Chrintz: ”Vi sporrar varandra”

00:orna har gjort ett rejält avtryck i Handbollsligan den här säsongen. Inte minst genom Kristianstads kantfenomen Valter Chrintz, nyss 18 år fyllda men med erfarenhet som många spelare bara drömmer om.

Det är faktiskt Chrintz 18-årsdag när vi kollar läget med Kristianstads påläggskalv. Men något körkort hinns inte med riktigt än i den hektiska vardagen där handboll och skolgång kombineras.

– Det fungerar rätt så bra faktiskt. Rektorn på skolan och IFK Kristianstad har en bra kommunikation om hur vi ska lösa allt så smidigt som möjligt. Skolan ser det som en stor upplevelse för mig att spela handboll så högt upp när jag är så ung, och vill inte ta det ifrån mig. Dessutom har jag tillgång till extralärare när jag är på Champions League-resor eller annat, berättar Chrintz.

Hade du ens kunnat ana att säsongen skulle bli som den blivit för dig?

– Haha, nej inte alls. Jag började ju med spel i division I i höstas och tänkte att går det bra där så kanske jag får vara med på bänken i a-laget eller göra något inhopp. Men jag trodde inte jag skulle göra debut så tidigt och sedan dessutom få åka med på Champions League-resor. Det var det nog ingen som trodde (skratt).

Har du hunnit landa i vilken säsong du faktiskt är inne i?

– Jag vet inte om jag kommer göra det någonsin. Det känns sjukt att jag ena dagen lägger straffar i division I och sedan Champions League tre månader senare. Det är svårt att ta in allt, det har gått så snabbt. Men jag förstår att det jag gjort är fantastiskt och troligen en dröm för de flesta i min ålder som spelar handboll.

Vad är det med er 00:or egentligen? Ni är många som debuterat, och gjort stora avtryck, den här säsongen?

– Haha, jag har verkligen ingen aning! Men vi är uppenbarligen en bra generation, vi 00:or, där många är med och krigar om platserna i Dennis Sandbergs U18-landslag. Man vet att ska man bli uttagen där så måste man bli bättre och träna hårdare hela tiden. Det är så många bra spelare och kraven höjs. Det sporrar en.

När du ser spelare som William Andersson Moberg och Ludvig Hallbäck leda sina lag i ligan, påverkar det dig också?

– Jo men det är klart det är så. Kan dom göra det kan jag också göra det, tänker man. Vi är bra kompisar vi tre eftersom vi spelat ihop i många år, och vi sporrar varandra.

Ditt IFK förlorade mot Lugi i den andra semifinalen. Vad gick snett?

– Vi har lägen att stänga matchen men gör ett par tekniska fel där Lugi får två snabba mål, sedan är det match igen. Vi har problem med att stänga matchen helt enkelt. Sedan tycker jag vi borde kontra lite mer på dom. Lugi använder sig av lite färre spelare och vi kan göra dom trötta på det sättet.

Du kan kröna din häftiga säsong med ett SM-guld, hur skulle det vara?

– Det är något jag verkligen skulle vilja, att bli första 00:a som vinner ett SM-guld. Det hade varit en skön känsla! Men det är fortfarande många matcher kvar att spela.

MARCUS LÖFSTRÖM

VALTER CHRINTZ SÄSONG I HANDBOLLSLIGAN

Matcher: 23
Mål: 55
Assist: 0
Utvisningar: 0
MEP: 25,36

IFK KRISTIANSTAD-LUGI 1–1

19/4 IFK Kristianstad-Lugi HF 25–23
24/4 Lugi HF-IFK Kristianstad 26–25
27/4 IFK Kristianstad-Lugi HF
Ev 29/4 Lugi HF-IFK Kristianstad
Ev 2/5 IFK Kristianstad-Lugi HF