Viola Paulsen: ”Spel som passat mig bättre”

Den 17:e omgången i SHE är här och jakten på andraplatsen bakom suveräna Sävehof fortsätter. För VästeråsIrsta väntar toppmöte med tabelltvåan Skövde, men man kommer in i matchen med lite svajig form: två raka förluster i serien och uttåg ur ATG Svenska Cupen förra helgen.

– Nu är det dags att vända på det och hitta tillbaka, säger nyckelspelaren Viola Paulsen.

VÄSTERÅSIRSTA HF–SKÖVDE HF
LÖRDAG 4 FEBRUARI 14.00
SÄNDS PÅ CMORE

Förlusterna mot Skuru och Önnered har gjort att Skuru, Höör och Skövde har passerat VästeråsIrsta i den tajta tabellen. Men man låter sig inte tyngas ner allt för mycket i VI-lägret.

– Läget i laget är väl bra, även om det gått lite tyngre. Det är klart att vi inte är nöjda med det, men nu är det dags att vända på det och hitta tillbaka, säger Viola Paulsen.

Nu väntar alltså möte med Skövde. Lagen har mötts flitigt under de senaste åren, bland annat tre gånger denna säsong. I november vann Skövde med 27–24 i SHE, men när lagen möttes i ATG Svenska Cupens kvartsfinal var det VästeråsIrsta som drog det längsta strået efter att båda lagen vunnit på hemmaplan.

– Vi har bra koll på varandra. De matcher vi vunnit mot Skövde har vi haft bra fart, när vi tappat det har vi inte gjort lika bra matcher. De vill också kontra och det har blivit så att det lag som sprungit och kontrat mest ofta har vunnit, säger Paulsen.

Oavsett resultat mot Skövde kan Paulsen och kompani börja blicka mot vårens slutspel. Dessförinnan ska man försöka säkra en bra placering i tabellen.

– Vi har inte satt något exakt mål. Från början sa vi bara slutspel, men nu har vi ambitioner att komma högre. Jag tycker vi är bra nog att kunna hamna topp fyra, så att vi i slutspelet får hemmafördel. Tidigare har vi alltid blivit valda och åkt ut direkt, säger hon.

25-åringen, som gör sin sjunde säsong i Västerås Arena, är en av lagets mest rutinerade spelare, och naturligt nog har hennes roll förändrats sedan debuten 2016.

– Framför allt i år har vi varit färre, speciellt på nio meter, och fått ta större ansvar. Jag får ta en större roll, både i spelet och som en ledare. Men jag tycker vi delar på ansvaret rätt bra, säger hon.

För egen del har Paulsen haft en väldigt fin säsong hittills. Med 58 mål och 42 assist är hon poängbäst i VI, och dessutom har hon bäst MEP-statistik bland utespelarna i laget. Det är hennes poängbästa säsong så här långt i karriären och hon har bara tre mål upp till sitt personbästa för en säsong.

– Jag skulle väl säga att vi spelar ett annorlunda spel, tidigare har vi spelat med stora skyttar. Nu har vi spelat ett anfallsspel som visat sig passa mig bättre. Jag tror det har gjort att jag gjort fler poäng, och att vi har varit färre så man fått mer speltid.

Trots en stark säsong i ryggen och ett utgående kontrakt tänker hon inte så mycket på en eventuell flytt utomlands.

– Inget är klart, men jag är väldigt nöjd med VästeråsIrsta och trivs väldigt bra. Det är ett bra lag, en bra organisation. Jag tar det säsong för säsong. Jag pluggar också, och har inga jättestora planer med handbollen. Så länge det är kul kör jag på, säger Viola Paulsen.

VästeråsIrsta–Skövde spelar klockan 14.00 imorgon, lördag.

JONATHAN TEDEBORG

VästeråsIrstas spelschema i grundserien

Lör 4 feb, 14.00: Skövde HF (hemma)
Lör 11 feb, 15.00: H65 Höör (borta)
Lör 18 feb, 14.00: IF Hallby (hemma)
Fre 10 mars, 19.00: Kristianstad HK (borta)
Ons 15 mars, 19.00: IK Sävehof (hemma)
Ons 22 mars, 19.00: Kungälvs HK (borta).

VI:s interna skytteliga

1. Tilde Skoog, 63 mål
2. Viola Paulsen, 58
3. Love Kumlin, 54
4. Victoria Otrander, 46
5. Fanny Söderberg, 41
6. Ellen Göthlin, 40
7. Johanna Hellgren, 33
8. Jonna Olsson, 29
9. Amanda Sjöstrand Hallman, 21
10. Carolina Ingesson, 15

Foto: Bildbyrån