Linnéa Rundberg: ”Ska vara en självklarhet”

Lagmaskinen Kungälvs HK hackade under säsongsstarten. Men med 16 inspelade poäng är KHK nu påväg mot SM-slutspel för andra säsongen i rad.

– Om vi sköter oss och gör det vi ska tror jag att vi löser slutspel, berättar högerkanten Linnéa Rundberg.

KUNGÄLVS HK–KRISTIANSTAD HK
LÖRDAG 11 FEBRUARI 15.00
SÄNDS PÅ CMORE

Linnéa Rundberg har länge varit en av komponenterna i Kungälvs HK:s lagmaskin. Högersexan har fått mycket speltid genom åren och förvaltat det förtroendet med den äran.

– Jag har blivit bättre och bättre med förtroendet från tränaren. Man utvecklas på grund av det, säger Rundberg själv.

Rundberg är en egen KHK-produkt utan någon handbollsbakgrund i familjen.

– Jag började i skolhandbollen i Kungälv. Eftersom jag var vänsterhänt fick jag spela med de som var ett år äldre. Jag var den enda i familjen med bollkänsla, berättar hon med ett skratt.

Utanför handbollen studerar hon till socialpedagog. Rundberg är också aktiv som ledare i Kungälvs parahandboll-lag, där människor med intellektuell funktionsnedsättning ges möjlighet att spela handboll.

– Jag tycker det ska vara en självklarhet att det finns handboll för alla. Det här initiativet är verkligen värt att lägga ner tid på. Det ger mycket gemenskap och glädje. Jag var inte med från starten men jag fick frågan om att hoppa in.

Hur mycket betyder det att du som elitspelare är med på deras träningar och matcher?

– Jag tror att det har en positiv påverkan. De tycker nog det är roligt att jag är med. Det finns en del av dem som är intresserade och kollar på våra matcher. Sen betyder ju alla ledare lika mycket såklart.

Under lördagen ställs tabellåttan Kungälv mot Kristianstad HK.

– Vi hoppas på en vinst. Det kommer bli tufft och jämnt. De har Siw Aabech som i mångt och mycket styr deras anfallsspel. Sen vet vi inte riktigt vad de kommer med med för lag. Vi behöver framför allt vara noggranna och fokuserade i försvarsspelet. Det är där vi har haft problem under säsongen. För oss i Kungälv är det viktigt att stå bra bakåt.

Spelare i Kungälv brukar i intervjuer betona vikten av att laget Kungälv ska spela och må bra. Så även Linnéa Rundberg.

– Kungälvs HK har alltid varit ett lagbygge. Alla spelare behövs och är det någon som är borta finns det alltid några spelare som kan ta större plats.

Enligt Rundberg är lagkaptenen Wilma Pettersson ett bra exempel på hur man är som lagkamrat.

– Wilma är väldigt bra på att lyfta laget. Jag uppskattar att ha Wilma bredvid mig, både på och utanför plan. Även när hon var skadad tog hon den ledarrollen.

Hur ser du på er prestation i SHE hittills?

– Vi hade en ganska tuff start på säsongen. Men efter Kristianstad borta vände det lite för oss. Därefter har vi tagit dem poäng som vi ska ta.

Just nu har Kungälv 16 poäng i tabellen. I fjol, när laget gjorde sin bästa säsong någonsin i SHE, tog man 24 st.

– Om vi sköter oss och gör det vi ska tror jag att vi löser slutspel. Poängmässigt kan det kanske bli lika mycket som förra året.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån