Örtelind: ”Inte räknat med så stort förtroende”

Som 17-årig debutant blev han direkt ordinarie som försvarare i Handbollsligan. Det är inte varje dag Simon Örtelind ställs mot motståndare som är längre, men i eftermiddag får han ta sig an Lars Møller Madsen. 

REDBERGSLIDS IK–HIF KARLSKRONA
LISEBERGSHALLEN 16.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det blir en hel del handboll för dig? 

– Ja, så är det. Det är ett till tre pass per dag med RIK, rikshandbollsgymnasiet och b-laget (Rosendal), men det är bara kul. Jag har alltid tränat mycket, så det är inte så stor skillnad i antalet pass jämfört med tidigare även om det så klart är en enorm skillnad i mycket annat. Det går väldigt mycket snabbare i RIK än i division två och spelare i Handbollsligan är mer rutinerade och ser när det kommer någon försvarare som är osäker, då läggs det mycket tryck där.

Vad gjorde att du valde Redbergslid för snart tre år sedan?  

– Jag fick inte spela så mycket i Torslanda när jag var B-pojk och gick därför till Önnered som förstaårs A-pojk. Efter ett år där gick jag till RIK och det har jag inte ångrat.

Du debuterade i Handbollsligan som 17-åring i höstas. Hade du räknat med att få så stort förtroende som du har fått? 

– Nej, verkligen inte. Jag hade hoppats få spela mycket i B-laget och kanske få chansen någon gång i A-laget, men att det skulle bli så här mycket hade jag verkligen inte trott. Men jag fick chansen under försäsongen och det gick ganska bra då och sedan har det fortsatt. Det är riktigt roligt.

Är du rädd att du ska hamna i ett fack som bara försvarsspelare när du inte spelar så mycket framåt i Handbollsligan? 

– På ett sätt är jag det, jag vill inte bara få en sådan stämpel. Helst vill jag spela både framåt och bakåt, men hittills har jag varit nöjd med att bara få spela i Handbollsligan. I B-laget spelar jag framåt hela matcherna och jag spelade även framåt mycket med U18-landslaget senast.

Vilka är jobbigast att möta i Handbollsligan? 

– För mig personligen är det lagen med småväxta spelare, som Eskilstuna Guif till exempel. Jag trivs betydligt bättre mot längre och större spelare.

Då borde Karlskrona, med den väldigt Lars Möller Madsen, passa dig bra? 

– Ja, det var roligt att möta honom senast. Han är verkligen enorm. Man tror att man har honom, men han maler på och är otroligt tung att möta. Det gäller att spela hårt på honom och vara med hela tiden.

Hur sköna har storsegrarna (elva respektive tio mål) i de två senaste hemmamatcherna mot LUGI HF och IFK Kristianstad varit? 

– Det har varit riktigt gött. Det känns verkligen som att vi är starka. Även borta mot Lugi senast var vi bra länge, tills de började med sitt sju mot sex-spel. De kom ingenstans före det. Det gäller att vi får till försvarsspelet nu också så att vi kan få lätta mål genom förstafaskontringarna.

DANIEL VANDOR

TVÅMETERSMÄNNEN I HANDBOLLSLIGAN

Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 205 cm
Jakob Wickman Modigh, LUGI HF, 205 cm
Fredrik Dinsen, HIF Karlskrona, 203 cm
Simon Jeppsson, LUGI HF, 203 cm
Anders Alfredsson, Alingsås HK, 202 cm
Erik Brink, HK Aranäs, 202 cm
Henrik Dahlberg, IFK Ystad, 202 cm
Simon Örtelind, Redbergslids IK, 201 cm
Arnar Freyr Arnarsson, IFK Kristianstad, 201 cm
Otto Lagerquist, LUGI HF, 201 cm
Fredrik Teern, Alingsås HK, 200 cm
Hampus Henningsson, LUGI HF, 200 cm
Erik Karlsson, LUGI HF, 200 cm
Rickard Lönn, Redbergslids IK, 200 cm
Troels Vejby Jørgensen, Ricoh HK, 200 cm

RIK-TRÄNAREN JASMIN ZUTA OM ÖRTELIND

”Simon är en enormt modig och orädd spelare som kommer att bli en bärande spelare i framtidens RIK.”