Casper Käll om varför Lugi ligger sist

Lugi HF:s herrlag har tillhört högsta serien sedan 1993. Nu riskerar den 30 år långa sviten att brytas. Lundalaget ligger sist i tabellen och är i skrikande behov av poäng. 

– Vi har varit för ojämna, säger mittnian tillika lagkaptenen Casper Käll.

LUGI HF–IF HALLBY
SÖNDAG 19 MARS 14.00
SÄNDS PÅ CMORE

Casper Käll har varit en av Lugis stora profiler de senaste åren. 22-åringen gör i år sin sjätte säsong i klubben och står noterad för bland annat 82 mål och 90 assist den här säsongen. I sommar byter han Skåne och hemmamiljön i Lund mot sydvästra Frankrike och proffslivet i Fenix Toulouse.

– Jag kände att det var dags att hitta på något nytt. Jag har varit väldigt länge i Lugi och hade jag varit kvar nästa säsong hade jag kanske tröttnat på det, berättar Käll.

Men med tanke på tabellplaceringen samt resultatraden sedan årsskiftet är Käll allt annat än nöjd med hans prestationer. Hans Lugi ligger sist i Handbollsligan och riskerar direkt nedflyttning till allsvenskan.

– Vi har förlorat för många matcher, vilket är för dåligt. Men jag tycker att vi lätt hade kunnat ta mycket mer poäng. Vi har förmågan att spela väldigt bra handboll. Det är extremt små marginaler som gör att vi ligger där vi ligger i tabellen. Vi hade en match mot Sävehof precis innan VM-uppehållet som vi förlorade på sista sekund. Samma sak mot Ystad senast. Hade vi tagit fyra poäng där hade det inte varit något snack. Då hade vi legat på ingenmansland.

En titt på statistiken visar att det inte är något fel på Lugis målproduktion. De har det sjätte bästa målsnittet i serien (29 mål per match) och en vass niometerslina beståendes av Fredrik Olsson, Casper Käll och Theo Übelacker.

Det är snarare försvar- och målvaktsspelet som lämnar en hel del att önska.

– I långa stunder spelar vi ganska så bra anfallsspel. Ibland blir det kanske lite för mycket individuellt. När vi väl är på plats bakåt ser det jättebra ut. Men det är svårt att säga varför vi inte alltid når den där höga nivån i försvaret. Jag vet inte riktigt, kommenterar Käll.

På söndag eftermiddag ställs Lugi mot tabellnian IF Hallby som ligger sju poäng före de vinröda. När lagen möttes i Jönköping tidigare i höstas gick Hallby segrandes med 37–34.

– Vi behöver vara påkopplade och inse matchens vikt. Det är skitsamma hur det ser ut, vi ska bara vinna. Det måste alla inse, fortsätter Käll.

Känner ni av någon press?

– Jag känner press från mig själv. Det sista man vill är att förlora matcher, och det gör vi hela tiden nu. Jag gräver ner mig ganska djupt i det där. Man vill ju vara bra som lag och vinna matcher. Jag hoppas folk i och utanför klubben förstår att vi verkligen försöker göra det.

Det stora skräckscenariot för Lugi vore direkt nedflyttning till allsvenskan – en serie som klubben inte har tillhört sedan tidigt 1990-tal. Enligt Käll, som för övrigt är Handbollsligans yngsta lagkapten, är säsongen hittills en enda stor besvikelse. Sedan VM-uppehållet har laget förlorat fem av sex matcher.

– Oavsett hur säsongen slutar kommer det bli ett skräckscenario för egen del. Så som jag har lett laget, berättar mittnian självkritiskt.

Var tar du vägen med all självkritik?

– Jag vet inte. Jag har många kvällar utan att kunna sova. Jag hatar att förlora, speciellt när man lägger ner mycket tid men inte får ut det på plan. Man börjar fundera om man gör rätt saker.

Har du någon mentor som du pratar med?

– Nej, jag tycker det är svårt att prata med någon om det. Själv känner jag bara att jag mår ännu sämre av att prata om det. Det är bara att träna på och försöka komma ur den här trenden.

Redan nu står det klart att Lugi ej kommer att sluta topp åtta i serien. Därmed bryts den tolv år långa slutspelssviten.

– Det är inte så mycket att fundera på just nu. Det är bara att ge allt och be för att det ska lösa sig. Vi spelar både för klubbens överlevnad i högstaligan och för oss själva. Vi alla i laget tränar såpass mycket och vill någonstans med våra respektive handbollskarriärer. Då är det dags att visa det nu.

Utöver Hallby har Lugi kvar att möta Eskilstuna Guif på bortaplan och Redbergslids IK på hemmaplan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Lugis spelschema

19 mars: Lugi HF–IF Hallby
23 mars: Eskilstuna Guif–Lugi HF
31 mars: Lugi HF–Redbergslids IK

Lugis resultat efter VM-uppehållet

6 mars: Lugi HF–Ystads IF, 27–28
1 mars: IFK Skövde–Lugi HF, 33–26
15 februari: Lugi HF–Alingsås HK, 28–21
11 februari: Önnereds HK–Lugi HF, 33–29
4 februari: Lugi HF–OV Helsingborg, 23–25
30 januari: Hammarby IF–Lugi HF, 30–28

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån