Borgstedt: ”För oss blir det en bra värdemätare”

Ystads IF har vänt blad och är klart för slutspel. Det innebär också att Alexander Borgstedt kan se fram emot det som säsongen verkligen handlar om.

– Skönt att veta. Nu börjar vi nöta smådetaljer på träningarna. För mig personligen är det viktigt att hitta matchtempo och tajming, säger han.

YSTADS IF–IK SÄVEHOF
YSTAD ARENA 16.15
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Järnviljan och pådrivargenen hos 30-åringen kommer sällan till sin rätt så bra som i utslagsmatcher. Jämfört med lagkamraterna är Alexander Borgstedt dessutom svältfödd på slutspelspuls.

Förra säsongen tog abrupt slut med en skada i februari.

– Väldigt frustrerande, jag missade tiden när matcherna började få häftig inramning. Men det bidrog också till öka motivationen och komma tillbaka, säger han.

Comeback i december, hur har det gått sedan dess?

– Det började väl bra med mycket inspiration när man väntat länge. Men det är tajt i december, många omgångar och verkligheten tar ut sin rätt. Jag fick ont och visste inte riktigt om det var skadan eller den tuffa belastningen. Januariuppehållet var riktigt nyttigt, jag kunde vänja kroppen vid träning och komma ikapp övriga spelare fysiskt.

Du har länge varit en riktig poängspelare, nu med fler assist än mål. En ny giv?

– Nja, under uppehållet tränade vi mycket samarbete med linjen, till Calle (Carl Löfström) och Axel (Eriksson), det har flutit på bra och Calle har haft en jättefin vår. Hampus (Andersson) och Dahlin (Johan) på vänstersex är vassa, det är också ganska naturligt att de hamnar i lägen och får bollen av mig.

Ni slutar antingen sjua eller åtta i grundserien, är det acceptabelt?

– Det är i alla fall fullt förväntat. Vi hade många spelare som lämnat, stora tapp med Lukas (Nilsson) och Martin (Bager) på linjen. Dessutom mycket nytt i truppen, topparna har varit väldigt höga men vi har haft svårt att nå fram till jämnheten. Däremot tycker jag att det känns bättre, både i anfall och försvar under vårsäsongen.

Vilka tankar har du om IK Sävehofs gästspel i arenan?

– För oss blir det en bra värdemätare, det är ett bra lag med bred trupp. De har gjort det jättebra med Wedberg (Robert) som ny tränare, spikat igen försvaret och tagit andrafas till en ny nivå. Sen har de spets med Larholm (Jonas) och min personliga favorit Fagerlund (Johan), säger Alexander Borgstedt inför söndagsmatchen:

– Att vi är klara för slutspel påverkar inte vår inställning, vi vill vinna matcherna som är kvar.

FREDRIK HASSELGREN

Spelare med fler assist än mål

Henrik Knudsen, IFK Ystad – 129 assist, 127 mål
Jesper Konradsson, Alingsås HK – 96 assist, 86 mål
Jonatan Wenell, Hammarby IF – 88 assist, 52 mål
Johan Fagerlund, IK Sävehof – 83 assist, 76 mål
Alexander Borgstedt, Ystads IF – 46 assist, 41 mål
Richard Hanisch, IFK Kristianstad – 44 assist, 43 mål
Fredrik Teern, Alingsås HK – 29 assist, 28 mål
Grundlag: fler än tio gjorda mål.

Ystads IF:s slutplacering i Handbollsligan

2006/07: 5
2007/09: 3
2008/09: 4
2009/10: 4
2010/11: 10
2011/12: 2
2012/13: 7
2013/14: 11
2014/15: 5
2015/16: 4
Medel: 5,5, median: 4,5.