Darj: ”Hoppas få avsluta med ett nytt SM-guld”

Februari 2016: Säsongen tog slut efter en korsbandskada. Februari 2017: Max Darj sitter med ett nyskrivet proffskontrakt och har nyss kommit hem från ett VM där han var en nyckelspelare i det svenska succélaget. 
– Det har varit en fantastisk tid i AHK och jag hoppas att jag kan få avsluta den med en fjärde raka final och ett nytt SM-guld, säger publikfavoriten.

ALINGSÅS HK–HK MALMÖ
ESTRAD ALINGSÅS 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Jesper Konradsson flyttar till storsatsande Skjern i Danmark, Max Darj har skrivit på för Bundesligalaget Bergischer och Marcus Enström lägger skorna på hyllan. Det blir ett annat AHK som ställs på banan nästa säsong, det är en sak som är klar. Tre nyckelspelare med A-landslagsmeriter som tillsammans spelat 25 säsonger i AHK.

– Samtidigt kan det vara bra att det kommer in lite nytt folk. Det är nog många i omklädningsrummet som är trötta på vårt tjöt, säger Darj.

Som 18-åring värvades mittsexan från Stenungsunds HK i division fyra och kontrasten var stor när hans tävlingsdebut i AHK var mot regerande Champions League-mästaren Ciudad Real på bortaplan.

– Det var så klart ett häftigt minne även om man inte fattade vad man höll på med (skratt). Det har blivit många ögonblick som jag aldrig kommer att glömma, som SM-guldet 2014 och de övriga finalerna vi har tagit oss till, säger Darj, som redan under sin tredje säsong, innan han ens hann fylla 20 år,
utsågs till lagkapten i AHK.

I sommar, efter giftermålet och bröllopsresan med sin Amanda, går flyttlasset till Wuppertal, inte långt från Köln. Ett tvåårskontrakt är skrivet med Bergischer, just nu bottenlag i Bundesliga. Att han skrev på före VM, där han startade samtliga matcher bakåt för Sverige och imponerade stort, och inte efteråt är ingenting han ångrar.

– För mig har det varit viktigt att komma till en klubb där jag får spela framåt och bakåt, jag vill inte flytta till Tyskland för att sitta på en bänk. Visst kan det bli så att Bergischer åker ur, men klubben kommer i så fall göra allt för att gå upp igen. Jag hade inte skrivit på för dem om jag inte kände att jag kan fortsätta att utvecklas där.

Hur ser drömavslutet i Alingsås ut? 

– Vi har varit i final de senaste tre åren så det går inte att sikta på något annat. Sen är det betydligt roligare att vinna en SM-final än att förlora en…

DANIEL VANDOR

VM-SPELARE I HANDBOLLSLIGAN

Sverige: Max Darj (Alingsås HK), Jesper Konradsson (Alingsås HK), Emil Frend Öfors (Alingsås HK), Jerry Tollbring (IFK Kristianstad), Albin Lagergren (IFK Kristianstad), Simon Jeppsson (LUGI HF).
Island: Arnar Freyr Arnarsson (IFK Kristianstad), Gunnar Steinn Jonsson (IFK Kristianstad), Olafur Gudmundsson (IFK Kristianstad).