Edwin Aspenbäck: ”Mer kött på benen”

Pricksäkre Edwin Aspenbäck ligger sexa i Handbollsligans skytteliga. Hammarbys högernia är inne på sin andra säsong i klubben och är nöjd med sin utveckling i grönvitt så här långt. 

– Jag får mycket förtroende och har axlat det ganska bra. Jag var lite valpig förra året men känner att jag har mer kött på benen nu, säger Aspenbäck. 

HAMMARRBY IF–IK SÄVEHOF
LÖRDAG 11 FEBRUARI 17.00
SÄNDS PÅ CMORE

22-årige Edwin Aspenbäck kom till Hammarby inför säsongen 2021/22. Fram tills dess hade högernian representerat moderklubben HK Guldkroken Hjo (-2012), IFK Skövde (2012-2020) och norska Elverum (2020-2021).

– Det blev en väldigt kort period för mig i Elverum. Jag var sugen på mer speltid och min dåvarande lagkamrat Josef Pujol hjälpte mig få kontakt med Hammarby. Det var ett bra alternativ för mig.

Med 108 gjorda mål leder Aspenbäck ”Bajens” interna skytteliga i Handbollsligan. Högernian har en skottprocent på 69%, vilket är bäst bland alla niometersspelare i serien med minst 40 gjorda mål.

– Hemligheten är att inte skjuta från nio meter. Jag skjuter inte särskilt hårt, så när jag väl skjuter har jag ofta ett fint avslutsläge, ofta tack vare mina lagkamrater. Man får jobba med det man har. Skjuter man lika hårt som Jack Thurin är det bara att köra på, berättar en avslappnad Aspenbäck.

Hammarby ligger femma i tabellen och är framme i final i ATG Svenska cupen. Inte illa för klubben som nyss gjorde comeback i Handbollsligan efter tillvaro i allsvenskan.

– Vi tar en match i taget. Men inför vårsäsongen sade vi till varandra att vi skulle ta minst en placering i serien. Spontant vore det skönt att undvika Kristianstad och Sävehof i kvartsfinal. Men vi ska försöka placera oss så bra som möjligt i serien och sen ta oss så långt som möjligt i slutspel. Sen ska man också komma ihåg att alla kan slå alla i Handbollsligan. Det är en rolig serie i år.

Finalerna mot Kristianstad i ATG Svenska cupen spelas den 25 februari och den 14 mars. Hammarby inleder finalen på bortaplan i Skåne och avslutar hemma på Södermalm.

Hur ser du på era chanser att ta klubbens första titel sedan 2008?

– Det vore extremt roligt. Speciellt när vi får avsluta på hemmaplan. Det kommer att koka i Eriksdalshallen.

Vad ligger bakom din fina målskörd?

– Jag tror det är en blandning av vårt snabba spel och förtroendet som jag får på plan. Vi spelar med mycket starter och har en del man-mot-man, vilket är min styrka. Jag har hittat ett bra samarbete med Gustav Davidsson och Viktor Ahlstrand på nio meter. Jag får mycket förtroende och har axlat det ganska bra. Jag var lite valpig förra året men känner att jag har lite mer kött på benen nu, berättar Aspenbäck som vid sidan av handbollen pluggar teoretisk filosofi.

– Jag tycker vetenskapsfilosofi och kunskapsfilosofi är väldigt intressant. Det blir mycket läsande för min del på våra bortamatcher.

På lördagskvällen får Hammarby besök av IK Sävehof, som man tidigare i höstas eliminerade i ATG Svenska cupens kvartsfinaler.

– Det blir jämnt som vanligt. De spelar likt oss en rolig handboll. För oss gäller det att ha en tydlig plan och fullfölja den.

Avkast sker klockan 17.00 i Eriksdalshallen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skytteligan

1. Mathias Pedersen, Alingsås HK, 126 mål
2. Albin Broman, IF Hallby, 121
3. Robert Ladan, HK Aranäs, 113
4. Szymon Dzialakiewicz, Redbergslids IK, 112
5. Erik Persson, Eskilstuna Guif, 111
6. Edwin Aspenbäck, Hammarby IF, 108
7. Fredrik Olsson, Lugi HF, 106
8. Viktor Hallén, IFK Skövde, 105
9. Gustav Davidsson, Hammarby IF, 103
10. Markus Olsson, IFK Kristianstad, 102

Foto: Bildbyrån