Vilma Matthijs Holmberg: ”Blev väldigt chockad”

Skuru IK och Kungälvs HK har laddat batterierna i två veckor inför lördagens eftermiddagskamp. Enligt Skurus Vilma Matthijs Holmberg blir det en tuff uppgift.
– Kungälv är ett jobbigt lag att möta och blir att räkna med i år, säger 21-åringen.

SKURU IK–KUNGÄLVS HK
LÖRDAG 10 OKTOBER 14.00
SÄNDS PÅ CMORE

Mittsexan Vilma Matthijs Holmberg är tillbaka i Skuru efter sin första A-landslagssamling förra veckan. Matthijs Holmberg blev blixtinkallad som en av de fyra extraspelarna med till Lund. Orsaken var Melissa Petréns fingerskada som i sin tur lämnade plats för Frida Rosell i landslagstruppen.

– Jag blev väldigt chockad när jag fick samtalet. Det var dagen innan samlingen så det var bara att åka ner. Jag var såklart glad över att få chansen och sög åt mig så mycket som möjligt.

Vad tar man med sig från ett A-landslagsläger upp till Nacka?

– En bra erfarenhet. Det är nyttigt att träna med och omringa sig själv av landslagsspelare. Det var lärorikt att få se vilken nivå det ligger på.

Du har även ett par års erfarenhet av ungdomslandslagen. Hur givande är det att representera Sverige vid sidan av klubblaget?

– Det är väldigt hedrande. Man blir stolt och inspirerad att fortsätta träna och utvecklas. Det är bara kul, svarar Matthijs Holmberg.

Skuru var tillsammans med Önnered och H65 Höör de enda lagen med full pott in i landslagsuppehållet. Men i andra omgången var man nära att åka på en riktig kalldusch uppe i Norrland mot Boden Handboll.

– Det var inte mycket som stämde i den matchen. Men den dåliga prestationen som fick oss att vakna till. Vi har en revanschlusta i laget att spela bättre än senast. Vi är nöjda med fyra poäng hittills men vi kan höja vår lägstanivå.

Vad har ni slipat på under träningsveckan?

– Vi har tränat på att hitta rätt löpvägar i kontringsspelet. Vi har haft lite svårt att komma till bra lägen i första och andra fas. Förhoppningsvis stämmer det mot Kungälv på lördag.

Hur bedömer du Kungälv som lag?

– Det är ett jobbigt lag att möta. De visade sist i segern mot Skövde att de blir ett lag att räkna med. De har ett nytt 3-2-1 försvarsspel. Det gäller att vi har tålamod och bra rörelser i vår offensiv.

Du skrev nytt kontrakt med Skuru i våras. Var det ett svårt val?

– Nej, inte speciellt. Det är fortfarande ett spännande lag som vill gå långt. Jag vill vara med på den resan i år igen, menar Matthijs Holmberg som är fostrad i KFUM Ulricehamn.

Hur högt siktar ni?

– Vi siktar mot toppen. Sen kan vad som helst hända i slutet. Men en topp fyra placering i serien åtminstone.

Ni är det enda elitlaget i svensk handboll från Stockholm för tillfället. Märker ni av det?

– En del. Det är väldigt attraktivt för tjejer i Stockholm att söka sig hit. Det blir ju en fördel för oss. Men det är tråkigt att inte fler Stockholmslag kan spela på elitnivå. GT Söder var uppe och vände i fjol. Tyvärr ser det ut som det gör just nu i Stockholm.

Hur ser dina egna målsättningar ut i år?

– Jag vill ha en stor roll i laget och fortsätta utvecklas. Förhoppningsvis får jag mycket förtroende, avslutar Matthijs Holmberg som i september tog en plats i månadens lag.

OLOF THYRELIUS ERICSON