Guldhjälten Berndal taggad till tusen

Få spelare kan säga att de har avgjort en SM-final i handboll. Men Skuru IK:s Malin Berndal är en av dem. SHE tog ett snack med högersexan inför onsdagens seriepremiär i Partille.

– Gud ville att det skulle hända, säger Berndal när hon minns tillbaka på sitt guldmål mot H65 Höör i våras.

IK SÄVEHOF–SKURU IK
ONSDAG 15 SEPTEMBER 18.15
SÄNDS PÅ TV12 & CMORE

Harmonin är på topp hos de regerande mästarna Skuru IK. Det vittnar inte minst Malin Berndal om. Högersexan var den som avgjorde SM-finalserien 2021 och en av många grönvita guldhjältar.

Inför onsdagens premiär borta mot IK Sävehof berättar Berndal om kamratskapet som präglar Skuru som lag, både i fjol när de tog klubbens sjätte SM-guld och nu inför ligastarten.

– Alla i laget känner sig välkomna. Alla tar lika mycket plats vilket skapar ett bra lagspel. Funkar det utanför plan funkar det lika bra på den, berättar Berndal.

Vem har skapat den goda stämningen som du pratar om?

– Oj, alla bidrar till den. Vissa har lite större ledaregenskaper som Daniela de Jong, Alexandra Bjärrenholt och Elin Hansson eftersom de har varit i Skuru väldigt länge. Men vi som är lite nyare i laget har också ett ansvar alla ska känna sig lika trygga och sansade.

Det var Berndal som finalmotståndarna H65 Höör lät ta det avgörande läget i den fjärde SM-finalen i våras. Vid underläge 22–23 och tolv sekunder kvar var skåningarnas förhoppning att Berndal skulle missa.

Men trots det pressade läget, med allt att förlora, satte Berndal målet som innebar 24–22 till Skuru.

– Nej, jag bara körde på. I stundens hetta var det inte så mycket att tänka på. Visst var det jag som gavs det stora ansvaret. Men det är det som är så skönt med just Skuru och mina lagkamrater. Vi gör det här tillsammans. Det var inte den två sekunderna som avgjorde den finalen, utan alla 60 minuter som vi slet och kämpade i. Varje räddning och varje lucka som vi tog. Sen var det jätteskönt såklart att kunna göra en sån sak för laget.

Vad tänkte du när bollen gick ribba in i ett så avgörande läge?

– Haha, gud. Jag trodde inte den var inne först. Men ibland ska man ha turen på sin sida. Gud ville att det skulle hända.

Från vårens guldlag saknas framför allt målvakten Rebecca Nilsson. Men ersättaren Josephine Nordström har imponerat på Berndal.

Hur svår är Josephine att göra mål på?

– Hon (Josephine) är jätteduktig. Man får verkligen tänka hårt när man möter henne på träningarna.

Är du mätt efter SM-guldet i våras. Det var en magisk resa ni var med om…

– Nej, jag känner mig bara ännu mer taggad efter det. Vi ska göra en ännu bättre säsong i år. Jag ser fram emot att utveckla spelet som vi alltid har gjort. Jag tror alla spelare i Skuru känner så, fortsätter Berndal som tillsammans med lagkamraten Vilma Matthijs Holmberg är den som håller i SM-pokalen på Skurus lagfoto inför kommande säsong.

Vems idé var det?

– Haha, det var fotografen. Han tyckte att det skulle se lite snyggt ut. Det var kul att få hålla i den igen.

På onsdag kastas säsongen igång i Partille med prestigemötet mellan Sävehof och Skuru.

– Det är alltid kul att köra mot Sävehof. Sen om vi vinner eller inte kan jag inte svara på. Men det är de här matcherna som är roligast. Vi ska spela som ett lag och gå in med inställning att vinna.

Lagmaskinen Skuru…

– Haha, exakt. Det är nyckeln.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skuru IK 2021/22

MV: Josephine Nordström, Linnea Björkman, Ellen Dahlström.
V6: Elin Hansson, Jennifer Johansson, Sofia Karlsson.
M6: Vilma Matthijs Holmberg.
H6: Malin Berndal, Clara Petersson Bergsten.
V9: Cornelia Dahlström, Kaja Stojilkovic, Alva Persson.
M9: Daniela de Jong, Wilma Schelin, Elin Åkesson.
H9: Alexandra Bjärrenholt, Ellen Voutilainen, Felicia Palm Robertsson.

Foto: Bildbyrån