Lovisa Ekberg: ”Min 19:e säsong i klubben”

Få spelare är lika trogna sin moderklubb som Lovisa Ekberg i Önnereds HK. Vi tog ett snack med mittnian som gör sin 19:e säsong i klubben inför fredagens bortaresa till Lund.
– Det handlar om att ta revansch från förlusten mot Skuru i veckan, menar 24-åriga Ekberg.

LUGI HF–ÖNNEREDS HK
FREDAG 13 NOVEMBER 18.40
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Förlustsiffrorna mot Skuru IK i veckan var inte särskilt roliga för Önnereds HK. De tillresta gästerna dominerade fullständigt i ÖHK-hallen och vann med 34–21.

– Det var en stor besvikelse efter den matchen. Vi gjorde inte jobbet som krävdes för att slå dem. Det känns väldigt surt, berättar Lovisa Ekberg som är på väg till torsdagens träning.

Vad var det som gick så fel?

– De fick göra 34 mål. Det gick inte att få stopp på dem bakåt. Sedan hade vi för dålig skottprocent framåt. Jag tog definitivt för dåliga avslut. Men det var bakåt som var det stora problemet.

Hur smälter man en sådan överkörning?

– Lyckligtvis är vi inne i någon slags matchbubbla. Det är skönt att det snart är match igen. Det går inte att älta den här förlusten, utan bara ladda om till Lugi borta.

Hur ser statusen ut på era skadade spelare Ewelina Ström, Elin Karlsson & Tilda Olsson?

– Statusen just nu vet jag inte. Det får jag nog höra på träningen. Men vi har haft ett gäng duktiga spelare som har gjort det bra. Det ska nog gå bra oavsett hur skadeläget ser ut.

Önnered inledde säsongen strålande med fyra raka vinster. Men under hösten har trenden vänt och inför mötet med Lugi står de segerlösa sedan den 11 oktober. Ett facit som gäckar Ekberg.

– Det kändes tryggt och bra i inledningen. Så jag vet inte riktigt vad som gått snett. Det går lite upp och ner i handboll. Vi känner oss trygga i spelet och får se vart det tar oss.

Så du är inte oroad över formen?

– Nej, absolut inte. Det är många matcher kvar. Jag vet vad vi kan och vilken kraft vi besitter i laget.

Lovisa Ekberg leder MEP-ligan bland utespelarna i Önnered och är lagets bästa poängspelare i skrivande stund. På sju matcher har hon levererat 21 mål och 18 assist.

– Det har känts bra för egen del. Jag är mer delaktig i spelet och bidrar på ett annat sätt än tidigare säsonger. Sedan har jag himla duktiga lagkamrater som underlättar för mig.

Du är inte direkt ny i klubben. Hur vill du beskriva din karriär i Önnered och varför du började i föreningen?

– Ja, jag räknade på det där häromdagen. Det här är min 19:e säsong i klubben totalt. Jag började redan i bollekis och hade mitt dagis bredvid hallen. Jag trivs himla bra här. Det är verkligen en familjär och mysig förening. Det har inte varit några konstigheter egentligen.

Utanför handbollen pluggar Ekberg till ingenjör på Chalmers. En utbildning som ger henne distans från handbollen.

– Det funkar bra med skolan. Jag tycker det är skönt att ha något annat att fokusera på mellan träningarna och matcherna. Det är roligt, även om jag satsar på handbollen. Det känns bra.

Hur går dina tankar inför fredagens bortaresa?

– Lugi är ett stabilt lag och har alltid varit det. Jag tror det blir en spännande och rolig match. Vi har stora chanser att vinna. Men det handlar om att släppa in så lite bollar så möjligt och ta revansch från förlusten mot Skuru i veckan.

Hur ska ni få stopp på Tyra Axnér?

– Ja, hon har fått en grym start på säsongen. Tyra är superduktig så vi kommer lägga lite fokus på henne. Men huvudsakligen fokuserar vi på oss själva. Vi ska göra en bättre insats än senast.

Vad blir er prioritet i matchen?

– Stänga till i försvaret och smälla på. Sen ska vi såklart dra dit lägena framåt. Vi vill vinna varje match vi spelar och Lugi borta är inget undantag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Önnereds interna MEP-liga

1. Hanna Eriksson, 14,32 MEP-poäng
2. Lovisa Ekberg, 14,3
3. Tilda Matthijs, 10,68
4. Janita Svenheden, 9,39
5. Nora Lundell, 7,89

Lugis interna MEP-liga

1. Tyra Axnér, 19,62
2. Hanna Popaja, 19,24
3. Olivia Löfqvist, 14,86
4. Julia Eriksson, 12,15
5. Emma Navne, 9,7