Malin Berndal: ”Gått väldigt snabbt”

Söndagen bjuder på ett riktigt toppmöte i Partille när tabelltrean IK Sävehof ställs mot serieledarna tillika obesegrade Skuru IK.
– Vi ska inte tänka för mycket på vad Sävehof kommer göra, menar Malin Berndal.

IK SÄVEHOF–SKURU IK
SÖNDAG 15 NOVEMBER 14.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Det är två av svensk handbolls giganter som gör upp om poängen på söndagseftermiddagen. Det räcker bara med en titt på maratontabellen för att se Sävehofs (1:a plats) och Skurus (2:a plats) dominans i modern tid.

För unga Malin Berndal är det dock första gången hon ställs mot Sävehof. Högersexan gör sin första säsong i SHE efter att Mathilda Lundström valde att lämna Skuru för just Sävehof tidigare i våras.

– Det har gått väldigt snabbt för mig. Tanken var att jag skulle spela kvar i allsvenskan för Nacka. Men jag har fått den här möjligheten och det är hur kul som helst. Jag har fått bra hjälp av tränare och laget att ta vara på den här chansen, berättar Berndal som med sina 30 mål är SHE:s målrikaste högersexa hittills.

Kände du dig redo för den här nivån inför säsongen?

– Ja, jag har alltid känt att jag vill spela på den här nivån. Det här har varit mitt mål och sikte. Jag satsar på handbollen.

Har Mathilda Lundströms skor varit stora att fylla?

– Ja, såklart. Jag har stora förväntningar på mig själv, precis som alla i laget har. Mathilda drog ett stort lass och spelade väldigt bra i Skuru. Men man ska inte glömma att vi är ett lag. Vi är inte några individualister, utan oavsett vem som spelar på positionen gör vi allt tillsammans.

Hann du stifta bekantskap med henne innan hon lämnade för Sävehof?

– Ja, en kort tid under försäsongen.

Eftersom matchtiden i Partille Arena är strax efter lunchtid valde Skurus lag att åka ner till västkusten redan under lördagen.

– Tanken var att vi inte skulle behöva gå upp fyra på morgonen. Så jag packar faktiskt i detta nu, berättar Berndal som ser fram emot härlig tid med laget.

– Det ska bli jättekul. Vi har varit i Göteborg några gånger nu med laget men det här ska bli otroligt spännande och lärorikt. Det är viktigt att få tid med laget.

Sävehof har varit ett spökmotstånd för er genom åren med bland annat flera finalförluster. I fjol förlorade ni dessutom båda mötena med dem. Hur går dina tankar inför matchen?

– Jag tänker att vi bara kör som vi brukar göra. Vi kommer gå in med samma inställning som mot övriga lag i serien. Sen ska vi ska inte tänka för mycket på vad Sävehof kommer göra. Det är ett väldigt bra lag med otroligt duktiga spelare. Men vi kan bara fokusera på hur vi som lag kan prestera som bäst.

Vad blir er taktiska prioritet i matchen?

– Utan att avslöja för mycket tänker vi på kontringsspelet. Det brukar bli avgörande. Vi ska springa mest och vinna flest bollar. Det strävar vi efter.

Ni är obesegrade hittills. Vad ligger bakom ert otroliga facit?

– Jag tror verklige det handlar om att vårt lag är så himla samspelta. Det är en stor anledning till varför vi har presterat som vi gör. Vi har stor disciplin, även om det brister ibland i försvar- och anfallsspelet. Men vi har förmågan att släppa det snabbt och fokusera på det vi gör bra.

Hur sysselsätter du dig utanför handbollen?

– Jag pluggar just nu på juristprogrammet. Sen jobbar jag när jag får tid över, även om det inte har blivit särskilt mycket nu. Men det är mest plugg och handboll som står på schemat.

Du kom även med i månadens MEP-lag i oktober. Hur nöjd är du med hösten för egen del?

– Jag är ganska nöjd framåt, vilket har varit den svåra biten. Under alla mina säsonger i handbollen har jag varit nöjd med mitt försvarsspel. Så på den här nivån har jag tagit prövningarna i anfallsspelet på allvar och försökt specialisera mig. Jag har verkligen jobbat med detaljerna kring den biten. Sen har jag fått bra hjälp av laget som har gett mig många skottillfällen. Det är andra spelares förtjänst att jag har fått göra det jag kan på plan, avslutar en laddad Berndal.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kantspelarnas interna skytteliga

1. Melanie Felber, Skara, 39 mål
2. Laura Eggert, Boden, 36
3. Trine Wacker Mortensen, Sävehof, 30
3. Malin Berndal, Skuru, 30
5. Elin Hansson, Skuru, 29
6. Janita Svenheden, Önnered, 26
6. Evelina Källhage, H65 Höör, 26
8. Mathilda Lundström, Sävehof, 25
9. Katja Ryesberg, Kristianstad, 23
10. Emma Rask, H65 Höör, 22

Foto: Bildbyrån