliniska framåt, stå bra bakåt och göra enkla mål på kontring, avslutar den framtida tvåbarnspappan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skottprocent

1. Marcus Erlandsson, IF Hallby, 24/28=85%
2. Erik Karelius, HK Aranäs, 22/26=84%
3. Emil Frend Öfors, IFK Kristianstad, 40/48=83%
4. Benjamin Helander, Alingsås HK, 47/57=82%
5. Axel Franzén, Alingsås HK, 30/37=81%
6. Isak Persson, Lugi HF, 58/74=78%
7. Daniel Ekman, HK Malmö, 47/61=77%
8. Rasmus Wremer, IFK Skövde, 27/35=77%
9. Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad, 55/72=76%
10. Hampus Dahlgren, HK Varberg, 42/55=76%

Endast spelare med minst 25 skott räknas

Foto: Bildbyrån