Jack Thurin: ”Taktiken får komma med åren”

En hårdskjutande 17-åring med mål i varje match och central försvarsroll. Jack Thurin har gjort storstilad entré för IFK Skövde i Handbollsligan.

– Jag har fått spela mycket mer än jag trodde, det har varit kul och väldigt lärorikt, säger han.

IFK SKÖVDE–RICOH HK
ARENA SKÖVDE
16 NOVEMBER 19.00SÄNDS PÅ C MORE

Fram till förra sommaren hade han både fotboll och tennis på sitt späckade schema. De båda andra sporterna har fått ge vika, Jack Thurin går för fullt med klivet upp till moderklubbens A-lag.

– Jämfört med tidigare möter jag tyngre och starkare spelare, farten är högre och det är skillnad på målvakterna så man får tänka till när man skjuter. Spela med äldre har jag gjort ända sedan jag var liten.

Det senare gäller också i landslagströjan, 99:an Thurin tog plats bland 96:orna under träningsturneringen i Polen för ett par veckor sedan.

– De har kommit lite längre, tänker lite mer handboll och har fler lösningar. Det är taktiskt utvecklande att vara med i U20, säger högernian som befinner sig i rutinerad omgivning i klubbvardagen.

–  Jag lär mig mycket av Kristian Svensson, vi hamnar ju på samma position och han ger mig tips. Lite om skott, inspelsteknik och hur man ska förflytta sig.

Har du något speciellt du vill förbättra i spelet?

– Framför allt att inte bara skjuta,  istället göra lite genombrott eller spela ut på kanten och bli ännu farligare. När det gäller avsluten känner jag mest att jag ska ta dem i rätt läge, Patrik (Liljestrand) säger bara att jag ska fortsätta skjuta. Taktiken får väl komma med åren, nu vill jag bara köra på.

I seriepremiären laddade han på mot Sävehof, sköt sitt första handbollsliganmål högt i bortre hörnet.

Bollen har letat sig in ytterligare 18 gånger sedan dess. Medan Jack Thurin plockat upp kunskap från nya situationer i högre tempo har Skövde fått lära sig en del som lag.

Onsdagens duell med Ricoh HK ger anledning att blicka tillbaka på ett tungt fall med tveksamt sju mot fem-agerande.

Ricoh vände tre måls underläge till uddamålsseger, bland annat på grund på ett par bollar i öppen kasse när Skövde plockat ut målvakten för ännu en utespelare.

– Vi spelade bra tills det var tio minuter kvar, sen blev det som det brukar vara. Tekniska fel, och vi bjöd dem på lätta mål, säger Thurin och låter ana en trend.

– Vi har tappat flera matcher, inte för att vi blir trötta men kanske passiva och inte vågar gå riktigt för det.

Vid seger går ni om Ricoh i tabellen, det låter som ett lämpligt revanschläge?

– Det är extra viktigt att slå lag som ligger nära. Vi siktar på att vinna och behöver vinna, det är dags nu.

FREDRIK HASSELGREN

SKYTTELIGA (FÖDDA 1998 OCH SENARE)

Alfred Jönsson (1998), LUGI HF, 35 mål
Jonathan Svensson (1998), Ystads IF, 25 mål
Adam Norman (1999), Hammarby IF, 19 mål
Jack Thurin (1999), IFK Skövde, 19 mål
Tobias Sandberg (1998), Alingsås HK, 12 mål

Bilden: 17-årige Jack Thurin har fått känna på tufft spel i Handbollsligan, men har gjort det så bra att han till och med fått debutera i U20-landslaget. Foto: Bildbyrån.