Elliot Stenmalm känner av hajpen

Få svenska handbollsspelare är hetare än Elliot Stenmalm just nu. Redbergslids IK:s supertalang vann skytteligan i sommarens U19-EM och tippas av tränarna i Handbollsligan att ta plats i säsongens All star team.

– Jag har väl hört att det pratas mycket om mig, säger Stenmalm inför tisdagskvällens Göteborgsderby mellan RIK och Önnereds HK. 

ÖNNEREDS HK–REDBERGSLIDS IK
TISDAG 14 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Växjö-sonen Elliot Stenmalm har länge spåtts en ljus framtid inom svensk handboll. Hösten 2018 gled han in på rikshandbollsgymnasiet på Katrinelund och redan säsongen efter gjorde han debut för mesta mästarna Redbergslids IK.

Men det var först i fjol som det stora genombrottet kom. 167 mål i serie- och kvalspelet för Redbergslid och så sent som i somras tog Stenmalm hem skytteligasegern i U19-EM med 61 mål. De stora förhoppningarna har infriats med råge.

– Jag känner att jag utvecklas hela tiden. Jag blir mer allsidig och bra på det mesta. Men jag har en del att lära mig i framför allt försvarsspelet. Det ska komma på plats i år, berättar en ödmjuk Stenmalm.

Det verkar som att alla pratar Elliot Stenmalm just nu i svensk handboll. Känner du av hajpen kring dig själv?

– Ja, jag har väl hört att det pratas mycket om mig. Men det är inget jag tänker på så mycket. Det är kul såklart.

Varför är du så farlig i anfallsspelet?

– Jag skulle säga att den största faktorn är min allsidighet. Går man upp högt på mig är jag bra på att spela in. Står man lågt har jag ett ganska vasst skott. Jag är inte bara en skytt, även om många kanske ser mig som det. Jag har spelglädje och älskar att ha bollen, säger Stenmalm som fortsätter om sin handbollsbakgrund i Småland:

– Jag har alltid lekt med boll sen jag var liten. Spelat massa olika sporter som fotboll och basket. Jag tror bollkänslan kommer från det. Sen hade jag en väldigt duktig tränare i Växjö, Pär Söderqvist. En gammal mittnia som lärde mig väldigt mycket.

På rikshandbollsgymnasiet gick Stenmalm med fem lagkamrater: Carl Hamberg, Filip Söderström, Alvin Sirén, Arvid Engström samt målvakten Love Olind Grunden som avled 2020 genom suicid.

Varför hamnade alla ni i RIK?

Jasmin Zuta hade ju en stor del i det. Men RIK som klubb hade bra spaning på oss. För egen del kändes RIK som en familjär klubb vilket jag var van vid från tiden i Växjö HF.

Årets säsong lär bli speciell för Stenmalm. Av den samlade tränarkåren tippas han ta en plats i All star team och Redbergslid ses som en utmanare till de sista slutspelsplatserna.

– Alla vi ynglingar har blivit ett år äldre och de gamla rävarna är bra som vanligt. Vi har hittat en stabilitet med ”Bagarn” (Magnus Johansson). Jag tror absolut vi kan gå till slutspel.

Dessutom är Elliots storebror Philip Stenmalm tillbaka i svensk handboll. Stenmalm-derbyt mellan RIK och Ystads IF lär bli ett av seriens mest speciella möten.

Hur mycket pratar ni med varandra nu när ni är seriekonkurrenter?

– En hel del. Men kanske inte så mycket handboll. Mer andra saker som vår Fantasy-liga i NFL. Hela vår familj har varit intresserade av amerikansk fotboll. Särskilt Philip. Jag har sett varje Super Bowl sedan jag var liten grabb.

Vad tycker dina föräldrar om att ha båda sönerna i Sverige igen?

– Väldigt roligt såklart. Det är inte så långt för dem att åka från Växjö.

Vem tror du de besöker flest gånger?

– Frågan är om de inte åker till Malmö mer. Han har en fin lägenhet som de kan bo i. Mest dit tror jag, skrattar Stenmalm.

Datum för mötet mellan RIK och YIF är tisdag den 5 oktober. Närmast för de vita eleganterna väntar dock Göteborgsderby mot Önnereds HK.

– Det ska bli väldigt roligt. ÖHK-hallen är en av mina favorithallar. Sen ska det inte bli lika roligt att springa in i Teern och Brännberger.

Men de tycker väl inte du är så rolig att möta heller?

– Haha, nej. Så är det. Jag får se till att ge tillbaka.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Elliot Stenmalm 2020/21 (inklusive kval)

Mål: 167 (delad 6:a i Handbollsligan)
Assist: 69
MEP-poäng: 84,75 (14:e i Handbollsligan)
Mästerskapsmål: 61 (1:a i U19-EM)

Redbergslids IK spelschema

14 september: Önnereds HK (b)
17 september: IFK Kristianstad (h)
22 september: HK Aranäs (b)
1 oktober: IFK Ystad (h)
5 oktober: Ystads IF (b)

Foto: Bildbyrån