Christoffer Schnell: ”Ser lovande ut”

Det bjuds på härlig derbykamp mellan IFK Ystad och HK Malmö på fredagskvällen. Handbollsligan tog ett snack med hemmalagets Christoffer Schnell som berömmer lagets form. 
– Just nu ser det lovande ut i tabellen. Fokuserar vi bara på de matcher som är kvar tror jag att vi kan ro slutspelsplatsen i hamn, säger Schnell. 

IFK YSTAD–HK MALMÖ
FREDAG 14 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Det närmar sig slutspurt i Handbollsligans seriespel. På fredagskvällen ställs tabellsexan IFK Ystad mot tvåan HK Malmö i ett på förhand spännande Skånederby. Medan gästerna jagar Alingsås HK i tabelltoppen kämpar IFK Ystad för sin första slutspelsplats på 14 år.

– Just nu ser det lovande ut i tabellen. Fokuserar vi bara på de matcher som är kvar tror jag att vi kan ro slutspelsplatsen i hamn, berättar högersexan Christoffer Schnell.

Er konkurrent Redbergslids IK förlorade mot IFK Skövde under onsdagskvällen. Ett resultat ni glädjes åt?

– Ja, det gör man väl. Vi har ett försprång på fyra poäng nu.

Senast IFK Ystad spelade kvartsfinal var våren 2006. Då åkte de ut efter 1–3 mot de blivande mästarna Hammarby IF. Då hette spelarna bland annat Sergo Datukasjvili och Payam Hatami, men även Henrik Knudsen och Fredrik Petersen. 

– Visst minns man det. Man var bara en knatte men man satt ju på läktaren och hejade fram laget. Det var rätt stora namn och bra spelare. Det var en härlig tid innan ekonomin gick i botten, fortsätter Schnell som är fostrad i just IFK Ystad.

Du har hjälpt IFK Ystad att komma tillbaka och utmana om topplatserna i högstaligan. Hur känns det för dig? 

– Det är roligt. Jag har sprungit här sedan barnsben och att få bära fram laget nu är en härlig känsla. Det är kul att bidra.

Du har gjort 18 mål på tre matcher sedan uppehållet. Hur lyder din kommentar om egna formen?

– Jag känner mig ganska formstark. Det är en del straffmål men det är skönt att sätta dem också.

Ni kommer från två raka segrar mot OV Helsingborg och IFK Kristianstad. Vad ligger bakom framgångarna?

– Svårt att säga. Vi är ett gött gäng som trivs ihop och tränar hårt. Vi har fått ihop kollektivet och gör mål över hela banan. Det har varit vår styrka under säsongen.

Hur bra är er högstanivå?

– När vi får träff kan vi utmana vilket lag som helst. Det såg vi inte minst mot Kristianstad. Även om de inte gjorde någon jättebra match var vi effektiva och såg till att de inte var så bra.

Hur skön var den segern?

– Otroligt skön. Vi hade mött de i två matcher innan dess och spelat bra. Vi hade förtjänat ihop de två poängen tyckte jag. Det kändes rättvist om man kollar på alla tre matcher.

Sebastian Seifert tog över tränaruppdraget från Kenneth Andersson inför årets säsong. Vad har Seifert betytt för er utveckling?

– Han kom in med mycket kvalitet och är väldigt detaljinriktad. Det ger en extra nivå i vårt spel och gynnar oss spelare. På det stora hela har det varit bra med en ny röst. Inget ont om Kenneth men vi hade han i sex säsonger och behövde en ny röst.

Vad blir avgörande mot HK Malmö på fredag?

– De är stora och starka bakåt. Vi behöver få lite rörelse på dem och trycka hårt. Få de enkla målen. Det är alltid gött att lira hemma och förhoppningsvis kan vi ta revansch för sist vi mötte dem. Då kom vi inte alls upp i nivå.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IFK Ystads interna skytteliga

1. Jonathan Mollerup, 110
2. Christoffer Schnell, 85
3. Johan Nilsson, 60
4. Emil Hansson, 50
5. Henrik Bielenberg, 45

HK Malmös interna skytteliga

1. Hampus Olsson, 140
2. Magnus Persson, 88
3. Anton Blickhammar, 67
4. Filip Berentsen, 57
5. Kassem Awad, 51