Dan Beutler: ”Lättare att tagga till nu”

I höst väntar nytt land och ännu ett handbollsäventyr för Dan Beutler – och 41-årigen har drömscenariot i skallen. 

– Men det gäller att vi i så fall först tar oss förbi Sävehof och det blir riktigt tufft, de är som ett helt nytt lag, säger målvaktsveteranen. 

HK MALMÖ–IK SÄVEHOF
FREDAG 5 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & C MORE

Första SM-finalen spelade Dan Beutler redan 2003 då det blev SM-guld med Redbergslid. 15 år senare var det förra våren dags för den andra, då med HK Malmö.

Beutler drömmer om en tredje innan han lämnar svensk handboll för att avsluta karriären i Danmark, men han vet också att vägen dit är lång och svår. 

– Vi mötte Sävehof i serien och de var svajiga, upp och ner, hit och dit. Framför allt hade de stora problem i försvarsspelet, men nu har de kommit in i slutspelet som ett helt nytt lag och utvecklats både framåt och bakåt. Det jobbat stenhårt och är jobbiga att möta. I första matchen föll vi i förlängningen och i den andra höll vi undan med nöd och näppe. Det var tur att de sköt utanför i sista anfallet för jag var helt borta där, säger Beutler som har rutin som få andra i Handbollsligan. 

71 A-landskamper, proffs i fyra olika länder, SM-guld, Bundesliga-mästare, Champions League-mästare och mycket mer. Och han är ärlig och hård mot sig själv när han blickar tillbaka på säsongen som har varit. 

– Motivationen har alltid funnits där, men det är något som inte stått rätt till under säsongen. Jag jag inte hittat energin och det är något jag inte är van vid. Jag trodde inte att åldern skulle börja ta ut sin rätt, men måste nog motvilligt medge att något hänt. 

Har motivationen och drivet kommit tillbaka till slutspelet? 

– Om jag ska vara helt ärlig så är det lättare att tagga nu när det hettar till och det känns bättre när man kan göra sig själv, klubben och lagkompisarna rättvisa. 

Beutler, som delar målvaktssysslan med norrmannen Robin Paulsen Haug, har räddat 40 respektive 47 procent i de två inledande matcherna som har gett 1–1 i matcher. Under fredagskvällen väntar den tredje matchen i kvartsfinalserien – en match som skulle kunna bli Beutlers sista i Baltiska hallen. 

– Usch, det hoppas jag verkligen inte att det blir. Jag vill spela några till. 

Vad kommer att fälla avgörandet i den här matchen? 

– Jag säger alltid försvars- och målvaktsspelet. Det är jämnt där, men senast fick vi hål på deras isländske målvakt. Har han 20–25 räddningar som han hade i Malmö senast så blir det tufft. Sen tycker jag att vi är lite tyngre och jag hoppas att vi kan utnyttja det ju längre matchserien går. Så gäller det att få in bollen i mål också. 

Men där kan inte du bidra så mycket? 

– Haha, nej, det är nog tur det. Det får mina lagkamrater sköta (skratt). 

Beutler fyller 42 år i höst, men är ännu inte redo att lägga skorna på hyllan. I stället väntar ett nytt handbollsäventyr och femte ligan. Efter Sverige (Hallstahammar, Irsta, IFK Ystad, Redbergslid, Kristianstad, Malmö), Tyskland (Flensburg-Handewitt, Hamburg, Lemgo), Qatar (Al-Jaish) och Iran (Al-Hojaj) blir det till sensommaren dags att bekanta sig med den danska ligan. Nästa säsong spelar han i topplaget GOG. 

– Jag är oerhört tacksam över den otroliga resa jag har fått vara med om i Malmö och att de varit så samarbetsvilliga här. Det ska bli kul att testa Danmark som det sista jag gör i min karriär. 

Är det helt bestämt att du slutar efter nästa säsong? 

– Det är så det känns i alla fall. Kroppen är inte som den har varit och jag har en familj hemma med tre barn och en fru som har dragit ett tungt lass när jag fått uppfylla mina drömmar. Nu har jag fått chansen att komma till ett lag som satsar internationellt och vill tillbaka till Europatoppen. Det blir en härlig utmaning. 

Men du lär knappast kunna ta det lugnt på matcherna i laget? 

– Nej, precis. De spelar en ruggig tempohandboll så jag kommer inte kunna spara mig där. Det är full fart som gäller, men det är jag medveten om innan. Vi har hittat ett upplägg som passar perfekt för mig och de har en väldigt duktig målvakt där. Han är ganska gammal, 30–31 någonting, men purung om man jämför med mig. 

Om du får drömma, hur ser avslutningen i Malmö och Handbollsligan ut? 

– Drömscenariot eller pricken över i:et skulle vara en SM-final mot Kristianstad som böljar fram och tillbaka. Det hade varit en avslutning som hade varit svårt att bräcka. Jag har svårt att se att de ska missa att ta sig dit, det gäller bara att vi gör det också i så fall, vi har en tuff väg. Vi måste bli stabilare och hitta en större grundtrygghet i vårt spel om vi ska kunna slå ut Sävehof och ta oss förbi en semi. 

Vad kommer du att ta med dig annars från din tid i Malmö? 

– Jag har så många fina minnen och är så tacksam för det Malmö gjort för mig. Segrarna mot Kristianstad sticker ut, SM-finalen förra året också. Det var en magisk säsong som kröntes av en av de bästa SM-finalerna som spelats. Tajt, hård och fair play. Men också hela resan med Malmö, från ett jojolag i mitten till att bli ett stabilt topplag. 

DANIEL VANDOR

DAN BEUTLERS ÅR I HK MALMÖ

2015/16: Femma i ligan, utslaget av Ystads IF i kvartsfinal (0–3)
2016/17: Fyra i ligan, utslaget av Alingsås i kvartsfinal (1–3)
2017/18: Tvåa i ligan, finalförlust mot Kristianstad (22–23 efter förlängning)
2018/19: Tvåa i ligan, 1–1 i matcher mot Sävehof i kvartsfinalen 

HK MALMÖ–IK SÄVEHOF 1–1

24 mars: HK Malmö–IK Sävehof 25–28
28 mars: IK Sävehof–HK Malmö 25–26
5 april, 19.00: HK Malmö–IK Sävehof
17 april, 19.00: IK Sävehof–HK Malmö
Ev 22 april, 16.15: HK Malmö–IK Sävehof

Foto: Bildbyrån