Hallén: ”Vi måste börja vinna”

Nu eller aldrig är ett tillspetsat synsätt när dussinet omgångar återstår av serien. Men ska HIF Karlskrona höja sig över kvaldramatiken måste det snart ske saker.
– En väldigt viktig match, vi måste börja vinna för att säkra en plats kvar i Handbollsligan, säger Gustaf Hallén.

HIF KARLSKRONA–RICOH HK
KARLSKRONA IDROTTSHALL 16.30
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Ricoh på tionde plats är ett av målen som Karlskrona kan sikta mot. Långt ifrån ouppnåeligt, HIF har visserligen aldrig besegrat Stockholmslaget men spelade lika senast. Det ringar in också ett motsägelsefullt faktum.

Delad poäng med söndagens motståndare, tre av fyra pinnar mot Aranäs och en seger mot Skövde – de tre nämnda lagen ligger trots det en bit före Karlskrona i tabellen.

– De har skrällt lite mer, Aranäs slog både Lugi och Kristianstad och Ricoh vann ju över Lugi senast, säger Gustaf Hallén.

Ni har fem poäng tillgodo på bottenlagen och sex poäng upp till ingenmansland, vad har ni för drivkraft just nu?

– Vi vill spela bra handboll och definitivt hålla en högre nivå än mot Alingsås. Vi fick iallafall komma igång och springa, 60 minuters löpning åt båda håll, fortsätter han med blicken på 15-målsförlusten i veckan.

Hobbyanalysen säger att ni skulle ha nytta av lite mer fart både i uppställt spel och för att få igång kontringarna?

– Så klart men vi har haft stora problem med skador och många går tungt. Det blir lite sönderryckt och man blir lätt passiv, lite automatiskt, säger Hallén.

Karlskrona må ha flera spelare på skadelistan men Lars Møller Madsen som nyligen förlängde sitt kontrakt är synnerligen närvarande storskytt. Träffprocenten imponerar till och med i de innersta kretsarna.

– Över 60 procent i avslut är otroligt bra och hans säsong har varit fantastisk. Jag är i och för sig inte så förvånad, jag tränar ju med honom varje dag och vet hur duktig han är. Han gör de lätta målen, kan skjuta över försvar och öppnar mycket yta för oss andra. Han har till och med lite bättre form än förra året, säger Gustaf Hallén.

Är du själv en bättre playmaker än tidigare?

– Jag har fler assist än förra året men har fått ta en annan roll när både Johannes (Sandgren) och Jakob (Nygren) är borta. Sen är det lite jag planerar att ändra, jag har bränt lite för mycket och behöver bli mer noggrann framöver, säger mittnian.

Vad ska ni se upp med mot Ricoh?

– De har ett hårt och tufft försvarsspel, spelar samlat och ganska snålt så det gäller att vi löser upp i dem i anfallsspelet och är med på deras skytte.

FREDRIK HASSELGREN

HIF Karlskrona–Ricoh HK, statistiktoppar

Skytteligan: 2) Lars Möller Madsen, Karlskrona 123 (18); 3) Ola Pewik, Ricoh 106.
Assist: 5) Henrik Olsson, Ricoh 71; 11) Gustaf Hallén, Karlskrona 52.
Tekniska fel: 6) Ola Pewik, Ricoh 44; 12) Gustaf Hallén, Karlskrona 39.
Utvisningar: 2) Troels Vejby Jørgensen, Ricoh 19; 15) Frederik Rosager Dinsen, Karlskrona 13.
Räddningsprocent: 19) Pontus Espling, Ricoh 32,6; 27) Mario Cvitkovic, Karlskrona 27,8.

INBÖRDES MÖTEN

161226 Ricoh HK–HIF Karlskrona 21–21
160221 HIF Karlskrona–Ricoh HK 23–23
151210 Ricoh HK–HIF Karlskrona 24–19
131215 Ricoh HK–HIF Karlskrona 34–17
131208 HIF Karlskrona–Ricoh HK 23–35
130106 Ricoh HK–HIF Karlskrona 28–24
121201 HIF Karlskrona–Ricoh HK 22–26