Blickhammar: ”Handlar om vem som har dagen”

Motståndet Ystads IF blir knepigt men formen är riktigt bra. HK Malmös decemberspurt kan sluta på medaljplats inför uppehållet.

– Man kommer i någon form av zon, kan nöta på match efter match, säger Anton Blickhammar.

HK MALMÖ–YSTADS IF
TORSDAG 28 DECEMBER 19.00
BALTISKA HALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

När spelschemat är tätt är också möjligheten att röra på sig i tabellen som störst. Malmö har gjort det mest markanta hoppet i julmånaden, från sjätte till tredje plats.

Ni verkar riktigt samspelta, vad ligger bakom?

– Jag tror framför allt det är viktigt med allt runtomkring, sammanhållning och kommunikation. Vi kan utveckla de spel vi har i lugn och ro, säger Anton Blickhammar.

– Det är skönt att vi inte går på några direkta dippar, kan hålla uppe en jämn nivå men det gäller att vi inte slarvar bort det. Vi kan inte slappna av i någon match.

Ystad är ett av få lag som vållat er problem?

– Ja, vi har förlorat båda matcherna och det har egentligen hänt samma sak. Vi leder i andra halvlek men gör några tekniska fel på raken så att de får komma ikapp och gå om.

Hur tänker ni inför höstens tredje möte?

– Det gäller att ha tålamod i försvarsspelet och lyfta på rätt gubbar. Vi har fått problem när vi sprungit ut på flera av deras skyttar. Sen behöver vi få fart på andrafasen.

Målvaktsduellen, YIF:s Anders Persson mot antingen Dan Beutler eller Kristian Sæverås i Malmös bur lär också betyda en del?

– Det är jämnt där så det handlar om vem som har dagen. Sen är det väldigt skönt för oss med två bra målvakter, vi behöver inte tänka på vem som står och på träningen finns det alltid en bra målvakt tillgänglig.

Blickhammars första säsong i Malmö var lovande fram till det abrupta avbrottet med knäskada i februari. Nu är han tillbaka i gott slag, står för närvarande med samma antal mål (70) som under förra året och matchar storskytten Adam Lönn i både egna fullträffar och assist.

– Fortfarande känns de som jag saknar lite grejer, det är lite ojämnt och jag vill förbättra nivån, säger han.

Handbollen blandas med utbildning till byggingenjör och niometersspelaren har fått fler av sina studiekamrater som klack i Baltiska Hallen, även om flera av dem nu väljer det strömmade alternativet för att följa hans matcher.

Du spelar med en allt bredare repertoar, är skottet eller genombrottet ditt bästa vapen för närvarande?

– Jag har ju alltid varit genombrottspelare men jag har allt mer övergått till att bli skytt. En detalj som jag arbetar med att få in är att skjuta först så att man får ut försvaret sedan. Det kommer när man kollar mycket handboll, till exempel Champions League med spelare på hög nivå.

Sista omgången innan EM-uppehållet ska spelas först, men ni går garanterat i mål topp fyra efter 20 spelade matcher. Hur ser målsättningen ut framöver?

– Vi ska hålla oss kvar där vi ligger om det är som tvåa eller trea är det de platserna vi ska slåss om.

FREDRIK HASSELGREN

Handbollsligans decembertabell

Omgång 16–21 (aktuell tabellposition)
Kristianstad (1) 12 poäng
Alingsås (2) & Malmö (3) 10 poäng
Eskilstuna Guif (7) & Hammarby (9) 8 poäng
Redbergslid (4) & Lugi (5) 7 poäng
Ystad (6) & Ricoh (11) 6 poäng
Skövde (10) 5 poäng
Sävehof (8) 4 poäng
Aranäs (12) 1 poäng
Helsingborg (13) & Karlskrona (14) 0 poäng

Tidigare möten

171214 Ystad–Malmö 29–26
170913 Malmö–Ystad 27–30
170322 Ystad–Malmö 27–18
161115 Malmö–Ystad 29–28
160930 Ystad–Malmö 27–25
160420 Ystad–Malmö 33–31
160417 Malmö–Ystad 31–33
160414 Ystad–Malmö 29–26
160309 Ystad–Malmö 28–28
151115 Malmö–Ystad 23–24

Bilden: Anton Blickhammar. Foto: Bildbyrån.